
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde birinci seanstaki negatif tavır Borsa İstanbul ve ABD vadelilerinde hakim rengi kırmızı kılmıştı. Ardından gelişen işlemlerde ABD vadelileri, TSİ öğleden sonraki Wall Street endekslerinin açılışına dair pozitif sinyaller vermişti ve beklentimi bu yönde ağırlaştırmıştı. Öngörülerim doğrultusunda endeksler pozitif açtı, kazanımlı kapattı. Ancak Türkiye piyasasına dair S&P not güncellemesinin fiyatlandığının düşünülmesine karşılık, renk değişimi yüksek grafikleri okumak hayli zordu.
Her iki ülke varlıklarındaki pozitif kapanış kazanç getirirken, bugünkü endekslere dair pozitif bir miras bırakmıştı. İncelemesini geçen hafta yazdığım yazıda, haftanın ilk işlem gününden beklenen alıcılı açılışlar teyit edildi. Edildi ancak beklentiye yönelik bir not güncellemesi alınamamıştı. Pozitif açılış yerini %0.50 civarında negatif tablolara bıraktı lakin yine toparladı. Yatırımcı tarafında güvene dair kırıntılar hala baş gösterse de güvensizliğe dair parçalar da hayli yer kaplar durumda.

BIST 100 ve Endekslerindeki Hareket
Borsa İstanbul 100 endeksi bugün an itibarıyla %0.29 değerlenme ile 103.008 puandan fiyatlanıyor. Endeks günlük bazda 103.131 seviyesini zirve, 102.223 noktasını ise dip olarak kaydederken işlemler devam etmekte. %1 üzerinde bir prim gösteren THYAO yine volatil toprakların efendiliğini üstlenir bir duruş sergiliyor.
BIST Bankalar Endeksi (XBANK) yatay bir bantta hareketlenirken 135K seviyesinin üzerindeki seyir, 135.860 puan ile korunuyor. BIST Sanayi Endeksi (XUSIN) ise %0.78 civarındaki primlenmesi ile geçtiğimiz ay bankalardan aldığı alım yönlü işlemleri, yine bankalar tarafından pozitif ayrışarak koruyor. BIST 30 %27 değerlenme ile 129.962 puanda. F_XU300219 iş kodlu Şubat vade endeks kontratına dair beklenti ise yataydan pozitif ayrışma sinyalleri veriyor. Nisan vadede biraz daha negatif beklenti fiyatlanırken, Haziran öngörüsü daha düşük bir seviyede.
Merkez Bankası’nın Attığı Adım
TCMB taraflı hamlede banka mevduatlarının Merkez Bankası’ndaki hesaplarda tutmak zorunda oldukları kısımda (reserve requirement-munzam karşılık) indirime gitti. Atılan adımın likidite reaksiyonu 11 milyar Türk lirası olarak hesaplanmakta. Geçtiğimiz ay Çin Devlet’i de ekonomik daralma sinyallerinin üzerine, reel sektörün desteklenmesi ve piyasa da likidite dolaşımını artırmak adına bu yönde bir adım atmıştı. Atılan adımın kademeli olarak gerçekleşeceği resmi kanallarda duyurulmuştu.
Türkiye Merkez Bankası hamlesine dair ayrıntı zorunlu karşılık oranlarında 1 yıla kadar olan vadeli mevduat veya katılım fonları ile 3 yıla kadar vadeli diğer argümanlarda 100 baz puanlık bir indirim duyururken; diğer vade gruplarına dair hamlesini 500 baz puanlık bir indirimde gerçekleştireceğini açıkladı.