
Koronavirüs pandemisinin Mart ayında bütün dünyada sosyal mesafe kuralları gereği kısıtlama getirmesi ile petrol talebinde tarihi düzeyde düşüşler yaşanmıştı. Birçok ülkede vaka sayısının düşüşe geçmesi ile normalleşme adımları atılırken, akaryakıt ihtiyacında da artış gerçekleşmeye başladı.
Talebin artmasının yanında stoklardaki düşüşün etkisiyle petrol fiyatları Mayıs ayında yaklaşık %90 oranında artış gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) geçtiğimiz aylarda fiyatlardaki sert düşüşün ardından piyasayı dengeye kavuşturmak için tarihin en büyük günlük üretim kesintisine karar vermişti.
OPEC ve ortakları günlük 9,7 milyon varillik arz kısıntısı yaparak fiyatların yeniden yükselmesine yardımcı olmak adına önemli bir anlaşma sağladı. Son gelen habere göre aralarında Rusya’nın da olduğu OPEC ve ortaklarının, söz konusu arz kısıntısını bir süre daha devam ettirmesi gündemde. Brent petrol bu haber sonrası yükselişe geçerek, 3 ayın zirvesine ulaştı.
Brent petrol talepteki artış ve üretimin bir süre daha az olacağı beklentisiyle 40,53 dolara kadar yükseldi.
Dünyanın en büyük petrol üreticileri olan OPEC + 179. Bakanlar toplantısı 9-10 Haziran’da yapılacak. Örgüt Nisan ayında küresel üretimi yaklaşık %10 oranında azaltmıştı. Pandeminin tüm dünyada hayatı durma noktasına getirmesi, uçuşların iptal edilmesi ve insanların evlerine kapanmasıyla petrol talebinde ve buna paralel olarak fiyatlarda sert kayıplar izledi.
Hatta Mayıs vadeli West Texsas Intermediate (WTI) ham petrolü, vadesinin son gününde eksi seviyeye inmişti. Neyse ki artık ülkeler kısıtlamaları kaldırmaya başladı.
İşyerlerinin açılması ve insanların normal hayatına yavaş yavaş geçiş yapmasıyla talepte de hareketlilik başladı. Fakat birçok uzman sadece talep artışının fiyatların eski haline gelmesi için yeterli olmayacağını düşünüyor.
Üretim kesintisine 1 Mayıs’ta başlayan OPEC de bu kararını Temmuz veya Ağustos sonuna kadar sürdürmeyi planlıyor. Bunun yanında söz konusu tarihin ardından günlük 7,7 milyon varile indirilerek 2020 sonuna kadar devam ettirilmesinin de teklif edileceği söyleniyor.
Araştırma şirketi Eurasia Group analistleri, 10 milyona yakın (9,7 milyon varil) olan arz azaltma anlaşmasının Eylül ayına kadar devam edebileceğini düşünüyor.
Rusya ve Suudi Arabistan’dan gelecek açıklamaların önemli olduğunu söyleyen analistler, her koşulda kısa vadeli bir üretim kısıntısı uzatma kararına kesin gözüyle bakıyor. Rusya’nın bir ay, Suudi Arabistan’ın ise Aralık sonuna kadar sürdürmeyi kabul etme ihtimali var.

Gelen haberlerle yükselişe geçen Brent türü ham petrolün varili uzun bir aranın ardından ilk kez 40 doların üstüne çıktı. TSİ 12:27’de %1,39 artıda 40,11 dolardan işlem gören Brent petrol, Mart ayından bu yana ilk kez bu seviyeyi gördü. Fiyatlar normalleşme adımlarıyla belirgin şekilde artsa da halen yıllık bazda %34,12 ekside hareket ediyor.
Daha sakin bir seyir izleyen ABD türü ham petrolün varili şu dakikalarda %1,93 artıda 37,55 dolardan işlem görüyor.
Dün 36 dolardan kapanan fiyatlar piyasanın arz kısıntısının devamını değerlendirmesiyle birlikte yükselişe geçti. Çarşamba günkü işlemlerde 36,80 – 38,17 dolar arasında hareket etti. Analistler 34,60 – 36,10 arasında kaldığı sürece yükseliş beklentisinin devam edeceğini düşünüyor.
Olası yükselişlerde 38,20 ve 39,30, olası düşüşlerde ise 34,60 – 33,00 seviyeleri gündeme gelecek. Kısa vadede 36,79 ve 36,11 destek, 38,85 ve 38,17 direnç seviyeleri olarak izlenecek.
Ham Petrol Anlık Fiyat Değişimlerini Kaçırmamak için Buraya Bakın
Varil fiyatında 50 dolar seviyesinin 2021 yılının ikinci yarısında ancak görüleceğini dile getiren PVM Oil Associates’in kıdemli analisti Tamas Varga, Nisan sonunda başlayan yükseliş trendinin çok uzun sürmeyeceğini ifade etti. Covid-19 pandemisinin enerji sektöründe yarattığı etkinin kolay kolay giderilmeyeceğini söyleyen analist, yakın zamanda fiyatlarda çok fazla artış olmasını beklemiyor.