Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dolar, Yıl Sonu TÜFE Tahmininin %12,1’e Çıkarılmasıyla 8,25’i Aştı

Merkez Bankası enflasyon raporunda faiz artışı sinyalinin verilmemesi ve yıl sonu beklentilerinin yükseltilmesi, Türk lirasındaki değer kaybını körükledi.
Dolar, Yıl Sonu TÜFE Tahmininin %12,1’e Çıkarılmasıyla 8,25’i Aştı
Son Güncelleme: 
Yorum

Haftanın üçüncü işlem gününde Türk lirasındaki değer kaybının devam ettiğini görmekteyiz. Dün gün boyu yeni zirveleri kaydeden dolar ve Euro piyasaların kapanmaya yaklaştığı dakikalarda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan gelen açıklamalarla yeni rekorlara imza attı.

Küresel şirketlerin temsilcileriyle video konferans yapan Bakan Albayrak yeni bir sermaye yatırımı dalgasının ufukta olduğunu söyledi. Birçok şirketin üretimlerini Asya’dan Türkiye’ye kaydırmaya başladığını ifade etti.

Berat Albayrak’ın açıklamaların ardından dolar 8,20’yi, Euro 9,71’i, gram altın ise 502 TL’yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu sabah yurt içi piyasaların odağında yer alan en önemli konu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyon raporu ile Ekim ayı ekonomik güven endeksi oldu.

Enflasyon açıklamasını beklerken 8,24’ü aşan dolar, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın konuşmaya başlamasıyla anlık ivme kaybetse de yeniden toparlanarak zirveyi yeniledi.

2020 dördüncü enflasyon bilgilendirme raporunu açıklayan Uysal, yıl sonu tüketici fiyat endeksi (TÜFE) tahminini %12,1’e yükselttiklerini açıkladı.

Murat Uysal AçıklamasıBir önceki raporda yıl sonu enflasyon tahmini %8,9 olurken, Ekim raporunda 3,2 puan artırılarak %12,1’e yükseltildi.  %10,5 olan yıl sonu gıda enflasyonu tahmini %13,5’e çıkarıldı. Murat Uysal küresel faaliyetlerin Nisan ayındaki dip seviyeden kısmi şekilde toparlanma gösterdiğini söyledi. 2020 büyüme öngörüleri iyileşse de genel olarak daralmanın hissedilir olduğunu aktardı.

Pandemi nedeniyle ekonomik politikaların ve büyüme tahminlerinin belirsizliğini koruduğunu aktardı. Enerji fiyatlarının düşüklüğüne dikkat çeken Uysal 2020 ortalama ham petrol fiyat tahminini 41,6 dolar olarak açıkladı. Salgın nedeniyle tüm dünyada parasal politikaların devam ettiğini, gelişmiş ülkelerde ise düşük getiri olmasına rağmen portföy yatırımlarının sürdüğünü belirtti.

Türkiye’de ülke risk priminin yüksek seyrettiği, dış borç ödemeleri, dış finansman ihtiyacı gibi faktörlerin döviz kurlarında oynaklığı artırdığını ifade etti. Temmuz raporundan bu yana gıda, enerji ve emtialara bağlı ithalat fiyatları varsayımlarını güncelleyerek enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize ettiklerini söyledi.

Bu doğrultuda 2020 sonunda enflasyon beklentisinin 3,2 puanlık bir artışla revize edildiğini açıkladı. Salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen turizmde iyileşme sağlandığını, Eylül ve Ekim aylarında da toparlanmanın sürdüğünü belirtti.

Turizmdeki artışın cari işlemleri olumlu yönde etkilediği, ihracat rekabet gücünün de hızla toparlandığını aktardı. Enflasyonda belirsizliğin hala devam ettiğini söyleyen Uysal, Ağustos başında sıkılaştırıcı adımlara başladıklarını hatırlattı.

Hizmet Sektöründe Normalleşme

Açık piyasa işlemleriyle yapılan fonlama kompozisyonunda hedefli likidite imkanlarının azaltıldığı, TL ve yabancı para zorunlu karşılıklardaki artış fonlama ihtiyacının yükselmesinin sağlandığını söyledi.

Uysal açıklamalarına; “Enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması için eylülde politika faizini arttırdık ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini arttırdık. Ekimde sıkılaşma yönünde güçlü bir adım daha attık. Bu kapsamda para politikası operasyonel çerçevesinde değişiklik yaptık GLP faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı farkını 300 baz puan belirledik. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası sürdürülecek çerçeveyi oluşturduk.” sözleriyle devam etti.

Dolar kuru yıl sonu enflasyon tahmininin yükseltilmesiyle birlikte 8,25’in üzerine çıktı.
Dolar 8,25 Rekor
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Dün 8,18 liradan kapanan dolar yeni güne yükselişle başladı. Enflasyon raporunu beklerken 8,24’ü aşan kur, enflasyon raporunun açıklanmasıyla birlikte 8,2555 ile tüm zamanların zirvesine ulaştı. Saat 11:43’te %0,85 artıda 8,2551 liradan işlem görüyor.

Murat Uysal, pandemine ikinci bir dalga olmaması ve küresel risk iştahının bozulmaması varsayımıyla düşük faiz ortamının süreceğinin sinyalini verdi. Enflasyonda belirgin bir iyileşme olana kadar da sıkı duruşun devam edeceği aktarıldı. Faiz artışı işaretinin alınmaması döviz kurlarının yukarı yönlü hareketini destekledi.

Ekonomik güven endeksi Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak, 8 ayın zirvesini kaydetti.
Ekonomik Güven Endeksi
Kaynak: TÜİK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre Eylül ayında 88,5 olan ekonomik güven endeksi Ekim’de %4,8 artışla 92,8 değerini aldı. Endeksin 100 eşik değerinin altında olması ekonomiye dair kötümserliği gösterse de Şubat’tan bu yana art arda devam eden artış toparlanmaya işaret etti.

Açıklanan verilere göre Eylül‘de 82 olan tüketici güven endeksi Ekim de %0,1 düşüşle 81,9’a geriledi. Geçen ay 105,7 gelen reel kesim güven endeksi %3,8 artışla 109,7’ye, 74,9 olan hizmet sektörü güven endeksi %6,4 artışla 79,7’ye yükseldi. 95 değerinde gelen perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,7, 83,8 gelen inşaat sektörü güven endeksi ise %0,6 oranında artış gerçekleşti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%