
Petrol piyasası şu günlerde çok fazla etkinin altında yol almaya çalışıyor. Bir yanda aşının kullanıma sunulmuş olması ve Asya tarafında ekonomik toparlanma petrol talebinin artacağına dair iyimserliği yükseltiyor.
Ancak diğer tarafta 74 milyona dayanan Covid-19 vakaları var. 1 milyon 644 bin insanın hayatını kaybettiği salgını durdurmak için birçok ülkede, büyük kentlerde tam karantina uygulaması başladı. Bu durum ise petrol piyasası için bir risk faktörü niteliğinde.
Petrol üzerinde etkisi olan bir diğer önemli unsur ise ABD’nin artan stokları oldu.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre 11 Aralık haftasında ham petrol stokları, bir önceki haftaya kıyasla 1 milyon 970 bin varil arttı. Söz konusu dönemde benzin stokları 828 bin, damıtılmış petrol ürünü rezervleri 4 milyon 760 bin varil yükseldi. Resmi veriler bugün ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) tarafından açıklanacak.
OPEC dönem başkanı Cezayir Enerji Bakanı Abdelmajid Attar, son yaptığı açıklamada en önemli şeyin stokların eritilmesi olduğunu söyledi. Bu bakımdan üretim artışının çok daha temkinli yapılması gerektiğini ifade etti. Dün verilen bu mesaj petrolü desteklerken, Brent petrol 50 dolar üzerinde tutundu.

Artan stok verileriyle yükselişinde hız kesen petrol fiyatları, yine de pandeminin başından bu yana en yükseklerde seyrediyor. TSİ 13:40’ta %0,39 artıda 50,96 dolardan işlem gören Brent petrolün varil fiyatı, gün içinde 51 doların üstüne çıktı. Yine de yıllık bazda %22 negatif bölgede bulunuyor.
Analistler aşı iyimserliğinin tepe noktasına ulaşıldığını, önümüzdeki süreçte üretim artışı ve doların güçlenmesi gibi faktörlerin etkisiyle baskı altında kalabileceğini belirtiyor.
Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), şu dakikalarda %0,36 artıda 47,78 dolardan işlem görüyor.
Gün içinde 47 dolar üzerinde dar bantta hareket eden ABD türü ham petrol, Mart ayından bu yana en yüksek seviyeden işlem görüyor. Emtia uzmanları 46,50 – 47,00 bölgesi üzerinde kaldığı sürece yükseliş beklentisinin korunacağını belirtiyor.
FGE analistleri, “Talep cephesinde, petrol talebi beklentilerine yönelik kısa vadeli en büyük düşüş riski, ülkedeki Covid-19’un mevcut yörüngesine baktığımızda ABD benzin talebindeki dirençli zayıflık nedeniyle ABD’dir.” açıklamasında bulundu.