
Koronavirüs salgınının en fazla etkilediği alanlardan birisi hiç kuşkusuz ki petrol piyasası oldu. İlk olarak 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19 ardından tüm dünyaya yayıldı. Mart ayından itibaren yayılmasını kontrol etmek amacıyla getirilen sosyal mesafe kuralları, hayatı durma noktasına getirdi.
İşyerlerinin kapatılması ve insanların evlerinden çalışmaya devam etmesi ile birlikte küresel petrol talebinde tarihin en büyük düşüşü gerçekleşti. Fiyatlar da buna bağlantılı olarak sert geriledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) piyasayı yeniden dengeye kavuşturmak için günlük 9,7 milyon varil üretim kesintisi kararı aldı.
Hatta Haziran sonunda bitmek üzere yapılan anlaşma, bu hafta sonu yapılan görüşmelerden sonra Temmuz sonuna kadar uzatıldı. Özetleyecek olursak, geçen bu süre zarfında petrol fiyatları adeta çakıldı. Alınan önlemler ise düşüşü bir nebze olsun durdurdu. Ekonomisi petrole bağımlı olan ülkeler ve şirketler bu dönemde ciddi zarar ederken, kazançlı çıkan kesim de mevcut.
Reuters’ta yer alan habere göre Goldman Sachs emtia birimi, petrol fiyatlarındaki düşüşle 1 milyar dolardan fazla gelire tanıklık etti.Petrol fiyatları koronavirüsün yarattığı talep çöküşü ile Mart ayında son yılların en büyük kaybına tanık olmuştu. Mayıs vadeli West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise tarihinde ilk negatif tarafa geçmişti. Bu dönemde emtia yatırımcılarının bir kısmı paniğe kapılarak pozisyonlarını değiştirdi.
Fiyatlardaki düşüşü fırsat bilen yatırımcılar ise bu dönemde kazançlı çıkan taraf oldu. Goldman Sachs yatırımcıları sene başından Mayıs’a kadar 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Goldman sözcüsü Patrick Lenihan, her zaman müşterilerinin risklerini yönetme ve yardımcı olma prensibiyle çalışarak, ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Bu arada petrol fiyatları stok artışı endişesiyle düşüşe geçmiş durumda.#WeeklyPetroleumStatusReport with data for week ending 6/05/2020 posted at https://t.co/VvNegsGnRC #oil #oilinventories #gasoline #distillate #jetfuel
— EIA (@EIAgov) June 10, 2020
OPEC ve ortaklarının üretim kesintisi kararını Temmuz ayının sonuna kadar uzattığını açıklaması, Brent petrolü 43 doların üzerine taşımıştı. Fakat hemen ardından Suudi Arabistan gönüllü olarak yaptığı ek kesintiyi bu ay sonunda durduracağını bildirdi. Bu haber fiyatlardaki yükselişin önüne engel koydu.
Çarşamba günkü duruma baktığımızda ABD ham petrol stoklarındaki artışın fiyatlar üzerinde baskı yarattığını görmekteyiz. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) bugün yayımladığı rapora göre 5 Haziran işle biten haftada ABD ham petrol stokları 8,4 milyon varillik artış bildirdi.

Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ise 5,7 milyon varil artış olduğunu açıkladı. Geçen hafta günlük benzin üretimi ortalama 8,1 milyon varil artış gösterdi. Ham petrol ithalatında önceki haftaya kıyasla 0,7 milyon varillik artış gerçekleşti.
Gün içinde dalgalı bir seyir izleyen ABD ham petrolü stok atışının etkisiyle yön bulmada güçlük çekti. Saat 18:16’da %2,36 ekside seyreden fiyatlar, gün içinde 37,73 – 38,62 dolar arasında hareket etti. Piyasalar bir yandan ekonominin, dolayısıyla da petrol kullanımının normale dönmesine odaklanırken, diğer yandan stok artışının endişesini yaşıyor.

Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında 40,14 dolara kadar geriledi. Gün içinde çok fazla iniş çıkış yapmayan fiyatlar, şu dakikalarda %1,26 ekside 40,66 dolardan işlem görüyor. CMC Markets Asia Pacific baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, OPEC sonrasında petroldeki güçlü seyre şaşırdığını söyledi.
Örgütten üretim kısıntısına devam etme ihtimaline zayıf baktığını belirten isim, “ABD’nin stok rakamları, özellikle kaya petrolü üreticilerinin yeniden faaliyetlerini artırmaları ile birlikte, bu hafta tekrar etkili olabilir” dedi.