
TCMB faiz kararında bir değişikliğe gitmezken, oran %24.0 seviyesinde sabit tutuldu. Açıklamada ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği de duyuruldu. Faiz kararının sabit tutulması ile dolar kurunda gözlenen geri gecikme 5,38 seviyelerini gördü. Haftanın son iki işlem gününde fiyatlamanın BIST Banacılık Endeksi’nde sürdüğü gözlemlenirken, endeks bugün %4.5’e yakın bir primlenme ile 125.204 seviyesinde işlem görüyor.
Sanayi endesinin bu yukarı yönlü harekete katılamaması dikkat çekerken ASELS de yukarı yönlü hareketi arkadan takip eden hisse senetleri arasında görüldü. TUPRS bugün %1.50 seviyesindeki ilk seans primlenmesinden sonra bu seviyede yatay hareketler göstermekte.
Bankacılık Endeksi Sert Primlenme Gösteriyor
Endeks bileşenlerinde en fazla getiri %6.08 ile ISCTR’de gözlenirken hisse 4,73 TL’den fiyatlanırken, GARAN %4.68’lük bir değerlenme ile 8,72 TL’den işlem görmekte. Bankacılık endeksinde dün başlayan katı değerlenme bugünkü kararın fiyatlandığı yönünde yorumlanmıştı. Bugün de kararın ardından gelişmesini yukarı yönlü sürdüren hisse senetleri görünümü olumlu kılıyor.
Endekste çalıştırılan 14 günlük RSI indikatöründe 86 seviyesinde aşırı satın bölgesinde dalgalanmalar görülüyor. 20 günlük ortalamanın bulunduğu 120.770 seviyesi ve 10 günlük h.o.’da bulunan 122.600 seviyesi olası destekler olarak gözlenmekte. Endeksin yukarı yönlü hareketinin tetikleyicisi olan bankacılık hisse senetlerinin genelinde gözlene değerlenme DENIZ’de ters orantılı gözlenirken hisse %18.41’lik bir
Endeksin Öncüsü Havayolu Geri Çekiliyor
THYAO bankacılık hisse senetlerinin değer kazanmaya başladığından beri ters orantılı hareket ederken bugünü de %2.54’lük bir kayıpla sürdürmekte. Hissedeki para çıkışının iki gündür yoğun bir şekilde devam ediyor olması aşağı yönde katı bir çekilme gösteren ve destek noktası belirleyememiş olan hisse için negatif seviyeleri işaret ediyor.
Hisse günlük bazda kaydettiği değer kaybı ile 2018 yılı Ekim ayında gözlenen seviyelere geri çekilme gösterirken oluşan dip seviyesi ile aylık en düşük seviyesini de 14,14 TL’de kaydediyor. Hisse senedinde gözlenen bu geri çekilme öncelikle ham petrol üzerinde gözlenen değerlenmenin getireceği maliyet artışları, İstanbul Yeni Havalimanı geçişleri ile gerçekleşecek ekstra maliyetlerin şirketi olumsuz etkilemesi, jeopolitik gerilimler olarak gözlenmekte.
Türkiye varlıkları uzun bir aradan sonra gelişmekte olan piyasaları yenmeye başladı. MSCI Türkiye hafta başından beri gelişmekte olan borsaları 2,4 yüzde puan yendi. Türk lirasının güçlenmesi bankaların sanayi hisselerini hafta başından beri 3,0 yüzde puan yenmesine sağladı.
Ülke Kıymetleri ve CDS Değişimleri
Türkiye 10 yıllık kıymet veriminde %16.11 seviyeleri gözlemlenirken, ülkenin 5 yıllık CDS primlerinde geri çekilmeler göstererek 356 marjından işlem görmekte ve bakışta daha ılımlı bir risk teyit etmekte.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Salı günü 5 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvil ve 12 aylık kuponsuz tahvil ihracıyla Ocak borçlanmasına başlamıştı. TÜFE’ye endeksli kıymetin ihracı ile 2,2 milyar TL (1,9 milyar TL) borçlanma gerçekleştirilirken, kuponsuz kıymet ihracı ile 1,8 milyar TL (1,1 milyar TL) borçlanıldı.