
Asya borsaları, haftaya güçlü bir başlangıç yaptılar. Ülkeler, sosyal mesafe önlemlerini hafifletme planlarını açıklıyorlar ve yavaşça ekonomilerini açıyorlar. Asya borsalarının önemli gösterge endeksleri ise yüzde 2’ye yakın yükselişle karşılık veriyor.
Hong Kong göstergesi Hang Seng endeksi, yüzde 1,45 oranında artışla 24,580.87 puandan işlem görüyor.
Gün içinde yüzde 2’ye yakın artış kaydeden endeks, Asya’daki yükselişe öncülük etti. Geçen haftaki kapanışı 24,230.17 puandan kapatan endeks, bu haftaya 24,470.18 puandan başladı. Daha sonra güçlü bir yükseliş kaydederek, 24,758.33 puana kadar yükseldi. Bu seviye, 11 Mart’tan bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu.
Endeksin 1 yıllık getirisi yüzde -10,92 olurken, yılbaşından bu yana yüzde 12,73 oranında eksi yönde performans kaydetti. 19 Mart’ta 21 bin 709 puan sınırına kadar gerileyen endeks, 3 yılın en düşük seviyesini kaydetmişti.
Çin hisseleri ise öğleden sonraki işlemlerde karışık seyretmeye başladı. Şanghay kompoziti %0,13 artış kaydederken, Shenzhen kompoziti kademeli olarak geriledi. Avustralyalı S&P / ASX 200 endeksi, %1,48 oranında değer kazandı. Güney Koreli Kospi endeksi ise yüzde 0,27 oranında değer kaybı gösterdi. Japonya hariç MSCI Asya endeksi ise yüzde 1’e yakın değer kazandı.
Japonya göstergesi Nikkei 225 endeksi, yüzde 1,05 oranında artıda 20,390.66 puanda güçlü bir seyir izledi.
Nikkei 225 endeksi, geçen haftaki işlemleri 20,179.09 puandam tamamladıktan sonra, bugüne 20,333.73 puandan başladı. 20 bin 522 puanın üstünü gören endeks, yılbaşından bu yana yüzde 13,81 oranında eksi yönde performans kaydetti. 1 yıllık getirisi ise yüzde -2,44 düzeyinde bulunuyor.
Japonya’nın diğer göstergesi Topix endeksi ise yüzde 1,53 oranında kazançla 1,480.62 puandan kapanış yaptı. 1 yıllık getiri oranı yüzde -2,03 düzeyindeyken, yılbaşından bu yana yüzde -13,99 oranında performans kaydetti.
Yatırımcılar, küresel ekonomilerin sosyal mesafelendirme önlemleri hafifledikçe yeniden açılması umuduyla gelişmeleri yakından takip ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hafta sonu toplumu ve ekonomiyi yavaşça yeniden açmak için koşullu bir plan açıkladı.
Reuters ise Güney Kore’nin Pazar günü potansiyel bir ikinci dalga konusunda uyardığını yazdı. Ülkeden günler sonra gelen bu uyarı, ilk salgın ile başarılı mücadelesinin ardından kısıtlamaları hafifletmesiyle geldi.