
Koronavirüs salgınının ekonomiyi durma noktasına getirmesi petrol fiyatlarında son yılların en sert düşüşe neden oldu. Emtia uzmanları piyasadaki talep zayıflığının tarihte hiç bu kadar düşük olmadığını söylüyor. Tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 giderek küresel ekonomi üzerindeki baskılarını artırıyor.
Dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), salgınla mücadele eden dünyanın küresel resesyon ile karşı karşıya olduğunu bildirdi. Petrol fiyatları ise küresel resesyon tehdidi ile 2003 yılından bu yana en düşük seviyeye indi.
Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), 26,20 dolar ile son 17 yılın en düşüğüne geriledi.Fiyatların en son yine bir diğer salgın hastalık olan SARS krizinin yaşandığı dönemde bu seviyelere indiği biliniyor. En son 2003 yılının Mayıs ayında 26 dolara inen ham petrol fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki günlerde de devam etmesi öngörülüyor.
Zira İtalya’nın yanında diğer ülkeler de yavaş yavaş sokağa çıkma yasağı uygulamasını başlatıyor. Koronavirüs salgınıyla mücadele eden tüm ülke politika yapıcıları tarihte görülmemiş büyüklükte adımlar atıyor.

2016 yılından bu yana ilk kez 30 doların altını gören Brent petrol, 28 dolara kadar geriledi. TSİ 10:30’da varil başına 28,36 dolardan işlem görüyor. AxiCorp’un Asia Pacific piyasa stratejisti Stephen Innes, petrolün 18-20 dolar seviyelerine inebileceğini öngörüyor.
Talep düşüklüğünün henüz pik yapmadığını söyleyen Innes, vakaların özellikle Amerika’da bu şekilde artmaya devam etmesi durumunda, petrol piyasasının daha çok etkileneceğini söyledi.