Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

BOJ: Güçlü Bir Yen Karşısında Daha Fazla Gevşetmeye Hazırız

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, güçlü bir yen karşısında para politikasını daha fazla gevşetmeye hazır olduklarını söyledi. İşte detaylar;
BOJ: Güçlü Bir Yen Karşısında Daha Fazla Gevşetmeye Hazırız
Yorum

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, bugünkü açıklamasında yendeki sert yükselişin ekonomiye zarar vermesi ve yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşma yörüngesini raydan çıkarması halinde teşvik artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Ancak Kuroda, finansal kurumların karlarının sıfıra yakın faiz oranları nedeniyle nasıl etkilendikleri düşünüldüğünde teşvik artırmanın güç olacağını da öne sürerek Japonya Merkez Bankası’nın daha fazla politika gevşetmesinin faydalarını ve maliyetlerini dikkatle tartacağının üzerini çizdi. Parlamentoya verdiği demeçte Kuroda; “Para birimi hareketlerinin ekonomi ve fiyatlar üzerinde etkisi olabilir, dolayısıyla para politikasına rehberlik ederken bu faktörleri dikkate almamız çok önemlidir.” diyerek şöyle devam etti.

“Eğer para birimi hareketleri ekonomi ve fiyatlar üzerinde etkiye sahipse ve hedef fiyatımıza ulaşmamızın gerekli olduğunu düşünürsek, politikayı gevşetmeyi değerlendireceğiz.”

Japonya Merkez Bankası Başkanı Güçlü Bir Yen Karşısında Daha Fazla Gevşek Politikaya HazırızHaruhiko Kuroda’nın bu yorumları, muhalefetteki bir milletvekilinin Japonya Merkez Bankası’nın yendeki sert yükselişten gelen baskıya karşı koymak için teşviki artıracak araçlara sahip olup olmadığı yönündeki sorusuna cevap olarak geldi. Öte yandan Kuroda’nın sözlerinin ardından dolar Japon yeni karşısında hafif bir yükseliş kaydetti.

Ayrıca Kuroda, BOJ’un uygulayabileceği parasal rahatlama araçlarına, kısa-uzun vadeli faiz oranlarını düşürmenin, varlık alımını genişletmenin veya para basma hızını hızlandırmanın dahil olduğunu bildirdi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Parasal Rahatlama Araçları “Ne yaparsak yapalım, adımın faydalarını ve maliyetlerini dikkatlice tartmamız gerekiyor, örneğin bunun finansal aracılık ve pazar işleyişi üzerindeki etkisi gibi” dedi. Bu noktada Japonya Merkez Bankası’nın bir ikilemle karşı karşıya olduğu aktarıldı. Yıllarca süren ağır para basımı, piyasadaki likiditeyi kurutmuş ve ticari bankaların karlarını zedeleyerek, uzun süreli gevşemenin artan riskleri konusunda endişelere yol açmıştı.

Ayrıca bastırılmış enflasyon Japonya Merkez Bankası’nı kriz modu politikalarını azaltmada ABD ve Avrupa’daki emsallerinin gerisinde bırakmıştı.

Japonya Merkez Bankası Kriz Modu Emsallerinin Gerisinde Kaldı Bu da ihracata dayalı ekonomik toparlanmayı rayından çıkartabilecek ani bir yen yükselişiyle savaşmak için kurumu küçük bir kozla bırakmıştı. Küresel bir yavaşlama korkusu da BOJ’un sorunları arasına eklenmiş ve piyasanın dikkatini özellikle de son aylarda birçok büyük merkez bankasının pozisyon değiştirmesiyle birlikte gevşek para politikasından gelecekteki bir çıkış ihtimalinden uzaklaştırmıştı.

Yaşanan gelişmeler ışığında konuşan Kuroda, piyasa oyuncularının artan eleştirilerine rağmen BOJ’un şu anda borsa yatırım fonlarının alımını durdurmak ya da gözden geçirmek gibi bir planının olmadığını kaydetti.

Fakat Japonya Merkez Bankası’nın politikasının artılarını ve eksilerini dengelemek için en uygun araçları incelemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. “Piyasa hareketlerini ve finansal kurumlar üzerindeki etkisini, aynı zamanda ekonomik ve fiyat gelişmelerini dikkate alarak ETF alımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu