Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Akaryakıtta Zam Beklentisi Arttı, Petrol Fiyatları Yakın Markajda

Akaryakıt fiyatlarına gelen yüksek zamlar henüz sindirilmeden, yeni zamların kapıda olduğu anlaşılıyor. İşte haberin detayları;
Akaryakıtta Zam Beklentisi Arttı, Petrol Fiyatları Yakın Markajda
Son Güncelleme: 
Yorum

Doların hızlı yükselişi sonrasında tıpkı gıda fiyatları gibi akaryakıta gelen zamlar da gündemi meşgul ediyor. Art arda gelen zamlar sonucunda İstanbul’da litre başına benzin fiyatı 14,06 TL iken, motorin fiyatı 14,29 TL düzeyine ulaştı. Şimdi ise yeni zamların gelebileceği görülüyor.

Akaryakıtta yeni zam beklentisinin kaynağı, ham ve brent petrol fiyatlarında görülen yükseliş. Petrol fiyatları Kasım 2021 sonundan bu yana yükseliş eğilimini korurken, Brent petrol 90 dolar bandına yükseldi. Bu seviyeler, Ekim 2014’ten sonra ilk kez kaydedilirken, kamuoyunda akaryakıta zam beklentisi de yükselmiş oldu.

Brent petrol fiyatı TSİ 12:35 sularında %1,13 oranında ekside 88,33 dolardan el değiştiriyor.
Brent Petrol Fiyatı %1,13 Düşüş
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Fiyatlar dünkü işlemlerde 90 lira bandının üstünü gördükten sonra hafif gerileme kaydetti ve 88 doların altına indi. Bugünkü açılışta ise güçlü bir yükseliş kaydeden Brent fiyatı, 90 dolar sınırına kadar ulaştı. Ardından hafif gerileyen fiyatlar 88 – 89,5 dolar bandında hareket etmeye başladı.

Ham petrol fiyatı ise TSİ 12:22 sularında %0,38 oranında yükselişle 86,98 dolardan işlem görüyor. Ham petrol dünkü işlemlerde 88,5 doların üstünü kaydetmişti.

Petrol fiyatlarında görülen yükselişin nedeni ise Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim. Yıllardır devam eden gerginlik son dönemde yeniden tırmandı. Ukrayna’nın NATO’ya üyelik sürecinin başlaması Rusya’nın kırmızı çizgisi olurken, Kiev’in gerekli işlemleri yürüttüğü görülüyor. Moskova sınırında ise askeri hareketlilik artıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek ay işgal edecek olma ihtimalinin açık olduğunu söyledi. Bir basın açıklamasında verdiği demeçte Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise savaş olmayacağını ve bunu istemediklerini ifade etti. Ancak yine de çıkarlarının göz ardı edilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Petrol fiyatlarında jeopolitik riskleri artıran bu olay, muhtemel arz kesintilerine yönelik endişelerin de artmasıyla yükselişi tetikliyor. Bu durum ise akaryakıt fiyatlarında yeni zamların kapıda olduğunu gösteriyor.

Halktv’den Hava Asal’a konuşan Ekonomist Oğuz Demir de akaryakıt fiyatlarına Şubat ayı sonuna doğru 1 TL zam gelebileceğini öngördü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%