
Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 10 milyon 249 bine dayandı. 504 bin 490 kişinin hayatını kaybettiği salgın hastalık giderek daha tehlikeli bir boyuta ulaşıyor. Genel tabloya bakıldığında salgının üzerinden altı aydan fazla zaman geçmesine rağmen düşüş olması gerekirken tam tersine sürekli yukarı yönde bir hareket hakim.
26 Haziran‘da 194 bin 190 ile gün içi en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Toplam vakaların beşte biri sadece Amerika Birleşik Devletleri‘nde bulunurken onu Brezilya, Rusya, Hindistan ve İspanya izliyor.
Salgının yayılmasını kontrol altına almak amacıyla konulan kısıtlamaların kaldırılması birçok ülkede enfeksiyon sayılarında patlama yaşanmasına sebep oldu. Bu durum petrol talebinde baskı yaratırken fiyatlar bir kez daha düşüşe geçmiş durumda.
Petrol geçen hafta başlattığı düşüşünü bu sabah da devam ettiriyor.
ABD türü ham petrolün varili geçen haftayı 38,49 dolardan tamamladı. %0,6 kaybın ardından %2 daha düşüş göstererek 37,53 dolara geriledi. TSİ 09:34’te %2,26 ekside 37,63’ten işlem görüyor. Söz konusu düşüşte dünya genelinde günlük vaka sayısında rekor düzeyde artış olmasının etkisi oldu.
Özellikle Amerika’nın bazı eyaletlerinde şu ana kadarki en yüksek sayıya ulaşıldı ve bazı yerlerde karantina uygulanmaya başlandı. Salgının Mart ayında artmaya başladığı dönemde yaşanan talep şoku petrol fiyatlarının sert gerilmesine sebep olmuştu. Ardından OPEC ve ortaklarının üretim kesintisi kararı ile işyerlerinin açılması bir miktar toparlanma sağladı.
Fakat 1 Haziran itibarıyla birçok ülkede kısıtlamaların kaldırılması hasta sayısının artmasına sebep oldu. Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, fiyatların önümüzdeki birkaç hafta içinde konsolide olacağını söyleyerek, “Fiyatlar ABD’deki küçük üreticilerin geri dönmesini teşvik etmeye yetecek kadar yükseldi.” değerlendirmesinde bulundu.
Analistler yeniden yukarı yönde hareket edebilmesi için 39,30 üstünde kalıcılık sağlaması gerektiğini düşünüyor. Bunun üzerindeki hareketlerde 40,50 ve 41,50 seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak düşüş isteğinin sürmesi halinde 37,15 ve 36,10 dolara kadar ineceği düşünülüyor.
Brent petrolün varil fiyatı ise şu dakikalarda %2,02 ekside 40,19 dolardan işlem görüyor.
Ağustos vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, geçen hafta %2,08 düşüş gösterdi. Yeni haftaya başlarken kayıplarına devam eden fiyatlar 40,04 dolara kadar geriledi. Uzmanlar OPEC ve koalisyonun aldığı arz azaltılması kararına tüm üyelerin uyduğunu fakat bunun tek başına yeterli olmadığını söylüyor.
Vaka sayısı arttıkça yeni kısıtlamalar getirilirken, petrol piyasası da bir kez daha aşağı yönde baskıya maruz kalmış durumda.
Hatırlanacağı üzere Nisan ayında eksili seviyelere kadar inmişti. Amerika ve Çin gibi büyük ülkelerde işyerlerinin açılması taşıt kullanımlarını artırmış, bu da fiyatlara pozitif yansımıştı.
Ancak vakalardaki artış genel tablonun yeniden bozulmasına sebep oldu. Analistler ikinci dalga endişesinin çok canlı bir şekilde baskı yarattığını, bunun yanında ABD ham petrol stoklarının artması ve üretimin beklenenden daha az kısılmasının fiyatları aşağı çektiğini belirtiyor.