
Dolar kuru Salı günü 2 liradan fazla artış gösterdi. Sabah saatlerinde 11,42 civarında olan kur, öğleden sonra 13,50 seviyesine kadar çıktı. Tarihi rekorunu kırdıktan sonra hafif ivme kaybederek kapanışı 12,80’den yaptı. Bugün ise 13 liranın hemen altında seyrediyor.
Dolar/TL saat 11.00’de 12,9599 seviyesinden işlem görüyor.
Türk lirasındaki değer kaybı çok hızlı bir şekilde devam ederken, dün saat 15.30’da gelen 13,50 rekorunun ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan açıklama geldi.
Banka Türkiye’de dalgalı kur rejimi uygulandığını, seviyelerin serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarına bağlı olarak belirlendiğini aktardı. Bu doğrultuda Merkez Bankası’nın kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü olmadığı, ancak aşırı oynaklığa müdahale edebileceği söylendi.
Piyasa gelişmelerine ilişkin basın duyurusunun devamında, “Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur.” ifadesine yer verildi.
Piyasa gelen bu açıklamaya çok fazla tepki vermedi. Dolar, sabah saat 08.00 sularında 12,73 civarında seyrederken, saat 08.45’te 13,18’i aştı. Ardından yeniden 13 liranın altına çekildi.
Türk lirası ABD para birimi karşısında bugün de en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası oldu. Son bir hafta içinde %21,63, bir ayda %35, bir yılda ise %62 oranında geriledi.
Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında tarihi değer kaybının ardından, dün halk sokağa çıktı. Ankara ve İstanbul’da “hükümet istifa” sloganlarıyla, dolardaki sert yükseliş protesto edildi.
Yabancı uzmanlardan da Türkiye’deki ekonomik duruma ilişkin yorumlar gelmeye başladı. Ünlü yatırımcı Mark Mobius, liradaki kaybın diğer ülkelere de etkisi olabileceğini söyledi.
Türklerin ne olursa olsun hayatta kalacağını dile getiren Mobius, şirketlerin değer kaybettiğini ancak dolar cinsinden kazanabildiklerini belirtti. Bunun yanında kur riskiyle karşı karşıya kalan tek ülkenin Türkiye olmayacağını ifade etti.
Societe Generale stratejistleri TL’ye güvenin azalmasıyla insanların bankalardaki paralarını çekeceğini, finansal istikrarın bozulacağını ve hiperenflasyon döneminin başlayabileceğini bildirdi.
Finans profesörü Özgür Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, uygulanan politikanın hata olduğunu bir kez daha vurguladı. Faizlerin düşürülmesinin enflasyonu daha da yükselteceğini dile getirdi.