
Pandeminin en fazla etkilediği sektörlerin başında gelen petrol endüstrisi, 2020 yılını oldukça hareketli geçirdi. Talep düşüşü fiyatların Nisan ayında sert gerilemesine, devamında ise kısıtlamaların hafifletilmesiyle birlikte toparlanmasına yol açtı.
Fakat pandemide ikinci dalga yaşanırken, petrol piyasası için riskler hala bitmiş değil. Dikkatler Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nden (OPEC) gelecek açıklamalara çevrilmiş durumda. Üretim artırımı konusunda çıkacak olan karar, fiyatların yönü üzerinde belirleyici olacak.
ABD türü ham petrolün varil fiyatı saat 16:23’te %0,33 ekside 48,36 dolardan işlem görüyor.
Önceki işlem gününü 48,52 dolardan tamamlayan ham petrol, yeni yıla yükselişle başladı. Pazartesi günkü işlemlerde 49,83 dolar tırmanan petrol, günün ikinci yarısında yön değiştirerek düşüşe geçti. Gün içi en düşüğü 48,14 dolar ile kaydeden petrol, OPEC’ten gelecek açıklamaları bekliyor.
Fiyatlar uygulanmaya başlanan coronavirüs aşılarının salgını kontrol altına alacağı ve OPEC üyelerinin üretimi çok artırmayacağı beklentisiyle ilk yarıda 50 dolar sınırına dayandı. Bu seviye 2020 Şubat döneminden bu yana gerçekleşen en yüksek fiyat oldu.
ING emtia stratejisti Warren Patterson, “Bugünkü fiyat hareketleri, piyasanın OPEC + indirim seviyesini önümüzdeki ay için değiştirmediğini varsaydığını gösteriyor.” ifadesini kullandı. BNP Paribas analisti Harry Tchilinguirian ise toparlanmaya yönelik risklerin OPEC için karar alma kısmında zorluk yarattığını ifade etti.
Brent petrol ise 53,33 dolar ile Mart ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
Şu dakikalarda %1,25 artıda 52,45 dolardan işlem gören Brent petrol, açılışın ardından 51,39 – 53,33 arasında hareket etti. Günlük yükseliş oranı %1,5’e yaklaştı. Son on ayın en yüksek seviyesine yakın seyreden fiyatların, günlük üretimin 500 bin varil artırılması durumunda sınırlı düşüş sergilemesi bekleniyor.
OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, hafta sonu yaptığı açıklamada Asya tarafında ekonomik toparlamanın hız kazanmasının petrol piyasası için olumlu olduğuna dikkat çekti.
2021 yılında piyasanın ileri vitese geçeceğini belirten Barkindo, küresel talebin günlük 95,9 milyon varile yükselmesini bekliyor.
Son toplantıdan bu yana ham petrol fiyatlarında %17’lik artış dolmasının, piyasaya dair olumlu beklentilere girmesini sağladığını ekledi. Bazı ülkelerde salgına dair kısıtlamaların devam ettiğini, büyük iş kayıplarının rekor seviyelere çıktığını ve bu tabloda petrolde yıkımdan çıkmaya çalıştıklarını dile getirdi.