Önceki yıl 72 milyar TL kâr elde eden ve Hazine’ye aktarımda bulunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son bilançosunda yazdığı zarar bugün yeniden masaya yatırıldı. 2023 bilançosunda 818,2 milyar TL büyüklüğünde tarihi zarar açıklayan Merkez Bankası’nın karnesinde kur korumalı mevduat (KKM) sistemindeki faiz yükü öne çıktı.
kolayca yatırım yapın
Merkez Bankası Genel Kurulu’nda, KKM yükünün devasa boyuttaki büyüklüğü göze çarptı. Kurulda, KKM hesapları kaynaklı TCMB giderinin 833,4 milyar lira olduğu açıklandı.
Buna göre son bilançosunda dönem zararı toplamda 818 milyar 182 milyon lira olan Merkez Bankası, doları baskılamak amacıyla getirilen KKM sistemindeki faiz yükünü sırtlamak için 833 milyar lirayı aşan gidere konu oldu.
Hazine’den Merkez Bankası’na devredilen TL ve döviz dönüşümlü KKM işlemleri ve diğer döviz kazandırıcı işlemler (YUVAM, fiziki altın, vs.) giderleri için 833 milyar 419 milyon 912 bin liralık harcama yapılırken, dolarda seviye 32 lirada kaldı.
Doları 32 lira seviyesinde tutmaya odaklanan Merkez Bankası, talep kaynaklı artışları baskılamak için mudileri KKM’ye çekerken, döviz kurlarında yerel seçimlerden sonra beklenen ataklar gerçekleşmedi.
31 Mart seçimleri sonrası dolar kuru 31,49 liraya kadar sarktı. Orta Doğu gerilimi ile hareketlenip 33 lirayı gördükten sonra ise sıcak savaş beklentilerinin boşluğa düşmesiyle yeniden yatay seyrine döndü.
Yurt içinde nakit ihtiyacını karşılamak isteyenler ile yükselişten umudunu kesenlerin bozdurduğu dövizler de ekonomi yönetiminin elini güçlü kıldı. Yazım anında dolar kuru yüzde 1’in altındaki sınırlı düşüşüyle 32,38 liradan kayda geçti.