
Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, ham petrol stokları geçen hafta günlük 4.15 milyon varil arttı. Piyasalar bugün açıklanacak resmi stok verilerini bekliyor. Fakat ondan daha önemlisi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortaklarının iki gün ertelenen toplantısı endişe yarattı.
Üye ülkeler arasında arz kısıntısı konusunda anlaşmazlık çıkması Salı günü yapılması planlanan görüşmeler, Perşembe gününe ertelendi. OPEC+ Ortak Bakanlık İzleme Komitesi (JMMC) Pazar günü yapılan toplantıda da uygulanmakta olan üretim kısıntılarının, gelecek yıl nasıl yapılacağı konusunda anlaşma sağlayamamıştı.
Petrol fiyatları üretim kesintisinde nasıl bir yol izleneceğine dair belirsizlikle, son üç günde %2,5 geriledi.
Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında sadece dün %1,7 oranında değer kaybetti. Düşüşünü sürdüren fiyatlar haftanın üçüncü işlem gününde %1’e yakın daha gerileyerek 43 dolara kadar indi. TSİ 09:04’te %0,8 ekside 44,20 dolardan işlem görüyor.
Son haftalarda aşı iyimserliğiyle artan fiyatlar, OPEC ve ortakları arasında çıkan anlaşmazlığın etkisiyle kayıplarını genişletmiş durumda. Analistler yarın yapılacak toplantı öncesinde piyasada belirsizliğin arttığını ve fiyatlarda kademeli bir düşüş izlendiğini belirtiyor.
44,50 – 45,00 bölgesi altında kaldığı sürece düşüş beklentisinin korunacağı ifade ediliyor. Yükselişe geçebilmesi için ise 45 dolar üzerinde 4 saatlik kapanışlara ihtiyaç olduğu aktarılıyor.
Şubat vadeli Brent petrol dün ve bugün toplamda %2’den fazla gerileyerek 46,83 dolara indi.
Fiyatlar şu dakikalarda %0,67 ekside 47,10 dolardan işlem görüyor. Geçen hafta OPEC ve ortaklarının üretim kesintisine bir süre daha devam etmek istediğine dair gelen haberlerin etkisiyle 48 doların üstüne çıkmıştı. Fakat bu hafta hem stok artışı hem de arz konusunda çıkan fikir ayrılıkları genel tabloya gölge düşürdü.
Australia & New Zealand Banking Group Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, OPEC+’nın fiyatların bu seviyelerde kalmasını istiyorsa üretim kesintilerine aynı şekilde devam etmekten başka alternatifi olmadığını söyledi.
Her ne kadar aşı çalışmaları hız kazansa da mevcut durumda tüm dünyada hızla artan bir vaka grafiği var. Bu durum ise petrol talebi üzerinde en önemli baskı olarak öne çıkmaya devam ediyor.