
Dün öğleden sonra Suriye’de rejim güçleri tarafından yapılan saldırıda 5 askerimizin şehit olması bölgede tansiyonu artırdı. Saldırı sonrasında hemen karşı kuvvet uygulanarak şehitlerimizin intikamının alındığı belirtildi. Yurt içinde güvenlik zirvesi yapılırken siyasilerden ve hükümet kanadından art arda önemli açıklamalar geldi.
İdlib’e yönelik saldırı sonrasında sınırda sıcak çatışmanın başlayacağı olasılığının artması Borsa İstanbul’un dün %4’e yakın kayıp vermesine sebep oldu. Bu sabah hafif toparlanarak güne başlasa da piyasaların jeopolitik gelişmeleri değerlendirmesi ile yeniden düşüşe yöneldi. Dolar ise 6 TL’nin üzerindeki seyrini sürdürüyor.
Borsa İstanbul güne 119.504 puandan başladıktan sonra düşüşe yöneldi.BIST 100 Endeksi Salı gününe %0,98 değer kazancıyla başladı. Ancak Suriye’deki gelişmelerin izlenmesi ve yatırımcıların satışa yönelmesi ile yönünü yeniden eksiye çevirerek 117.502 puana kadar geriledi. Saat 12:34’te %0,34 ekside 117.933 puandan işlem görüyor.
Aynı dakikalarda bankacılık endeksi %1,38, bilişim %0,25, elektrik %0,63, gıda %0,32, gayrimenkul yatırım ortaklığı %0,79, inşaat %1,20, kağıt %1,04 ekside hareket ediyor. Pozitif seyir gösteren endeksler arasında holdingin %0,04, iletişimin %0,16, kimyanın %0,27, sporun %2,49, taşıtın %0,17, ticaretin %0,22 ve turizmin %0,59 artıda seyrettiğini görmekteyiz.
Analistler 117.000 puanı destek seviyesi olarak görürken yukarı yönlü hareketin yeniden başlaması için 120.000 puan üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
BDDK’nın swap hamlesi sonrasında hız kesen dolar, küresel çapta risk iştahının azalması ve jeopolitik risklerle yeniden yükselişe geçti.Dolar kuru haftanın ilk işlem gününde BDDK’nın swap kısıtlamasının yarattığı olumlu etkiyle 5,97’ye çekilmişti. Ancak saat 15:30 civarı İdlib’den gelen acı haberle yeniden 6 liranın üzerine çıktı. Saat 12:40’ta 6,0342’den işlem gören kur, gün içi zirvesine yakın seyrediyor.
Analistler Suriye kaynaklı jeopolitik risklerin Türk lirasını baskıladığını belirtiyor. GCM Yatırım analistleri 5,9880’nin kritik seviye olduğunu belirtiyor. Kurda inişli-çıkışlı bir fiyatlama izlendiğini, bu hafta boyunca 6,04’e kadar çıkan yükselişin sürebileceği yorumlandı. 5,9880’nin altında kalıcılık sağlaması halinde sırasıyla 5,96 – 5,9450 – 5,9285 seviyelerinin gündeme gelebileceği ifade edildi.