
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını henüz hiçbir ülkede tamamen silinmeden ikinci dalganın başladığına dair haberler alınıyor. Özellikle Çin’de hafta sonu uzun zaman sonra yeni vakaların bildirilmesi genel havanın yeniden bozulmasına ve kaygıların artmasına sebep oldu.
Söz konusu salgın hastalık sağlık sektörü kadar diğer birçok alana da darbe vurdu. İnsanların evlerinde durması ve iş yerlerinin kapatılması petrolde tarihin en büyük talep şokunu yaşatırken bu durum doğal gazda da gözlendi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Haziran ayında yayımlanan raporunda 2020 yılında doğal gaz tüketiminin %4 oranında düşmesini öngörüyor. Fiyatlar talep düşüşü ile baskı altında kalırken havaların ısınmasının ve ikinci dalga endişesinin bu durumu daha da kötü bir seviyeye getireceğinden endişe duyuluyor.
IEA raporunda, koronavirüs salgınının doğal gaz piyasasında benzeri görülmemiş talep şoku yaşatacağı ifade edildi.
Yapılan açıklamada 2019 yılının sonu ve 2020 yılının başlarında kış mevsiminin yaşandığı ülkelerde hava koşullarının iyi gittiği bunun da doğal gaz kullanımını azalttığı söylendi. Ardından Covid-19 pandemisinin gelmesi ile birlikte hemen hemen dünyanın tüm yerinde ekonomik bir gerileme yaşandığı, bu durumun doğal gaz sektörünü de olumsuz etkilediği belirtildi.
Bir anda küresel talebin azalması ve arz fazlalığı ile petrol ve gaz endüstrisindeki şirketlerin harcamalarını kestiği ve gelir kaybından dolayı yatırımlarını ertelediği söylendi. 2021 yılında piyasada kademeli bir toparlanma öngörüsüne rağmen kriz öncesi dönemine ulaşmasının çok çabuk olmayacağı düşünülüyor.
Sene başından bu yana düşüş eğilimli seyreden doğal gaz kontrat fiyatı, TSİ 17:30’da %2,89 ekside 1,6810 dolardan işlem görüyor.
2020 yılına 2 doların üzerinden başlayan fiyatlar, Ocak ayının ilk haftasında 2,25’e kadar çıkmıştı. Ancak pandeminin etkisiyle düşüşe geçerek Nisan ayının başında 1,52’ye kadar indi. İntegral Yatırım analistleri küresel piyasalarda doğal gaz üretiminde arz fazlalığı endişesinin fiyatları baskıladığını söylüyor.
Geçen hafta 1,73’ten kapanan fiyatlar bu sabah 1,75 civarında başlangıç yaptı. Bazı ülkelerde salgının kontrol altına alınmasına ve tüketimde artış olmasına rağmen üretimin daha fazla olması fiyatların toparlanmasına engel oluyor.
Doğal Gaz Fiyatlarını Öğrenmek için Tıklayın
Analistler aşağı yönlü hareketin hızlanması durumunda 1,67 – 1,59 – 1,54 seviyelerinin, yukarı yön isteğinde ise 1,76 – 1,85 – 1,97 seviyelerinin gündeme geleceğini düşünüyor. Son gelişmeler doğrultusunda 1,54 – 159 – 1,67 bandı destek; 1,76 – 1,85 – 1,97 bandı direnç seviyeleri olarak takip edilecek.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ile enerji alanında yapılan işbirliğini anlattı.Türkiye ziyaretinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelen Zarif, pandemi nedeniyle bir süredir kapalı olan İran-Türkiye sınır geçişlerinin ticarete açıldığını söyledi. Yakın zamanda yolcu geçişlerinin de açılacağını belirten Zarif, iki ülke arasında enerji alanında yapılan işbirliklerine değindi.
Salgının devam etmesi nedeniyle İran’a turist ve yolcu giriş-çıkışlarına hala izin verilmediğini hatırlattı. İran’ın koronavirüs salgınında ilk kurban veren ülkelerden biri olduğunu söyleyen Zarif, bu süreçte Türkiye’nin verdiği destek için teşekkür etti.
Türkiye ile bilimsel ve tıbbi alanda her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyleyerek, ay sonunda gelmeye başlayacak olan doğal gazın müjdesini verdi. Salgın hastalığın ülkelerin birbirlerine bağlı olduğunu ve büyük gibi görünen güçlerin bile çaresiz olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Amerika’ya atıfta bulunarak, dünyayı yönetebildikleri düşüncesinin yanılgı olduğunun hep birlikte görüldüğünü sözlerine ekledi. ABD’nin salgın süresince İran ekonomisine zarar vermek istediğini dile getiren Zarif, “ABD’nin ambargolarının karşısında durdukları ve salgında İran halkına verdiği destek için Türkiye’ye teşekkür ediyorum.” dedi.
Türkiye ile İran arasında Astana Süreci gibi bölgesel konularda yapılan iş birliğinin devam edeceğini, Suriye’de kalıcı barışın sağlanması için Rusya ile birlikte yeniden masaya oturacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Putin geçen yıl yapılan üçlü zirvede Suriye barışı konusunda tam mutabakat içinde olduklarının mesajını vermişti. Çavuşoğlu ile yapılan görüşmede Libya meselesi de ele alındı. İki ülkenin mevkidaşı bu konuda da ortak fikre sahip olduklarını bildirdi.