
İngiltere Sağlık Bakanlığı son haftalarda hızla artan vakaların, mutasyona uğramış bir coronavirüsten kaynaklandığını açıkladı. Başbakan Boris Johnson ise virüsün son derece bulaşıcı olduğunu bildirdi. Ülkede bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatılırken, sınırlar kapatıldı.
Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, İrlanda, Belçika, İsrail, Kanada ve Türkiye İngiltere ile olan seyahat bağlantılarını geçici olarak durdurdu. Pandeminin gidişatında tablonun bozulması petrolde talep endişesini artırırken, fiyatlar düşüşe geçti.
Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI) son gelişmelerin ardından %4’ten fazla düşüş gösterdi.
Coronavirüs salgınında daha ölümcül ve daha bulaşıcı bir virüsün varlığının açıklanması, bunun üzerine ülkelerin hızla kısıtlamalara gitmesi petrol piyasasında ilk olumsuz etkilerini gösterdi. Aşı iyimserliğiyle son 10 ayın en yükseğine çıkan petrol, mutasyona uğramış virüs ile 3 dolardan fazla geriledi.
Cuma günü 49,24 dolardan kapanan ABD türü ham petrol, haftanın ilk işlem günüde sert gerileyerek 46,25 dolara kadar indi. Saat 14:57’de ise %3,82 ekside 47,36’dan işlem görüyor. Düşüşün bu şekilde devam etmesi durumunda, bir sonraki seviyenin 44 dolar olduğu belirtiliyor.
Aşı gelişmeleriyle Ekim ayından bu yana ralli yapan fiyatlar, Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yeniden kapanmaya gidilmesinin etkisiyle Haziran’dan bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi.
İngiltere’den gelen kaygı verici açıklamanın ardından Fransa 48 saat, Belçika 24 saat ulaşımı durdururken, İsrail İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika’ya sınırlarını kapattı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İngiltere ile yakın temas halinde olduklarını, yeni virüsün özelliklerine dair bilgi edindikçe 194 ülkeyi bilgilendireceklerini söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise önceliklerinin İtalya’yı ve yurttaşlarını korumak olduğunu belirterek, İngiltere’ye uçuşları askıya alan kararnameyi imzalamak üzere olduklarını açıkladı.
Şu dakikalarda %3,52 ekside 50,37 dolardan işlem gören Brent petrol, talep endişesiyle 49,2 seviyesine indi.
Brent petrol mutasyon haberinin ardından salgının daha da kötü duruma geleceği endişesiyle, pazartesi günkü işlemlerde %5 değer kaybetti. Fiyatlar uzun bir aradan sonra ilk kez 50 dolar üstüne çıkmış ve geçen haftayı dokuz ayın zirvesinden tamamlamıştı.
Yıllık bazda %23’e yakın düşük seyreden Brent petrolün ayı piyasasından çıkması için kısa vadede 50-53 dolar aralığında kalması gerektiği belirtiliyor.
Güncel Emtia Fiyatlarını Görmek için Tıklayın
UBS petrol analisti Giovanni Staunovo, Avrupa’daki kısıtlamaların ardından yatırımcıların daha yüksek petrol talebine ve fiyatlarına giden yolun engebeli olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.
Petrol komisyoncusu PVM’den Stephen Brennock, piyasanın pandeminin insafında kalmaya devam edeceğini belirtti. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, hafta sonu yaptığı açıklamada küresel talebin hala salgın öncesine kıyasla günlük 6-7 milyon varil az olduğunu açıkladı.