
Dünya genelinde koronavirüs vakaları toplam 8,1 milyonu buldu. 439 bin insan hayatını kaybetti. Özellikle son günlerde yükselen ikinci dalga endişeleri hepimizi daha tedbirli olmaya mecbur bırakıyor.
Aylardır felaketin merkez üssü olan ABD’de 118 binin üzerinde can kaybı yaşanırken, hemen ardından gelen Brezilya’nın da durumu oldukça ciddi. Ülkede ölenleri defnedebilmek için eski mezarların yeniden açıldığı öğrenildi.

Türkiye’de ise yeniden yükselen vaka sayıları, tehlikenin hala bizimle olduğunu gösteriyor. 12 Haziran’dan bu yana 1000’in üzerinde gelen vaka sayıları, her gün biraz daha artıyor. Can kaybında da artış hakim. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı veriler yeni tespit edilen vakaların 1600 sınırının hemen altında olduğunu gösterdi.
Düne kıyasla vaka sayımız 30, yoğun bakım hasta sayımız 5, entübe hasta sayımız 1 artış gösterdi. ARTIŞLAR BELLİ BÖLGELERDE YOĞUNLAŞIYOR. Rehavet mi, mücadele mi? Maske + mesafe kuralına hep birlikte uyarsak, yayılımı kontrol altına alabiliriz. Güç bizde. https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/unwWc4RRXE
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) June 15, 2020
Vaka sayılarındaki artışlar, geçtiğimiz günlerde azalış olduğuna yönelik gelişmelerin vatandaşları virüs yokmuş gibi davranmaya itmiş olmasına bağlandı. Bakan Koca tarafından “tedbirsiz iyimserlik” olarak nitelendirilen bu durum, ülkemizle birlikte tüm dünyayı tehdit ediyor.
Ekonomilerin iyileşmeye başladığına ilişkin umutlar, geçtiğimiz haftalarda piyasaların risk iştahını artırsa da bu durum geçerliliğini koruyamadı. Öyle ki salgında birkaç ay öncesine dönüş ihtimali, risk iştahını yeniden azalttı.
Piyasaların ikinci dalga endişeleri ile baskılandığı bu ortamda dolar/TL Salı günü 6,83’lerde geziniyor.
Haftanın ilk gününe 6,80 üzerinde başlangıç yapan dolar kuru 6,8298 lira ile günü kapattı. Gün içinde 6,85’e kadar tırmansa da burada kalıcılık sağlayamadı. Yaklaşık 3 hafta aradan sonra yeniden 6,85’i gören kur, baraj olarak kabul edilen 6,80’in altına inmemekte kararlı görünüyor.
Salı sabahına 6,82’lerde başladı ve şimdilerde yükselişe meyilli hareket ediyor. TSİ 09:55’te 6,8363 liradan alıcı bulan dolar/TL’de yatay seyrin hakim olduğu görülüyor.
Mayıs ayında şimdiye kadarki en yüksek seviyesini gören kur, sonrasında başlattığı kademeli düşüşü sürdürse de bunu sınırlandırdı.
GCM Yatırım analistleri 16 Haziran tarihli analizlerinde 6,8050 – 6,6200 seviyelerinin önemli olduğunu belirtirken, bu seviyelerin üzerine tutunma konusunda kurun ciddi bir çaba harcadığını ifade ettiler.
Düşüşü tetikleyecek herhangi bir durum yaşanmadığı sürece yukarı yönlü reaksiyonların sürme ihtimalinin bir adım daha önde olduğu belirtildi.
Öte yandan Pazartesi günü küresel çapta güçlenen ABD doları, bugün değer kazancına ara vermiş görünüyor. Gelişmekte olan ülke paralarının büyük bölümü, dolar karşısında değer kazanmış.
Meksika pezosu %0,36 ile dolara karşı en fazla değer kazanan para olurken, ikinci sırada Filipin pezosu yer alıyor. Salgında ikinci dalga endişeleri Türk lirası üzerinde baskı yaratıyor.

Piyasalar açısından bugünün önemli haberleri arasında FED Başkanı Jerome Powell’ın Bankacılık Komitesi’nde yapacağı konuşma bulunuyor.
Yine ABD’den bugün gelecek haberler arasında perakende satışlar ve sanayi üretim verileri yer alıyor. Türkiye’de veri gündemi bugün sakin. Koronavirüse ilişkin son gelişmeler ülkemiz ve diğer yerlerde piyasaların radarında olacak.