
İki yıldır hayatımızda olan Covid-19 pandemisiyle sert dalgalanma gösteren petrol fiyatları, son aylarda tam durulmuştu ki savaş ortaya çıktı. Dünya tarihinde yaşanan tüm savaşlar asıl etkisini ekonomi tarafında gösterdi.
Son iki haftadır kaygıyla izlediğimiz Rusya – Ukrayna savaşı da daha şimdiden bu yöndeki etkisini göstermeye başladı. Petrol ve doğal gaz gibi emtia fiyatlarındaki korkunç artış, artık somut adımlar atılması gerektiğini zorunlu kılıyor.
Avrupa’da doğal gaz fiyatları rekor kırarken, alınan önlemlerle Rus gazına bağımlılık azaltılmaya çalışılıyor. Son yılların en yüksek seviyesine çıkan petrol fiyatları ise nefes aldırmıyor.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından duyurulan son zam haberine göre yurt içinde 8 Mart itibarıyla, Ankara’da benzinin litre fiyatı 19,34 lira, motorinin 21,30 liraya yükseldi.
Rusya’dan Kaygı Verici Tahmin!
Petrol fiyatları savaşın etkisiyle sert bir yükseliş gösterirken, bunun asıl sebebi Rusya’nın en büyük üreticilerden biri olması. Ukrayna’ya saldırısını kınayan ülkelerin Rusya’dan petrol ithal etmeyi yasaklamayı gündeme getirmesi ise fiyatların adeta uçmasına sebep oldu.
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, bu gelişme üzerine “Rus petrolünün reddedilmesinin küresel pazar için feci sonuçlara yol açacağı kesinlikle açık” ifadesini kullandı.
Fiyatlardaki artışın tahmin edilemez olduğunu söyleyen Novak, 300 doları görebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Avrupa’ya doğal gaz tedariki konusunda da tehditvari konuştu.
Enerji analistleri ise Rusya’nın petrol ve doğal gazına yönelik bir yasağın enerji piyasaları ve dünya ekonomisi için sismik yansımaları olacağını bildirdi.
Fiyatlardaki Yükselişin Durması için Üretim Artışı Şart Görünüyor

Pazartesi günü 130 doları aşan ham petrol bugün 117 – 123 arasında hareket etti. TSİ 14.30 sularında yüzde 2,84 artıda işlem görüyor. Brent petrol ise aynı dakikalarda yüzde 1,63 yükselişle 127 dolarda seyrediyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, petrol üreticileriyle ekstra arz konusunda görüşme yaptığını söyledi. Rusya krizi nedeniyle fiyatlarda daha fazla yükseliş olabileceğine dikkat çeken Birol, UEA’nın petrol üreticilerinin şimdiye kadar verdiği tepkiden memnun olmadığını aktardı.