Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Ham Petrol OPEC Sonrası 18 Dolara Kadar Geriledi

OPEC Perşembe günü yayımladığı raporda küresel petrol talep beklentisini bir kez daha düşürdü. Haftanın son işlem günü ham petrolün varili 18 dolara kadar çekildi.
Ham Petrol OPEC Sonrası 18 Dolara Kadar Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Küresel petrol talebinin koronavirüs salgını nedeniyle tarihi düzeyde düşüş göstermesi fiyatların da aynı paralellikte gerilemesine sebep oldu.

Haftalardır düşük seyreden fiyatların yeniden toparlanması ve piyasadaki çöküşün son bulması adına Pazar günü Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları günlük 10 milyon üretim kısıntısı konusunda anlaşma sağladı.

Ancak salgının kümülatif olarak hız kesmemesi talep tarafında düşüşlerin devam etmesini sağlarken OPEC’in aldığı arz kesintisi kararı da fiyatlara pozitif yansımadı.

Daha önceki raporunda petrol talebinde günlük 60 bin varillik bir artış öngören OPEC, talep tarafında tüm zamanların en sert azalmasının ardından, beklentilerini bir kez daha düşürdü.

OPEC, küresel petrol talebinin günde 6,9 milyon varil azalmasını tahmin ediyor.
Petrol Rafinerileri
Kaynak: OPEC

Örgüt dün yayımladığı raporda petrolde talep tahminini aşağı yönde revize etti. Buna göre küresel talebin günlük 6,9 milyon varil veya %6,9 oranında daha düşeceği tahmin ediliyor. Petrol piyasasının ani, aşırı ve küresel ölçekte tarihi bir şok yaşadığı söylenen raporda, Covid-9 salgını nedeniyle aşağı yönlü risklerin devam ettiği belirtildi.

Bu bağlamda yılın ikinci çeyreğinde talepte daha fazla düşüş bekleniyor. Aylık raporda 2020’nin ikinci çeyreğinde günlük ortalama 20 milyona yakın arz kesintisine gidilmesi gerektiğinin altı çizildi. Nitekim geçen hafta sonu alınan günlük 10 milyon varillik üretim kısıntısı kararı da fiyatların yükselmesini sağlamadı.

İlaveten bu miktar tarihin en yüksek kesintisi olarak kayıtlara geçti. Bu nedenle OPEC üyelerinin kendilerine söylenen görevi yerine getirseler bile piyasadaki çöküşün sona ermesi için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini ifade edildi.

Yılın ikinci yarısında, ilk yarıya kıyasla petrol talebinin daha düşük olması beklenen raporda, 2020 içinde küresel petrol talebinin 92 milyon 820 bin varil olması tahmin ediliyor. Uluslararası Enerji Ajansı da önceki gün yayımladığı raporda, küresel talebin günlük 9,3 milyon varil azalacağını tahmin etmişti.

Ham petrolün varili 20 dolar altındaki seyrini sürdürüyor.
Ham Petrol Fiyatları
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

OPEC Perşembe günü yayımladığı raporda petrol talebinin 30 yılın en düşük seviyesine gerileyebileceğini bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü ülkeleri kısıtlamaları kaldırma konusunda uyarsa da, bazı hükümetler sosyal mesafe kurallarının gevşetilmesini değerlendirdiği için yakıt talebinin de beklenenden daha çabuk toparlanması bekleniyor.

Hedge Fund Again Capital LLC’nin ortağı John Kilduff, Avrupa’da bazı ülkelerin ekonomilerinin açılmaya başladığını, bunun da Brent petrolü destekleyeceğini söyledi. ABD ve Kanada şirketleri Reuters’a verdiği röportajda şimdiye kadar 730 bin varillik üretim kesintisi yaptıklarını açıkladı.

Haftanın son işlem gününde fiyatlara baktığımızda Amerikan tipi ham petrolün varilinin TSİ 10:33’te 18,67 dolardan, Brent petrolün ise 27,84 dolardan işlem gördüğünü görmekteyiz. Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 18,46 dolara kadar geriledi. Şu dakikalarda %8,25 ekside seyreden fiyatlar aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere hızla geriliyor.

Ham Petrol Yıllık Fiyat Değişimi
Kaynak: OPEC

Singapur’da JTD Energy Services Pte baş stratejisti John Driscoll, üretim kısıntılarının piyasada sadece sınırlı düzeyde etki yarattığını söyledi. Şu dakikalarda Brent petrol %0,07 artıda hareket etse de üst üste ikinci haftayı da kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

Koronavirüsün akaryakıta olan ihtiyacı azaltmasıyla dünya genelinde en çok kullanılan petrol türü olan Brent petrol son bir yıl içerisinde %60,04 oranında düştü.

Brent Petrol Yıllık Değişim
Kaynak: İnvesting

12 ay içerisinde 75,6 dolardan 21,65 dolara kadar gerilerken, dünyanın en büyük üreticilerinin aldığı kararların talepteki çöküşün gölgesinde kalması fiyatlar üzerinde olumlu etki yaratmadı.

Çin’in ham petrol üretimi Mart ayında 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Çin Ham Petrol ÜretimiHatırlanacağı üzere coronavirüsün sıfır noktası Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentiydi. Salgın bu bölgeden dünyanın neredeyse tüm noktalarına yayıldı. Şu an Çin’de pandemi kontrol altına alınmış durumda. Hatta son günlerde ne yeni vaka ne de ölüm bildirilmiyor.

Hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı ülkede, insanların aylarca evlerinde kapanması sebebiyle salgının pik yaptığı Mart ayında ham petrol üretimi 15 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işlenmemiş ham petrol günde 11,98 milyon varil azaldı. Bu rakam 2019 yılının Mart ayında 12,49 milyon varildi.

Longzhong Information Co. verilerine göre Çin’de rafinerilerin kullanımı bu hafta %71,65’e yükseldi. İşyerlerinin ve fabrikaların açılması, hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle akaryakıt kullanımının da hızla toparlanması bekleniyor. Longzhong kıdemli analisti Li Yan, tüketim arttıkça operasyonları iyileştirmenin de daha mümkün olacağını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu