
ABD devlet tahvili fiyatları, yatırımcıların Avrupa Birliği’ne yeni tarifeler koymak ile gündeme gelen Trump yönetiminin tehdidinden kaynaklanan olumsuzluğunu değerlendirmesi üzerine yükseldi.
10 yıllık ABD hazine kıymetlerindeki verim son dört seansta üçüncü kez üçüncü kez %2.517’den %2.497’ye geriledi. An itibarıyla 10 yıllıklardaki verim %2.497 seviyesinde sabit kalırken; 2 yıllık kıymetlerde ise %0.27 azalarak %2.338 seviyesine düştü.
Tahvil fiyatları yükseldiğinde düşen verimler, Salı günü düşüş gösterdi. Çünkü Avrupa ile gerginlikler yetkililerin kısa süre önce, uzun zamandır devam eden görüşmelerde ilerleme kaydettiğini bildirdiği ABD ile Çin arasındaki tartışmalara dikkat çekti.
Yeni Gündem Baskısı
Pazartesi günü Başkan Donald Trump yönetimi Brüksel ve Washington arasındaki ticaret gerginliklerini artırarak; bisiklet, mutfak ve Airbus uçakları gibi sivil havacılık ürünleri de dahil olmak üzere tarifeler koymayı düşündüğü yaklaşık 11 milyar dolarlık Avrupa mallarının bir listesini yayınlamıştı.
Ekonomistler ve yatırımcılar, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamanın bir kısmını küresel ticaretteki sürtüşmenin artışına bağladı. 2017’de göreve başladığından beri Başkan Trump, Trump yönetiminin ABD için haksız olduğunu öne sürdüğü ticaret şartlarını yeniden müzakere etme çabasının bir parçası olarak, ABD’nin bazı büyük ticaret ortaklarına tarifeler getirme gündemi ile dünya genelinde yakından takip edilen olaylara neden oluyor.
İdarenin şikayeti bazı yatırımcılara ve analistlere, ABD ve Çin’in bir anlaşmaya varması durumunda alım satım gerginliklerinin tamamen kolaylaşmayacağını öne sürdüğü şeklinde ifade ediliyor. Westwood’dan Adrian Helfert, “Çin ile bir çözümümüz olsun ya da olmasın, Avrupa’nın dönmesini beklerdim.” dedi.
Tahvil Yatırımcısı Talep Artırdı
Ticari gerilimler tahvil talebini artırdı, çünkü yatırımcıların ekonomik büyümeye yönelik tehditlerde bir artış algıladıkları anlarda devlet borçlanma araçları gibi güvenli varlıkların satın alma olasılıkları daha da yükseliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yılki büyüme tahminini kestikten sonra verim düşüşünü artırmıştı.
IMF’nin son ekonomik tahminlerini, 2019’daki büyüme tahminlerini Ocak’ta %3.5 ve Ekim’de%37’den %3.3’e düşürmüştü. Bu düşüş, ABD de dahil olmak üzere tüm büyük gelişmiş ekonomiler ve görünümlerinde bozulma gören en büyük gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde geniş bir etkide hissedildi.
IMF tahminlerini düşürürken, ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimler ve tarife artışlarının, iş güvenindeki düşüşün, finansal koşulların sıkılaştırılmasının ve birçok ekonomide daha yüksek politika belirsizliğinin de arttığını belirtmişti.