
12 Aralık’ta Çin’de ortaya çıkan virüs 440 kişide tespit edilirken, 9 kişi hayatını kaybetti. Çin dışında; ABD, Tayland, Japonya, Avustralya, Kanada ve Güney Kore’de de tespit edilen virüs için Dünya Sağlık Örgütü salgın uyarısı yaptı.
Borsadan ekonomiye, sağlıktan havacılığa kadar her alanı etkileyen virüsün petrol fiyatlarını daha fazla düşüreceği öngörüldü. Goldman Sachs Group Inc, söz konusu gelişmenin petrolün varilini 3 dolara yakın aşağı çekeceğini öngörüyor.
Şu dakikalarda 63,79 dolardan işlem gören Brent petrolün varili, Çarşamba günkü işlemlerde 63,67 – 64,56 arasında hareket etti.Çin’de geleneksel ay-güneş takvimine göre 25 Ocak Cumartesi günü Çin Yeni Yılı olarak kutlanacak. Önemli bir Çin festivali olan kutlamalar sebebiyle ülkede tatil yapılıyor. Normalde tatil sebebiyle insanların seyahat ettiği, ancak salgın haline dönüşen koronavirüsün bu seyahatleri engelleyeceği öngörülüyor.
Bu durumun uçuşları azalttığı, buna paralel uçaklarda yakıt olarak kullanılan petrol fiyatlarını düşürdüğü yorumlandı. Singapur’da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, 2003 yılında yaşanan SARS salgınını hatırlatarak, o dönemde havalimanlarının bomboş olduğunu ve otellerde doluluk oranının düştüğünü söyledi. Bu durumun ekonomiyi de olumsuz etkilediğini belirtti.
Aralık ayında ortaya çıkan koronavirüsün yayılma endişesinin İran, Libya ve Irak’ta meydana gelen üretim aksaklığını gölgede bıraktığı ve petrol fiyatlarını düşürdüğü aktarıldı. Dün 58,38 dolardan kapanan ham petrolün varili an itibarıyla günün en düşük seviyesi olan 57,16 dolardan işlem görüyor.
Goldman analistlerine göre koronavirüs salgını petrol fiyatlarını 2,90 dolar düşürebilir.Kurum analistleri söz konusu virüsün 2002 – 2003 yıllarındaki gibi bir SARS salgınına sebep olması durumunda petrol talebinde azalma olacağını belirtti. Damien Courvalin ve Callum Bruce tarafından yapılan değerlendirmede, hastalığın boyutuna ilişkin belirsizliğin, temel göstergelerin işaret ettiğinden daha geniş boyutta satışlara neden olabileceği bildirildi.
Fiyatlar Orta Doğu’da yaşanan gerilim nedeniyle sert dalgalanma yaşıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol de Davos Zirvesi’nde Irak’ta yaşananların kaygı verici olduğunu söyledi.
Ham Petrol Fiyatları için Tıklayın
Irak’ın OPEC’in ikinci en büyük üreticisi olduğunu hatırlatarak “Buradaki siyasi tansiyon üretimin stabil akacağı konusunda kaygı duymama neden oluyor. Irak’ın stabilitesi sarsılırsa petrol piyasasını ciddi olarak erteleyebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.