
Coronavirüs küresel salgını hız kesmeden can almaya devam ederken, ilaç ve biyoteknoloji şirketleri de etkili bir aşı üretmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Daha önce yaptığı açıklamalarda aşı denemelerinden %90 başarı elde edildiğini duyuran Moderna’dan bugün yeni bir açıklama daha geldi.
Moderna 30 bin katılımcıyla yaptığı aşı denemelerinin Covid-19’a karşı %94,1 oranında başarılı olduğunu duyurdu.
Bu oranın ciddi vakalarda %100 olduğunu açıklayan firma, aşı için FDA’den acil durum izni talep edeceğini bildirdi. Moderna böylelikle Pfizer’dan sonra izin aşamasına geçen ikinci ilaç şirketi oldu.
Aşının faz 3 çalışmasında 30 bin gönüllü arasından 196 doğrulanmış coronavirüs enfeksiyonu değerlendirildi. mRNA-1273’ün Faz 3 COVE çalışmasının etkinlik analizinde, şu ana kadar herhangi ciddi bir güvenlik endişesinin saptanmadığı açıklandı.
Aşının etkinliğinin yaş, ırk ve etnik köken fark etmeksizin başarılı olduğu söylendi. Covid-19 olan deneme vakaları arasında; 65 yaş üstü kişiler, Asyalı, Amerikalı, siyahi gibi farklı topluluklardan olduğu belirtilen katılımcıların yer aldığı belirtildi.
Nasdaq Borsası’nda işlem gören Moderna Inc (MRNA) hisseleri aşı haberiyle sıçradı.
Cuma günü 127,03 dolardan kapanan Moderna hisseleri açılış öncesi işlemlerde 143,73’e kadar yükseldi. Hisse senedi bir önceki kapanış seviyesine göre %16, piyasa öncesi işlemlerde %13’ten fazla artış gösterdi.
Yıllık bazda %524 gibi çok ciddi bir yükselişte olan şirket hisseleri, aşı uygulanmaya başladıktan sonra bir aksilik olmazsa bu oranı daha da yükseltebilir. Ancak aşının yan etki göstermesi ve bağışıklık süresinin kısa olması gibi olasılıklarda mevcut.
Moderna CEO’su Stephane Bancel, aşının pandeminin seyrini değiştireceğine, ciddi hastaları ve ölümleri önlemeye yardımcı olacağını söyledi. Şu an için en belirgin yan etkilerin yorgunluk, kas ve baş ağrısı olduğunu anlattı. FDA’nin aşı hakkında incelemesinin birkaç hafta sürmesi bekleniyor.
Dünya genelinde 63 milyonu aşan virüsle enfekte hasta sayısı bu aşılar sayesinde azalabilecek. Sağlık alanında gerçekleşen ilerleme küresel ekonomiye de pozitif yansıyacak. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi aşının ne kadar süre bağışıklık kazandıracağı, periyodik olarak uygulanmasına ihtiyaç duyulup duyulmayacağı gibi belirsizlikler bulunuyor.