
Dünya genelinde borsa endeksleri Avrupa ve Çin PMI verilerinde kaydedilen performansın ardından pozitif yansımalar kaydediyor. Diğer tarafta politikanın da etkili olduğu rallide ABD Çin gündemine dair sonun yaklaşması ve sonucun olumlu beklentisi piyasalarda destekçi konumda.
Türk varlıkları geçtiğimiz haftalarda gösterdiği 104 bin civarındaki performansının ardından, TL’nin Dolar karşısında kayıplarını artırması ve akabinde swap hamlelerinin gerçekleşmesi başlığında yaklaşık 10 bin puan değer kaybetmişti.
Son zamanlarda küresel piyasalarda gözlenen prim performansına katılmayı başaramayan Türk varlıkları haftanın orta ve dördüncü işlem gününde sergilediği performans ile globallere paralel seyir sinyallerini artırdı.
Borsa İstanbul Yönünü Seçmiş Olabilir
Borsa İstanbul 93.000 ve 94.500 bandında sıkışan grafikleri ile bu hafta rengin yönünü belirleyememişti. An itibarıyla %1.80 civarında sergilediği değer kazanımının endeksin gün sonunda koruması halinde haftanın 96K üzerinde kapanması yüksek ihtimal taşıyor.
Endeks 3 Nisan Çarşamba günü %0.97 değer kazanımı ile 94.441 seviyesinden kapanmıştı. O günkü denge noktasını 94.000 puandan ele almıştık; gün sonundaki performansın ardından 4 Nisan Perşembe günündeki denge noktası yukarı yönde güncellenerek 94.460 puandan ele alıyoruz.
1 Nisan tarihli denge noktası 93.300 seviyesinden dalgalanları aşarak haftanın dördüncü işlem gününde 1.160 puan arttı. Spot taraf gelişmesinden de gözlendiği üzere yukarı yönlü eğilim geçtiğimiz günlerde işaret ettiğim değerlendirmeler doğrultusunda ilerliyor.
BIST Tekniğindeki Görünüm
Rötarlı gelen Türk varlıkları. Piyasalar ABD tarafında pozitif kapanan endekslerin Perşembe işlemleri ile gücüne güç katabilir ya da gücünden feragat edebilir. ABD vadeli tarafa baktığımızda negatif renkli veriler yatay banda çok yakın ve yön ifadesinde nötr bir hava sinyali veriyor.
Günlük bazlı hareketli ortalamarın BIST 100 tarafında bıraktığı teknik görünüme bakarsak 95.918 seviyesi yukarı yönlü hareketin ilk direnci olabilir. Aynı zamanda bu nokta 10 günlük hareketli ortalamanın belirdiği yer. 97.961 ve 99.094 seviyeleri de sırası ile 20 ve 50 günlük hareketli ortlamaların öne çıktığı seviyeler ve rallide karşılaşılabilecek dirençler olabilir.
RSI’nın 14 günlük çalışmasında 41 seviyesinde çizilen grafiklerle karşılaşıyoruz ve dalgalar satış bölgesinde yoğunluk gösteriyor. STOCH (9,6) ise 89 seviyesinde aşırı alım verirken, ADX (14) alım bölgesinde mesajlar göndermeye devam ediyor.
Endeksler ve Hisse Senetleri
Borsa İstanbul Bankalar ve Sanayi endekslerindeki görünü sırası ile (XBANK) +%2.77, (XUSIN) +%0.79 olarak görünmekte. Haftanın ilk iki işlem gününde bankalar tarafının negatif bölgede, sanayi tarafının ise pozitif bölgede kalması endeksin üzerindeki renk seçemeyen hareketleri destekliyordu.
Dünkü performansta iki endeksin paralel hareketi güzel bir gün sonu verirken, bugünkü hareketten de beklenti %1.50 üzerinde bir primli kapanış olarak ağırlık kazanıyor.
Bankalar tarafında öncü GARAN olurken hisse %3.53 primi ile 8,50 TL/p’den, geride kalan ve değişimlerinde ciddi düşüşler kaydeden bu tablosunun da politik kaynaklara bağlandığı HALKB 6,01’de görülen ilk direncini test etti ve an itibarıyla bu seviyeden işlem almakta. THYAO ise %5.75’lik değerlenme sergiliyor.
Endeks ağırlığı yüksek olan THYAO genel değerlenmeyi de yukarı yönde itici bir güç pozisyonunda. Primin artması beklentiler dahilindeki senaryoların gerçekleşmesini kolaylaştırır nitelikte. Hisse için olası dirençler 13,50ve 13,65 seviyeleri kırıldı.