
Koronavirüste toplam vaka sayısı 5 milyon 700 bine yaklaştı. Şimdiye kadar 352 bini aşkın can kaybı kaydedildi. ABD’de 100 bini geçen ölü sayısı ülkeyi felaketin merkez üssü yaparken, durumun gittikçe kötüleştiği Brezilya ise Rusya’yı geride bırakarak vaka sayısı bakımından ikinci sıraya yerleşti.
Dört günlük bayram tatilinde Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması, gece 00:00 itibarıyla sona erdi. Bununla birlikte dünyanın pek çok ülkesi yeni normal hayata alışmaya çabalıyor.
Ülkemizde koronada gelinen son duruma bakacak olursak; 26 Mayıs itibarıyla 948 yeni vaka ve 28 ölüm bildirildi. Vaka sayısında görülen azalış ve bununla birlikte iyileşen hasta sayısındaki artış durumun iyiye gittiğini gösterirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kontrollü sosyal yaşamın hayati önemini her tweetinde vurguluyor.
Pandemiyle kilitlenen dünya ekonomisi bir an evvel yeniden açılmaya ihtiyaç duyuyor ve ülkeler de bu konuda hızlı davranmaya çabalıyor. Pek çok yerde yumuşatılan önlemler ve tekrar başlatılan ekonomik faaliyetler doların küresel anlamda değer kaybetmesine yol açmıştı. Dolardaki değer kaybı, gelişmelerle birlikte risk iştahının artmasından destek buldu.
Özellikle Ramazan Bayramı öncesinde 6,80 lira civarında işlem gören dolar/TL, Salı günü düşüşünü hızlandırarak 6,6970 liraya kadar çekildi.
Kur, bayram dolayısıyla piyasaların kapalı olduğu 4 gün boyunca aşağı yönlü hareket etti. Rekor seviyelerden geri çekilmesini destekleyen olay ülkemizin diğer ülkelerle swap görüşmeleri yaptığına yönelik gelişmeler olmuştu. Piyasalar bugün itibarıyla açıldı. Düşüşünü sonlandırdığı görülen dolar/TL TSİ 10:13’te 6,7774 liradan alıcı buluyor.
Dünkü sert düşüşün ardından bu sabah 6,75 lira civarından başlayan dolar kuru, gündemdeki çoğu önemli gelişmeye rağmen bir süredir 6,80 bandında takılı kalmıştı. Bayram tatilinin başladığı Cuma gününde ise 6,81 lirada seyretmişti.
GCM Yatırım analistleri yaptıkları analizde kurun 7,27 liradan başlattığı kademeli düşüşü 6,6950 seviyesine taşıdığını belirtti. Bunun yanı sıra 6,7450 başta olmak üzere 6,7100 ve 6,6850 desteklerine doğru geri çekilmelerin muhtemel olduğunu aktardılar.
ABD dolarının gelişen ülke paralarına karşı performansına baktığımızda ise birçoğu karşısında değerini arttırdığını görüyoruz. Endonezya rupisi, Malezya ringiti, Taylant bahtı, Brezilya reali ve Hong Kong doları haricindeki diğer para birimleri dolar karşısında güçlü performans sergileyememiş.

Bugün ABD doları karşısında en fazla değer kaybeden para birimi %0,75 ile Türk lirası oldu. Pandemi başladığından bu yana dolar karşısında değer kaybeden lira, bu durumdan yalnızca kısa bir süre sıyrılabilmişti.
Öte yandan piyasaların bu haftaki gündeminde Türkiye’nin 2020’nin ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları takip edilecek. Salgın dolayısıyla küresel ekonominin küçüleceğine ilişkin tahminler fazlalaştıkça, ülkemizden büyüme beklentileri azalıyor.
Piyasaların bu haftaki gündeminde bulunan bir diğer olay ise FED Başkanı Jerome Powell’ın ülke ekonomisine dair konuşması olacak. Geçtiğimiz haftalarda sürekli yeni açıklamalar yapan Powell ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte %30 daralabileceğini söylemişti. Koronavirüs ile en zorlu mücadeleyi veren ülkede ekonomik iyileşme çabaları devam ediyor. Bundan sonra gelecek açıklamalar ve açıklanacak veriler önem arz ediyor.