
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), Nisan 2020 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’nu yayımladı. Yapılan açıklamada piyasa görünümlerinin birçok şeye maruz kaldığı fakat Covid-19 salgınının enerji piyasaları üzerinde en büyük etken olduğu aktarıldı.
Salgın hastalığın yakıt arz ve talep tarafında önemli değişikliğe sebep olduğu ve özellikle de ham petrol fiyatlarında düşüşe yol açtığı bildirildi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları arasında üretim kısıntısı konusunda anlaşma sağlanamamasının da piyasadaki belirsizliği artırdığı söylendi. Bu gelişmeler doğrultusunda petrol fiyatları ve üretim beklentisinin aşağı çekildiği açıklandı.
EIA Brent petrol tahminini 43 dolardan, 33 dolara aşağı yönde revize etti.Amerika’nın 2020’nin üçüncü çeyreğinden itibaren net ham petrol ve petrol ürünleri ithalatçısı haline döneceği söylendi. Söz konusu dönemde net ham petrol ithalatının artmasının, petrol ürünleri tarafında, ABD rafineri işletmelerinin önemli ölçüde azalmasının beklendiği üçüncü çeyrekte net ihracatın en düşük seviyede olacağı öngörüldü.
Raporda, Brent türü ham petrolün yılın ikinci çeyreğinde 23, ikinci yarıda 30 ve 2021 yılında 46 dolara çıkacağı tahmin edildi. Bir önceki raporda 43 dolar olarak açıklanan beklenti ise 10 dolar aşağı çekildi.
ABD’nin bu yıl ham petrol üretimini 1,2 milyon varil azaltması bekleniyor.Mart 2020 raporuna göre günlük ham petrol üretiminin bu yıl 13 milyon varil civarında olması bekleniyor. Öte yandan gelecek yıl ortalama 6,4 milyon varil artacağı tahmin edildi. Fiyatlar Perşembe günü yapılacak OPEC toplantısından üretim kısıntısı kararı çıkma olasılığının yüksek olmasıyla yukarı yönde hareket ediyor.
TSİ 10:12’de Brent petrolün varili %1 artıda 32,19 dolardan işlem görüyor. İki gün süren düşüşün ardından üretim kısıntısı ihtimalinin değerlendirilmesiyle kayıplarını geri aldı. ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve Rusya liderleri ile konuştuğunu, fiyat savaşında sona gelindiğini beklediğini aktardı.
Öte yandan danışmanlık şirketi FGE olaya daha farklı bakıyor. Piyasadaki çöküş sorununun ancak 10-15 milyon varil ve daha üst sınırına yakın bir üretim kesintisiyle çözülebileceğini bildirdi. Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee ise günlük 10 milyon varillik kesintinin fiyatları bir miktar destekleyeceğini söyledi.