
Çinli Alibaba, en hızlı büyüyen işletmelerinden birinde denizaşırı hamle için önümüzdeki 3 yıl içinde bulut altyapısına 200 milyar Çin yuanı yatırım yapmayı planladığını açıkladı.
Şirket Şubat ayında bulut bilişim alanının Aralık çeyreğinde rekor bir 10,7 milyar yuan kar elde ettiğini duyurmuştu. Bulut bilişim alanında Amazon ve Microsoft gibi devlerle rekabet eden Alibaba, daha önceki yatırımlarıyla da burada ilerlemeye kararlı olduğunu açıkça göstermişti.
Jack Ma’nın ardından şirketin başına geçen Daniel Zhang de 2018 sonunda Alibaba’nın bulut bilişim birimini ana işi yapmayı hedeflediğini dile getirmişti.
Bugünkü açıklamada firmanın 200 milyar Çin yuanı seviyesindeki yatırımının, e-ticaret devinin geleceği için ne kadar kritik olduğu vurgulandı.Paranın işletim sistemleri, sunucular, yongalar, ağlarla ilgili altyapı ve teknolojilere yatırım yapmak için kullanılacağı belirtilirken bunun koronavirüs pandemisi tarafından teşvik edildiğini ekledi. Firma yetkilisi Jeff Zhang de durumu şu sözlerle anlattı: “Covid-19 salgını sektörler çapında genel ekonomi üzerinde ek stres yarattı ama aynı zamanda bizi dijital ekonomiye daha fazla odaklanmamız için yönlendiriyor.”
Dolayısıyla Alibaba bulut bilişimdeki elini güçlendirmek için hamlelerine devam ediyor. Son yatırımın da firmanın Amazon ve Micrıosoft’la rekabet edebilirliğine katkı sağlaması, bunun yanında uluslararası pazarlarda ürün ve müşteri tabanını genişletmesine yardımcı olması bekleniyor.
Sonuçta koronavirüsün çıkış noktası olan Çin’de beyaz yakalı çalışanlarının çoğu Şubat ayı boyunca evden çalışırken, ülkenin baskın bulut oyuncusu yazılımı için kayda değer derecede kullanım artışı gördü. Özellikle de Alibaba tarafından geliştirilen iletişim ve hem işletmeler hem de okullar tarafından kullanılan platformu DingTalk için talep arttı.
Talebin artmasıyla yüksek etkinlik hacmi nedeniyle uygulamada gecikmeler ve sorunlar yaşandı ve şirket bu sorunları kabul etti. Yatırım haberlerinin ardından Alibaba’nın Hong Kong’da işlem gören hisseleri düşüşle açılış yaptı. Öğlene doğru toparlayarak 207 Hong Kong dolarına yükselen hisseler öğleden sonra hafifçe geriledi.