Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Döviz Kurları Rekorlara Doymuyor! Dolar 9,22’yi, Sterlin 12,65’i Aştı

Hafta başından bu yana yükseliş trendinde yer alan dolardan yeni zirve gelirken, sterlin de Çarşamba günü başlattığı sıçrama ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı.
Döviz Kurları Rekorlara Doymuyor! Dolar 9,22’yi, Sterlin 12,65’i Aştı
Son Güncelleme: 
Yorum

Türk lirasındaki değer kaybı hız kesmeden devam ediyor. Dolar rekor üstüne rekor kırarken, iki gündür ona sterlin de eşlik etti. Dolar 9,2277, sterlin 12,6583 ile tüm zamanların zirvesini gördü.

9,22 rekorunun ardından hafif gerileyen dolar, saat 10.36’da 9,20 liradan işlem görüyor.
Dolar 9,22
Kaynak: Paratic Piyasalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül toplantısında aldığı faiz indirimi kararı kurdaki yükselişin fitilini ateşledi. 3 haftadır devam eden artış, liranın en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası olmasına yol açtı.

Salı günü akşam Merkez Bankası’nın üst düzey 3 isminin görevden alınmasıyla birlikte ise dolar, 9,20’lerin üzerinde seyretmeye başladı. TL karşısında haftalık bazda %2,64, aylık %9,24 ve yıllık %16,05 oranında değer kazandı.

Gelecek hafta Ekim ayı Para Politikası Kurul toplantısında faiz kararı alınacak. Piyasalar Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun birçok konuşmasında verdiği mesajları indirimin devam edeceği yönünde yorumlarken, bu beklenti kurdaki oynaklığı artırıyor.

Bugün yayımlanan piyasa katılımcıları anketine göre cari yıl sonu dolar kuru tahmini 9,22 oldu. Bir önceki anket döneminde 8,92 açıklanmıştı. 12 ay sonrası için beklenti ise 9,56’dan 10,01’e yükseltildi. Bir önceki anket döneninde %16,74 olan yıl sonu enflasyon tahmini %17,63 olarak revize edildi.

Bir İngiliz sterlini 12,65 liraya çıkarak, tarihindeki en yüksek seviyeyi kaydetti.
Sterlin 12,65
Kaynak: Paratic Piyasalar

En son kapanışını 12,5840’tan yapan sterlin, haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Yukarı yönlü hareketini devam ettiren kur, 12,65 seviyesinin üstüne çıktı. Böylece lira karşısında son bir haftada %3,50, bir ayda %8,26, bir yılda %23,46 oranında değer kazandı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%