Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Asya Hisseleri Beklenenden İyi Gelen Çin İhracatıyla Yükselirken, ABD’dekiler Geriledi

Çin ithalat ve ihracat rakamlarının beklenenden daha az gerilemesi Asya hisse senetlerine alım getirdi. Meksika ve Brezilya borsaları da yükselirken, ABD şirket bilançoları öncesinde geriledi.
Asya Hisseleri Beklenenden İyi Gelen Çin İhracatıyla Yükselirken, ABD’dekiler Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Bu hafta yatırımcıların radarında olan en önemli konulardan birisi Çin’in ihracat rakamlarıydı. Koronavirüs salgını ilk olarak Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde çıkmıştı. Bu kentte ve ülkenin bazı noktalarında aylarca sıkı tedbirler uygulandı.

Çin dünyanın en büyük tedarikçisi olduğundan, Covid-19 salgınının tüm dünyaya yayılarak bir pandemiye dönüşmesiyle birlikte, bu ticaret ağında çok ciddi aksaklıklar oldu.

Ekonomistler genel olarak Çin’in toparlanmasının çok geç olmayacağını düşünüyor. Nitekim yeni vakaların görülmemeye başlanmasıyla birlikte karantina uygulamasının kaldırıldığı ülkede hayat normale dönmeye başladı.

Ancak hiç belirti vermeyen asemptomatik vakaların görülmeye başlanmasıyla birlikte sınır giriş-çıkışlarında kontroller artırılırken, yeni bir salgın dalgasının başlamasından da endişe duyuluyor.

Çin Gümrük İdaresi’nin açıkladığı verilere göre Mart ayında ülkenin hem ihracatında hem de ithalatında beklenenden daha az bir düşüş gerçekleşti. Bu gelişme sonrasında Asya hisse senetleri toparlandı. Öte yandan ABD borsaları kapanışta düşüşe geçti.

Asya hisseleri beklenenden daha az düşüş gösteren Çin rakamlarının ardından yükseldi.

Asya Hisseleri YükseldiMart ayında Çin’in ithalatı %0,9 oranında düşüş gösterdi. 30 ekonomist bu dönemde Çin ithalatının gerileyeceğinden emindi. En düşük beklenti %35 azalış, en yüksek %4,7 artış şeklinde açıklanmıştı. Bu tahminlerin ortalaması ise %9,8 gerileme olacağı yönünde kaydedildi.

Fakat Çin ithalatı %0,9 gerileyerek bu beklentinin oldukça aşağısında kaldı. Ülkenin ithalatı dolar bazında bu şekilde gerçekleşirken yuan bazında %2,4 yükseldi. Ancak yine %7 düşüş bekleyen ekonomistleri şaşırttı.

Çin ihracatına baktığımızda %13,9 olan düşüş beklentisinin yarısı bir gerileme kaydettiğini ve sadece %6,6 oranında azaldığını görmekteyiz. Ülkenin ticaret fazlası 19.9 milyar dolar ile beklentileri karşıladı.

İhracat yuan bazında %3,5 oranında düşüş kaydetti. Ekonomistler %12,8 oranında azalmasını bekliyordu. Ticaret fazlası ise 139,4 milyar yuan ile 158.5 milyar yuan seviyesinin altında kaldı. Çin’in ABD ile olan ticaret fazlası Mart’ta 15,32 milyar dolar, Ocak-Mart arasında ise 40,77 milyar dolar oldu.

Söz konusu gelişme Asya piyasalarına pozitif yansıdı. Japonya’nın Tokyo Hisse Senedi Fiyatları Endeksi (TOPIX) %2’ye yakın yükselerek 1.436,30 puana çıktı.

Asya Pasifik Borsalarındaki Endekslerin Büyük Kısmı Yükseldi

Güney Kore Kospi Endeksi %1,8’den fazla artışla 1.864,46’ya, Şanghay Kompozit Endeksi %1,49 artışla 2.824,88’e, Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Hang Seng Endeksi ise %0,9’a yakın artışla 24.592,00 puana tırmandı. Endeksin gün içi hareket aralığı 24.249,50 – 24.592,00 şeklinde gerçekleşti.

Bugün Endonezya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Yarın Güney Kore’de genel seçimler, Cuma günü ise Çin’de sanayi üretimi, büyüme, işsizlik ve perakende satışlar gibi ekonomi açısından önemli rakamlar izleniyor olacak.

ABD borsaları kapanışta düşerken, Meksika ve Brezilya piyasalarında alımlar arttı.

ABD Borsaları GerilediAmerika’da önümüzdeki günlerde şirketlerin açıklayacağı bilançolar izlenecek. Koronavirüs belirsizliği ve finans piyasalarındaki baskı devam ederken, analistler ve traderler şirket karlarının düşük gelmesini bekliyor. Wall Street’teki endeksler söz konusu gelişmeye odaklanırken, işlemleri düşüşle sonlandırdı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi gün içerisinde 2.721,17 – 2.782,46 puan arasında hareket ettikten sonra %1,01 kayıpla 2.761,63 puandan kapandı. Endekste teknoloji ve iletişim sektörlerinde artış olsa da, diğer büyük sektörlere gelen satışlar kayba yönelmesine sebep oldu.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi

S&P 500 altında en iyi performansı gösteren Netflix (NFLX) %7,01 artıya, Marathon Oil Corporation (MRO) %6,55 artıya yöneldi. En kötü performansı sergileyenler arasında ise %17,03 kayıpla  Royal Caribbean Cruises Ltd (RCL) başı çekti.

23.095,35 – 23.698,93 arasında seyreden Dow Jones Endeksi %1,39 düşüşle 23.390,77 puandan kapanırken, NASDAQ Composite (IXIC) Endeksi’nde durum tam tersi gerçekleşti. Endeks gün içinde 8.035,95 – 8.200,44 hareket ettikten sonra %0,48 kazançla 8.192,43 puandan işlemleri sonlandırdı.

Dow Jones Endeksi

Meksika borsası kapanışta %0,13 oranında sınırlı yükseliş kaydetti. İşlem gören 152 hisse senedinin 130 tanesini değer kazandı. Brezilya borsası da sanayi, finans ve ham madde sektör endekslerindeki artışın etkisiyle %1,49 oranında yükseldi. São Paulo Borsası’nda işlem gören hisse senetlerinin 354 tanesi değer kazandı, 237 tanesi değer kaybetti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu