
Çarşamba günü %0,71 artışla 115.171 puandan kapanan Borsa İstanbul, bu sabah %1,04’lük değer kaybıyla 113.975 puandan açıldı. Yeni tip koronavirüs görülen ülke sayısının her geçen dakika artması piyasalardaki tedirginliği artırırken, hisse senetlerinde sert satışlar izleniyor. Dünya borsalarındaki negatif dalgaya katılan Borsa İstanbul da bu satışlarla 2020 yılının başından bu yana gerçekleştirdiği tüm kazancını sildi.
Perşembe gününe 113 bin 975 puandan başlayan Borsa İstanbul saat 10:37’de %0,71 ekside 114.357 puandan işlem görüyor.BIST 100 Endeksi dün tepki alımlarıyla hafif toparlansa da yeni güne satıcılı başladı. Bunda en büyük etken Çin’de doğan koronavirüsün dünyaya hızla yayılması ve yatırımcı tarafında risk iştahını azaltması oldu. Türkiye’ye komşu ülkelerde virüs vakalarının artmasıyla giriş çıkışlara kısıtlama getirildi.
Türk Hava Yolları daha önce Çin uçuşlarını durdurduğu gibi İran seferlerini de 10 Mart’a kadar durduğunu açıklamıştı. Bu gelişmeler şirketin borsada işlem gören hisselerini baskıladı. Şu dakikalarda %2,67 ekside hareket eden THYAO hisseleri açılışta en fazla değer kaybeden hisselerden biri oldu.
An itibarıyla bankacılık endeksi %1,17, elektrik %0,48, finansal kiralama ve faktoring %0,62, gayrimenkul yatırım ortaklığı %0,97, holding %0,73, iletişim %0,61, inşaat %0,93, kağıt %0,71, kimya %0,59, spor %3,66 ve turizm %1,12 ekside hareket ediyor. Analistler teknik açıdan 117.200 puanın direnç, 112.500 – 113.400 aralığının destek seviyesi olarak izlendiğini belirtiyor. Piyasaların radarında virüs gelişmelerinin yanında Suriye’deki olaylar da yer almakta.
İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner, borsanın ucuz denebilecek seviyelere yaklaştığını söyledi.Havacılık sektöründeki satışların son dönemde arttığını belirten Deriner, diğer bazı sektörlerde de yavaşlama olduğunu kaydetti. Satışların bir süre daha süreceğini öngörse de yatırımcılara paniğe kapılmamaları yönünde tavsiyede bulundu. Dünya borsalarındaki sıkıntının daha büyük olacağını söyleyen isim, ABD’nin Dow Jones Endeksi’ndeki %9’a varan düşüşe dikkat çekti.
Ünlü Menkul Değerler tarafından yapılan değerlendirmede ise Borsa İstanbul’un son bir ayda %4’ten fazla değer kaybettiği ve bir buçuk ayın en düşüğüne gerilediği belirtildi. Hisse senetlerinin hareketini küresel koşuların belirlediğini, 113.500 altında kısa vadede baskının artacağını sözlerine ekledi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de negatif reel faizlerin yatırımcı tarafında güven zedelenmesi yaratabileceğini açıkladı. Kurum analistlerinin hazırladığı Kredi Görünümü başlıklı raporda, negatif reel faizlerin Merkez Bankası kredibilitesini olumsuz etkileyeceği, bunun da yatırımcı güvenine negatif yansıyacağı belirtildi.
Düşük faizlerin yerel para cinsinden mevduat faizlerinde düşüş yaratacağı aktarıldı. Negatif faizlerin Türk bankalarını riskten kaçış dönemlerine karşı daha riskli bir hale getirdiği ifade edilen raporda, yatırımcı güveninin zayıflamasının mudi güvenin de azaltacağı yorumlandı.