
ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta trilyonlarca dolarlık koronavirüs yardım paketini açıklayacağını duyurdu. Ekonomistler söz konusu mali teşvik paketinin enflasyonun yükselmesine sebep olacağını düşünüyor. Dünyanın en büyük ekonomisinin canlanacağı düşüncesi, ülke para biriminin güçlenmesini sağladı.
Dolar yeni haftaya başlarken önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Bu doğrultuda geçen hafta 7,37 civarından kapanan Dolar/TL paritesi ise 7,50’ye yükseldi. Ekim ayı işsizlik rakamlarının ardından ise çok fazla değişiklik göstermedi.
Dolar, Türk lirası karşısında saat 10:30’da %1,11 artıda 7,45’ten işlem görüyor.
Kur Kasım ayının ilk haftasında 8,58 ile tüm zamanların zirvesine çıktı, daha sonra sert düşüş gösterdi. Geçen hafta ise 7,20 seviyelerine kadar çekilerek Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye indi.
Haftanın ilk işlem dakikalarında küresel piyasalarda doların güçlenmesinin etkisiyle ABD hisse vadeleri ve altın gerilerken, Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Analistler Türk lirası cinsi yatırım araçlarının son beş yıldır aralıksız değer kaybettiğini hatırlatırken, bu durumun 2021’de tersine döneceğini umut ediyor.
Ekonomist Cevdet Akçay insanların dövizde kalırsa para kaybeder düşüncesiyle Türk lirasını tercih etmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Ancak cazip oranda faiz vermenin yeterli olmayacağını sözlerine ekledi.
Analistler 7,30 psikolojik direncinin üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda bir sonraki seviyenin 7,50 olacağına dikkat çekiyor. Türk lirası şu dakikalarda ABD doları karşısında Endonezya rupiahından sonra en zayıf performansı gösteren gelişen ülke parası oldu.
Sabah saatlerinde 8,93’e kadar gerileyen Euro kuru da şu dakikalara 9,09’dan işlem görüyor.
Euro piyasaların açılmasıyla birlikte yükselişe geçerek 9,1297’ye yükseldi. Geçen hafta kapanışı 9,02’den yapan Euro, yıllık bazda %30 artış gösterdi. Euro geçen yılın son ayında yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,98, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde %1,92 oranında düşüş gösterdi.
Yıllık olarak bakıldığında yatırımcısına TÜFE ile indirgendiğinde %25,92, Yİ,-ÜFE ile indirgendiğinde %15,30 oranında getiri sağladı. Stratejistler 50 periyotluk üssel hareketli ortalamanın desteklediği 9,05 – 9,10 bölgesinin kritik seviyeler olduğunu belirtiyor. Bu aralıkla kaldığı sürece düşüş isteğinin süreceğine dikkat çekiliyor.