Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Brent Ham Petrol Toparlanma için İkinci Yarıya İşaret Ediyor

Uluslararası gösterge Brent tipi ham petrolü, bir önceki ay gösterdiği sert düşüşleri, Mayıs ayında toparlanmaya çevirecek gibi görünüyor.
Brent Ham Petrol Toparlanma için İkinci Yarıya İşaret Ediyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki fiyat savaşı ve koronavirüs pandemisi etkisiyle ham petrol piyasası Nisan ayında tarihi kayıplar gösterdi. Ardından neredeyse bütün pertrol üreticileri, üretim kesintisine gitme konusunda anlaştı. Ayrıca Nisan sonunda ülkelerin ekonomilerini açma planlarından bahsetmesiyle toparlanmaya başladı.

West Texas Intermadiate ham petrolü 20 Nisan’da varil başına -37,63 doları gördükten sonra Mayıs ayının iki haftasında 25 dolara kadar yükseldi. Negatif bölgeye geçmese de 19 dolara kadar gerileyen Brent petrol ise 30 dolara kadar yükselmeyi başardı.

Brent petrol, yılbaşından Nisan ayındaki en düşük seviyelere kadar %71 oranında düştü. Şu anda yılbaşına göre hala %55 düşüş seviyeden işlem görüyor. Bu haftayı ise %4’ten fazla yükselişle 32,50 dolardan sonlandırdı.

Küresel Ham Petrol Talebi 25 Yılın En Düşüğünde

Küresel Ham Petrol Talebi 25 Yılın En Düşüğünde
Görsel Kaynak: EIA

Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmek için dünyanın dört bir yanında karantinalar uygulandı. Fabrikalar üretimlerine ara verirken, petrol talebi de düşmüş oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Nisan ayında küresel ham petrol talebinin, bir önceki yıla göre günde 29 milyon varil olduğunu açıkladı. Bu rakam, 1995 yılından beri görülen en düşük seviye olarak kaydedildi. Toplam 2020 talebinin ise bir önce yıla göre günlük 9,3 milyon varil ile rekor düşük seviyede olması tahmin ediliyor.

Aynı zamanda yıl sonundan önce kriz öncesi seviyelere ulaşması da beklenmiyor. Aralık talebinin, 2019 yılı Aralık ayındaki günde 2,7 milyon varil seviyeden daha düşük olacağı da öngörülmektedir.

OPEC+ üyeleri arasında, Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki fiyat savaşını sona erdirmek ve üretimi azaltmak için yapılan anlaşma ise bu süreçte fiyatların düşmesini durduramadı. Günde 10 milyon varil olması önerilen kesintiler, talepteki keskin düşüşü dengelemek için yeterli değildi. Üretim ise geçen yılın sonundan bu yana artış gösterdi.

Suudi Arabistan Petrol Üretimi
Görsel Kaynak: U.S. Energy Information Administration

Petrol depoları dolmak üzereydi ve tankerler çıktıyı tutmak için denizde kalmaya devam etti. Ancak Mayıs ayının ilk iki haftasında Brent fiyatı yüzde 50 artış gösterdi. Ülkelerin Nisan sonu itibarıyla kısıtlamaları kaldırma planları yapması ve Suudi Arabistan’ın fiyatları desteklemek için üretim kesintisi ile yükseliş gerçekleşti.

Dünyanın ikinci en büyük petrol üreticisi, Haziran ayında üretimi günlük 1 milyon varil azaltacağını söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri ise Haziran ayında üretimi 100.000 varil daha azaltacağını duyurdu.

Uzmanlar Baskının Süreceğini Düşünüyor

Küresel Petrol Üretimi
Görsel Kaynak: Capital Economics

Goldman Sachs, küresel petrol talebinin Nisan ayının en düşük seviyelerinden günde 2,5 milyon varil arttığını ve geçen hafta ABD envanter verilerinin beklenenden biraz daha düşük olduğunu gösterdi. Ancak ekonomik faaliyet yavaş artacağı için piyasanın yılın ikinci yarısına kadar baskı altında kalmasını bekliyor.

Goldman Sachs, düşük üretim ve talepteki kısmi toparlanma kombinasyonunun, Brent ham fiyatlarını varil başına önceki 52,50 dolar hedefinden, 55,63 dolara yükselteceğini öngörüyor.

Capital Economics Emtia Analisti Samuel Burman’a göre; düşük petrol fiyatları, OPEC+ üretim kesintileri ve yatırımdaki gecikmelerin, küresel petrol arzını bu yıl yüzde 6’nın üzerinde beş yılın en düşük seviyesine indirmesi gerekiyor.

Brent Petrol Performansı
Görsel Kaynak: Market Watch

Burman 11 Mayıs tarihli bir raporunda, “Dünyanın dört bir yanındaki üreticiler, yatırımları kısıtlama ve sondaj faaliyetlerini düşürdüler. Düşük fiyatların birkaç ay daha devam etmesini beklediğimiz göz önüne alındığında her ikisinde de yakın bir iyileşme olasılığı azdır,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca OPEC+ üyeleri; zayıf Avrupa talebi, yüksek stratejik stoklar ve depolama kapasitesi eksikliği nedeniyle petrollerini ihraç etmek için daha az fırsat bulacaklar. ABD, Kanada ve Norveç de dahil olmak üzere OPEC+ dışındaki üreticiler, piyasa koşullarına tepki olarak üretimi kesecekler. Böylece ikinci yarı itibarıyla bir toparlanma görülmesi bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%