
Koronavirüs dünya genelinde 7 milyon 598 bine yükselirken 423 binin üzerinde can kaybı kaydedildi. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük koronavirüs tablosunda ise son 24 saat içinde 987 yeni vaka ve 17 ölüm bildirildi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsün etkisinin azaldığı düşüncesinin riskli olduğunu vurgulayarak tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini ifade etti.
Test sayısında 2,5 Milyona ulaştık. Şimdiye kadarki vakaların %85’i iyileşti. Yeni iyileşen vaka sayısıyla yeni tanı konan vaka sayısı birbirine yakın. Virüs gücünü hatalı iyimserlikten alıyor. “Virüsün etkisi azaldı” yanılgısı ile tedbirleri terk etmeyin. https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/BCbGbRGpGP
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 11, 2020
Salgında hem Türkiye’nin hem de diğer ülkelerin son durumu yakından izleniyor. Bir yandan da başlatılan normalleşme süreciyle ekonomilerin toparlanması bekleniyor. Bu hafta piyasaların merakla beklediği FED’in faiz kararı, Çarşamba günü TSİ akşam saatlerinde gerçekleştirilen toplantıyla netliğe kavuştu.
Dolar/TL bankanın faiz oranlarını sabit tuttuğunu açıklamasının ardından yatay seyrine devam etti. Perşembe günü ise yönünü yukarı çevirerek 6,80 liranın üzerine çıktı ve yükselişini Cuma günü de sürdürüyor.
TSİ 09:39’da 6,8405 liradan alıcı bulan dolar, diğer paralar karşısında kazandığı gücün desteğiyle yükselişini hızlandırıyor.
Dolar kuru Mayıs ayında 7,26 ile tarihi rekorunu kırmıştı. Türkiye’nin diğer ülkelerle swap anlaşması yapacağına yönelik haberlerle düşüşe geçen kur, ekonomilerde iyileşme umutlarının yatırımcıların risk iştahını artırması sonucu günlerce 6,70 – 6,80 aralığında takılı kalmıştı.
Kurun seyrini değiştirebilecek gelişmelere rağmen bu aralıkta istikrarlı hareket etmesinin ardından Perşembe günü 6,85’i gördü. Kapanışı 6,8412 liradan yaptı. Haftanın son işlem günü olan bugün ise 6,84’lere kadar yükseldi.
GCM Yatırım analistleri günlük dolar analizinde kurdaki kısa vadeli algının değişmesine olanak tanındığını belirtirken, “Teknik olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde, 89, 200 ve 233 periyotluk üssel hareketli ortalamaların yer aldığı 6,80 – 6,82 bölgesi önemli olmakla birlikte kur ilgili bölge üzerinde yeni pozitif görünümüne devam etmek isteyebilir. Bu düşünce ile 6,8400 başta olmak üzere 6,8700 ve 6,9000 seviyelerine doğru yeni bir hareket alanı izlenebilir.” ifadelerine yer verdiler.
Cuma günü, ABD doları karşısında çoğu gelişmekte olan ülke parası değer kazandı. Filipin pezosu %0,38 ile en fazla güçlenen para birimi olurken, Güney Afrika randı ikinci sırada yerini aldı.

Diğer taraftan ABD’den gelen önemli veriler, ekonominin içinde bulunduğu durum hakkında fikir vermeye yardımcı oluyor. Perşembe günü açıklanan Mayıs ayı ÜFE’si %0,4 artarken, bir diğer önemli veri de haftalık işsizlik maaş başvuruları oldu.
Dün ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı veriler, ülkede işsizliğin 6 Haziran ile biten haftada önceki haftaki seviye olan 1,9 milyondan 1,54 milyona gerilediğini söyledi.Unemployment Insurance Weekly Claims
Initial claims were 1,542,000 for the week ending 6/6 (-355,000).
Insured unemployment was 20,929,000 for the week ending 5/30 (-339,000).https://t.co/ys7Eg5LKAW
— US Labor Department (@USDOL) June 11, 2020
Böylelikle üst üste 3 hafta boyunca düşen rakamlar, iş gücü piyasasında kısmen iyileşmeye işaret etse de hala yüksek seviyelerde bulunuyor. Mart ayında tarihi rekoru gören işsizlik maaşı başvuruları, sonraki haftalar aşamalı şekilde azalsa da bu, milyonlarca kişinin pandemiden dolayı işsiz kaldığı gerçeğini değiştiremiyor.
Yurt içi veri gündeminde ise bugün Nisan ayı cari denge ile ödemeler dengesi, sanayi üretim verileri önemli olacak.