
5 milyon 909 bin vaka ve 362 bini aşkın can kaybı kaydedilen koronavirüs kabusunda bilanço ağırlaşmaya devam ediyor. ABD’de 103 bin 330 kişi hayatını kaybetti. Brezilya’da ise vaka sayısı 438 bini aştı.
Ülkemizde ise durum iyiye gitmeye devam ediyor. Vaka sayısının azalmaya başlamasıyla normalleşme Mayıs itibarıyla 1182 yeni vaka ve 30 yeni ölüm raporlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test sayısının artırıldığını ve iyileşen hasta sayısında önceki güne göre 290 fazla olduğunu duyurdu.
Test sayısı düne göre 1,6 oranında arttı. Yeni vaka sayısı öngörülebilir seviyede. İyileşen hasta sayımızsa dünden 290 fazla. Gelecek günler, MASKE VE SOSYAL MESAFE KURALININ HER İKİSİNE BİRLİKTE uymamıza bağlı. Kontrollü Sosyal Hayatla riskten kaçınalım. https://t.co/RVlhe7786O pic.twitter.com/0dDAqOFQQu
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) May 28, 2020
Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dün itibarıyla 4461’e çıktı. Buna rağmen oluşan iyimserlik ülkemizde 1 Haziran’dan itibaren pek çok faaliyetin yeniden başlatılmasına öncü oldu. Öyle ki uzun süredir kapalı kalan restoranlar, spor salonları ve kreş gibi mekanlar yeniden açılmak için Mayıs’ın bitmesini bekliyor. Şehirler arası seyahat kısıtları da belirtilen tarih itibarıyla kalkıyor.
Gerek normalleşme adımları gerekse salgının seyri piyasaları etkiliyor. Yeniden açılma çabaları ile iyimserleşen ortam yatırımcıların risk iştahını artırmıştı. Hal böyle olunca dolara olan talebin nispeten azalması fiyatların aşağı yönlü seyrine neden olmuştu. Fakat dün döviz kurlarında yükseliş hakimdi.
Salgın endişesi belirsiz bir ortamda yükselirken, uzmanlar durumun piyasaları baskıladığını söylüyor. Dolar/TL saat 09:54’te 6,8223 liradan alıcı buluyor.
Dün sabah saatlerinde 6,80 liranın altında gezinen kur, gün içinde bu barajı aştı. Kapanışı 6,8137 liradan yaptı. Haftanın son işlem günü olan bugüne ise yatay bir seyirle başladı.
Ramazan Bayramı tatili nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olduğu Pazartesi ve Salı gününde gerilemesini hızlandıran dolar/TL 6,80’lerden 6,69’lara çekilmişti. Sonradan yönünü yukarı çevirmeyi başardı ve Cuma günü 6,80 barajını aştı. Yani kurdaki düşüş kalıcılığını koruyamadı.
GCM Yatırım analistleri dolar analizinde 6,8240 – 6,8555 seviyelerinin önemli olduğuna dikkat çekti. 6,7100 altındaki kalıcı hareketlerin negatif görünümün güçlenmesine imkan tanıyabileceğini belirttiler.
İntegral Yatırım analistleri ise piyasalarda risk iştahı artışının kurun gevşemesine ortam hazırladığını belirtseler de bunun kalıcı olamadığını açıkladılar. Swap gelişmelerinin sürdüğü bilinirken, ekonomik veri gündeminin kurun seyri açısından önemli olacağını aktardılar.
Öte yandan bugün ABD dolarının gelişen ülke paraları karşısında değer kaybettiği görülüyor. Bu da çoğu para biriminin dolar karşısında değer kazandığı anlamına geliyor. Endonezya rupisi ve Arjantin pezosu sırasıyla %0,78 ve %0,56 değer artışıyla en iyi performansı sergileyen paralar oldu.

Rus rublesi ise %0,38 değer kaybetti. Türk lirasının ise dolar karşısındaki kötü performansının devam ettiği görülüyor. Öyle ki liramız %0,16 değer kaybı gördü.
Bugünün önemli gündem maddesi Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamları oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlar ülkemizin 2020’nin ilk çeyreğinde %4,5 büyüdüğünü söyledi. Ekonomistlerden bazıları bunun uzun bir sürenin son iyi gelen verisi olduğu konusunda hemfikirler.
Virüsten en büyük darbeyi yiyen ABD’de ise dün açıklanan ikinci çeyrek büyüme verileri, ekonominin ikinci okumada %5 daraldığını söyledi. Verilerin genelinden iyi bir performans beklenmiyor ve pandemi etkilerinin uzun süre devam edeceği öngörülüyor.