Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sinemaya Uyarlanmış 30 Muhteşem Kitap [Yabancı – Türk Liste]

Hazırladığım bu yazıda, beyaz perdeye uyarlanmış yerli ve yabancı 30 kitap ile filmleri hakkında kısaca bilgiler bulacaksınız.
Sinemaya Uyarlanmış 30 Muhteşem Kitap [Yabancı – Türk Liste]
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

İzlediğimiz birçok filmin hikayesinin kaynağını eminim bilmiyoruz. O hayranlıkla, nefeslerimizi tutarak ya da gözyaşları içinde izlediğimiz filmlerin bazıları ilham kaynağı olarak kitapları tercih ediyor. Genellikle en çok satan ve yankı uyandıran romanlardan uyarlanan filmlerin bazıları kitabından daha fazla ses getirirken, bazıları gölgesinde kalıyor. Özellikle gerçek yaşam öykülerinin canlandırıldığı filmler, insanların en çok sevdiği ve etkisinde kaldığı yapıtlar arasında yer alıyor.

Kitap ve film ilişkisi aslında bölünmez bir bütünün parçaları gibidir. Eğer çok beğendiğiniz bir kitapsa, filmi çıktığında mutlaka izlemek istersiniz. Ya da tam tersi, filmini önce izlediyseniz sanki senaryonun doğruluğunu kontrol etme dürtüsüyle, kitabını da okursunuz. Kitaplarla arası iyi olan biri olarak söylemeliyim ki filmi ne kadar güzel ve başarılı olursa olsun, kitabındaki kadar ayrıntı veremiyor. Muhakkak eksik kalan detaylar oluyor. Bu yüzden naçizane tavsiyem; önce kitap, sonra film diyorum. Şimdi dilerseniz, sinemaya uyarlanmış 30 kitap ile filmleri hakkında kısaca bilgi edinelim.

Sinemaya Uyarlanmış Yabancı Kitaplar

Yabancı romanlar beyazperdeye taşınma konusunda oldukça başarılılar. Sinema tarihine baktığımızda birçok filmin konusunu, kitaplardan aldığını görüyoruz. Başarılarıyla, romanlarını gölgede bırakan filmler ve onlara ilham kaynağı olan harika kitaplardan bazıları şöyle…

1 Sol Ayağım – Christy Brown

Sol Ayağım - Christy BrownOtobiyografi türünde olan Sol Ayağım, Christy Brown’un zorluklarla geçen yaşam mücadelesini anlatmaktadır. İrlanda’nın en başarılı yazarlarından biri olan Christy Brown, doğuştan beyin felci geçirmiştir. Tüm hayatını tekerlekli sandalyede geçirmek zorunda kalan Brown, kendi üzerinde kurulan tüm olumsuz düşüncelere rağmen hayata sımsıkı tutunmuş ve ibret alınası yaşam öyküsünü Sol Ayağım ismini verdiği kitabında anlatmıştır. İlk basımı 1954 yılında olan eser, hala en çok okunan ve çok satan kitaplar listesinde yer almaktadır.

Sol Ayağım (My Left Foot: The Story of Christy Brown – 1989)

10 Kasım 1989 tarihinde gösterime giren film, Christy Brown’un Sol Ayağım kitabından uyarlanmıştır. IMDb puanı 7,9 olan film Jim Sheridan yönetmenliğinde yapıldı. ABD yapımı olan filmde, Christy Brown’u Daniel Day-Lewis canlandırmaktadır. Başarılı oyuncu bu filmde gösterdiği harika performans sayesinde, En İyi Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldü. Konusu ve kurgusu gereği en iyi ilham veren ve motive edici filmler arasında yer alan Sol Ayağım, hayatınıza daha çok değer vermenizi sağlayacak muhteşem bir yapıt.

2 Açlık Oyunları – Suzanne Collins

Açlık Oyunları - Suzanne CollinsGençlik kitapları kategorisinde yer alan Açlık Oyunları, Suzanne Collins tarafından, 2008 yılında kaleme alınan bir bilim kurgu romanıdır. Aynı zamanda fantastik ve gerilim türünde olan eser, Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş ile birlikte bir üçleme oluşturuyor. Serinin ilk kitabı olan Açlık Oyunları 26 dile çevrilerek 28 ülkede yayınlandı. 2012 yılında ise beyazperdeye uyarlandı. Kapitalizmi eleştiren roman, oldukça sürükleyici bir kurguya sahip.

Açlık Oyunları (The Hunger Games – 2012) Serisi

Gary Ross yönetmenliğinde yapılan film 23 Mart 2012 tarihinde gösterime girdi. Bilim kurgu, macera ve aksiyon türünde olan filmin serisi 2015 yılında tamamlandı. 78 milyon dolar harcanarak yapılan filmin IMDb puanı 7,0‘dır. En iyi seri filmler arasında yer alan Açlık Oyunu’nun oyuncu kadrosunda ise; Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth ve Woody Harrelson gibi isimler yer alıyor.

3 Baba – Mario Puzo

Baba - Mario PuzoMario Puzo tarafından kaleme alınan Baba ilk kez 1972 yılında yayınlandı. Polisiye türde olan kitap tam bir mafya romanı. Bu nedenle edebi olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bir mafya ailesinin hikayesinin anlatıldığı roman 1945 ve 1955 yılları arasında geçiyor. En iyi kitap alıntılarına sahip olan film, aynı isimle sinemaya da uyarlanmıştır.

Baba (The Godfather – 1972, 1974, 1990)

En iyi Al Pacino filmleri arasında yer alan Baba bir seri halinde yapıldı. 1972, 1974 ve 1990 yıllarında vizyona giren filmler, sinema tarihinde çok önemli bir yere sahip. Zaten 9.2 IMDb puanı ile de ne kadar başarılı bir yapıt olduğunu gösteriyor. Yönetmenliğini Francis Ford Coppola‘nın yaptığı filmin başrollerini Al Pacino ve Marlon Brando paylaşıyor.

4 Alacakaranlık – Stephenie Meyer

Alacakaranlık - Stephenie MeyerSerinin ilk kitabı olan Alacakaranlık 2005 yılında yayınlanan, gençlik edebiyatı kategorisinde bir romandır. En çok okunan ve en iyi vampir konulu kitaplar arasında yer alan seri; Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti isimli kitaplardan oluşuyor. Bella adında bir genç kızın, vampir olan Edward’a aşık olması ve kendini çok başka bir dünyanın içinde bulmasını anlatan kitabın adı, aynı zamanda en iyi aşk kitapları arasında geçiyor. Bestseller olan Alacakaranlık 2008 yılında sinemaya uyarlandı.

Alacakaranlık (Twilight – 2008)

Stephenie Meyer’in aynı isimli romanından uyarlanan kitabın IMDb puanı 5,2. 2008 yapımı film seri halinde gösterime girse de diğerlerinde beklenen başarı sağlanamadı. Ancak hem dünyada hem de ülkemizde en iyi vampir filmleri arasında ilk sıralarda geliyor. Catherine Hardwicke’nin yönetmenliğini yaptığı Alacakaranlık filminin başrollerini; Kristen Stewart ve Robert Pattinson paylaşmaktadır.

5 Aşk ve Gurur- Jane Austen

Aşk ve Gurur- Jane Austenİngiliz edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Jane Austen‘in birçok kitabı beyazperdeye uyarlandı. Bunlardan biri de dünya klasikleri arasında bir efsane olan Aşk ve Gurur isimli romanıdır. 1813 yılında yayınlanan kitap aşkın ve önyargının derinlemesine ele alındığı muhteşem bir eser. Yazarın başyapıt eseri olan Aşk ve Gurur’da fazlasıyla karakter görüyorsunuz.

Aşk ve Gurur (Pride & Prejudice – 2005)

2005 yapımı olan film, yazarın en çok filmi ve dizisi yapılan eseri olan Aşk ve Gurur’dan uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Joe Wright‘nin yaptığı film 7,8 IMDb puanına sahip. Kitabın ana karakteri olan Elizabeth’i, Keira Knightley canlandırmaktadır. Beş kız kardeşin evlilik kaygısının anlatıldığı kitapta, bir yandan da Elizabeth’in aşk hayatına tanık oluyorsunuz. Şimdiye kadar kitaptan uyarlanan en iyi filmler arasında yer alan Aşk ve Gurur, en iyi Jane Austen filmlerinde de başı çekmektedir.

6 İnci Küpeli Kız – Tracy Chevalier

İnci Küpeli Kız - Tracy Chevalierİnci Küpeli Kız, Johannes Vermeer adındaki Hollandalı ressamın, aynı isimdeki tablosundan esinlenerek yazılmış romanıdır. Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılan tablo, yazar Tracy Chevalier için de ilham kaynağı olmuştur. Yazar portredeki inci küpeli kızın gizemli yönlerine ışık tutmaya çalışıyor. O iri gözlerinde şehvet mi yoksa masumiyet mi var, Tracy Chevalier tarafından müthiş bir kurgu ile okuyucuyla buluşuyor.

İnci Küpeli Kız (Girl with a Pearl Earring – 2003)

En iyi Scarlet Johansson filmlerinden biri olan İnci Küpeli Kız, 2003 yılında beyazperdeye uyarlandı. IMDb puanı 7,0 olan filmin yönetmenliği Peter Webber‘e ait. Başrolde ise Scarlet Johansson ve Colin Firth yer alıyor. 1600’lü yıllarda geçen hikayede, 17 yaşındaki Griet, ailesinin geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalır. Bu maksatla Johannes Vermeer adında bir ressamın evine hizmetçi olarak işe girer. Vermeer, ressamlığı geçim kaynağı olarak yapmaktadır. Ancak evin hizmetçisi Griet’in resmini de gizli saklı yapmaya başlar. Griet ev sahibi ile aralarında hiçbir konuşma olmamasına rağmen, ona içten içe hayranlık beslemektedir. Kitabı kadar etkileyici olan film, birçok eleştirmen tarafından tam not aldı.

7 Gülün Adı – Umberto Eco

Gülün Adı - Umberto EcoGülün Adı, 2016 yılında kaybettiğimiz, İtalyan bilim adamı ve yazar Umberto Eco’nun en ünlü ve ilk kitabıdır. Orta Çağ tarihine ışık tutan eserleriyle adını duyuran Umberto Eco, bu kitabı 1980 yılında yayınladı. Gülün Adı romanının konusu da yine Orta Çağ döneminde yaşanan olaylardan oluşuyor. O dönemin İtalya’sında; tarikatlar arası yarış, cinayet, papa ve imparator arasında yaşanan yetki savaşı kitabın konusunu oluşturuyor.

Gülün Adı (The Name of the Rose – 1986)

En iyi savaş filmleri arasında yer alan Gülün Adı, 1986 yılında gösterime giren bir film. 7,8 IMDb puanı olan filmin yönetmenliğini Jean-Jacques Annaud yapmıştır. İtalya, Almanya ve Fransa ortak yapımı olan film kitaba olan ilgiyi de artırmayı başardı. Oyuncu kadrosunda ise; Sean Connery, Christian Slater, Michael Lonsdale, Ron Perlman ve Volker Prectel gibi isimler yer alıyor.

8 Marslı – Andy Weir

Marslı - Andy WeirAndy Weir tarafından kaleme alınan Marslı, 2014 yılının en iyi bilim kurgu kitabı seçildi. Mark Watney adında bir astronotun, bir kaza neticesinde Mars’ta mahsur kalmasını anlatan kitap, macera ve aksiyonun yanında, eğlenceli satırlar okumanızı da sağlıyor. En iyi bilim kurgu kitaplarında da yer verdiğimiz eser, hayatta kalma mücadelesini esprili bir dille anlatmaktadır.

Marslı (The Martian – 2015)

Andy Weir’in romanından uyarlanan, ABD yapımı Marslı filmi 2015 yılında gösterime girdi. Ridley Scott imzası taşıyan filmin IMDb puanı 8,0. En iyi bilim kurgu filmleri arasında yer alan film, etkileyici senaryosu ile kitaptaki duyguları aktarmayı başarıyor. 2015 yılının en iyi filmleri arasında gösterilen Marslı’nın oyuncu kadrosunda ise; Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara ve Chiwetel Ejiofor gibi isimler yer alıyor.

9 Anna Karenina – Lev Tolstoy

Anna Karenina - Lev Tolstoy1877 yılında yayınlanan Anna Karenina, Rus yazar Lev Tolstoy imzası taşımaktadır. En çok okunan dünya klasikleri kitapları arasında yer alan Anna Karenina, yazarın da başyapıt eserlerinden biridir. Güzeller güzeli Anna Karenina’nın, yanlış adama aşık olması, ondan hamile kalması ve bu aşk için kocasından bile vazgeçmesini anlatan kitap, yasak aşkın bir kadının hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Anna Karenina (2012)

Öncelikle söylemeliyim ki Tolstoy’un bu kitabı, birçok kez beyazperdeye uyarlandı. 2012 yılında gösterime giren versiyonu ise Joe Wright‘ın yönetmenliğinde gerçekleşti. Anna Karenina karakterini Keira Knightley‘in canlandırdığı film, dram türündedir. Evli bir kadının yasak aşkı ve yaşadığı trajedilerin anlatıldığı filmin IMDb puanı ise 6,6.

10 Forrest Gump – Winston Groom

Forrest Gump - Winston GroomWinston Groom’un 1986 yılında yayınlanan kitabı Forrest Gump, beyazperdeye aktarılması ile de başarısına başarı katmıştır. Filmi çekilen kitaplar arasında belki de en başarılı olanlardan biri olan Forrest Gump, bir banka oturup anlattıkları ile kalbimizin en derinliklerine dokunmayı başardı.

Forrest Gump (1994)

Robert Zemeckis tarafından çekilen Forrest Gump, izleyenleri duygu seline boğacak en iyi dram filmlerinden biri. 8,8 IMDb ile başarısını ispatlayan filmde, Tom Hanks‘in de muhteşem oyunculuğunu izliyoruz. 1994 yapımı olan filmde, ana karakter olan Forrest bir banka oturur ve yanına gelen yabancılara hayat hikayesini anlatmaya başlar. Zaman zaman tebessüm etmenizi sağlasa da yoğun melankoli içeren filmi bu zamana kadar izlemediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.

11 Hayvan Mezarlığı – Stephen King

Hayvan Mezarlığı - Stephen KingGerilim ve korku romanları denince akla ilk gelen bir isim var sırada. ABD’li yazar Stephen King’in birçok kitabı filme uyarlandı. Bunlardan biri de 1983 yılında yayınlanan kitabı Hayvan Mezarlığı’dır. Kitabın başında gayet sakin ve normal olaylar yaşanır. Dr. Louis Creed ailesiyle birlikte sakin bir kasabaya yerleşir. Burada çok sevdikleri kedileri ölür. Kitabın heyecanlı kısmı da bundan sonra başlar.

Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary – 1989)

En iyi zombi filmleri arasında açık ara önde olan Hayvan Mezarlığı, 21 Nisan 1989 yılında gösterime girdi. Gişe rekorları kıran film, vizyona girdiği ilk andan itibaren büyük yankı uyandırdı. 6,6 IMDb puanına sahip olan film, Mary Lambert tarafından yapıldı. Filmin konusunu ise hayvanların sürekli öldüğü bir otobanın, bir süre sonra hayvan mezarlığı olarak adlandırılması oluşturuyor.

12 Yeraltından Notlar – Fyodor Dostoyevski

Yeraltından Notlar - Fyodor DostoyevskiRus edebiyatının köşe taşlarından olan Dostoyevski’nin her romanı dünya klasikleri arasında unutulmazlar arasına adını yazdırmıştır. 1864 yılında yayınlanan Yeraltından Notlar, varoluşçuluk felsefesine ışık tutan ve diğer birçok yazarın etkilenmesine sebep olan bir eser. Yalnız bir insanın iç çatışmalarının anlatıldığı kitapta, kendini dış dünyadan soyutlamış bir adamın hikayesini okuyoruz.

Yeraltı (2012)

Bu kez yabancı bir yazarın kitabından uyarlanmış, Türk yapımı bir film var sırada. Zeki Demirkubuz‘un kendine has tarzıyla beyazperdeye aktarılan film, Dotoyevski’nin Yeraltından Notlar kitabından ilham bulmuştur. Başrolünü Engin Günaydın‘ın oynadığı, 7,2 IMDb puanına sahip olan Yeraltı filmi, 9. Uluslararası Dubai Film Festivali ve 12. Osian’s Cinefan Film Festivali’nde En İyi Film Ödülüne layık görüldü. İnsanın iç dünyasında neler yaşadığını, zaaflarının dışa vurumunu anlatan film, ödüllü Türk filmleri arasında en çok izlenenler arasında yer almaktadır.

13 Kartal – Rosemary Sutcliff

Kartal - Rosemary SutcliffTarih kitapları kategorisine giren Kartal, Rosemary Sutcliff tarafından kaleme alındı. İlk basım yılı 1954 olan kitabın orijinal adı The Eagle of the Ninth’dir. Roma tarihinin en gizemli olaylarına ışık tutan eser, etkileyici kurgusuyla film yapımcılarının dikkatini çekmiş olmalı ki geçtiğimiz yıllarda beyazperdeye uyarlandı.

Kartal (The Eagle – 2011)

Rosemary Sutcliff’in aynı isimli eserinden yola çıkarak sinemaya uyarlanan Kartal, 2011 yılında gösterime girdi. 6,2 IMDb puanıyla en iyi Roma filmleri arasında yer alan filmin yönetmeliği Kevin Macdonald‘a ait. Konusu kadar görselleri ve efektleriyle de beğeni kazanan filmde; Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland ve Mark Strong gibi başarılı isimler yer alıyor.

14 Piyanist – Wladyslaw Szpilman

Piyanist - Wladyslaw SzpilmanYahudi asıllı Polonyalı piyanist, Wladyslaw Szpilman’in kendi hayat hikayesini anlattığı Piyanist, 1946 yılında yayınlanan bir kitap. Otobiyografi türünde olan eser filmi kadar ses getirmese de gerçek hayatın anlatıldığı kitaplar arasında, en etkileyici olanlardan biri olmuştur. Wladyslaw Szpilman’nin, 2. Dünya Savaşı sırasında, Almanların saldırısından kaçarak, kurtulmasını anlatan Piyanist, 2002 yılında da beyazperdeye uyarlandı.

Piyanist (The Pianist – 2002)

Genç piyanist Wladyslaw Szpilman’nin 2. Dünya Savaşı’nda, Varşova’dan kaçmasını ve yaşadığı trajik günleri anlatan film gerçekten etkileyici sahneler içeriyor. Zaten gerçek hayattan uyarlanmış en iyi biyografi filmlerinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Piyanist, Roman Polanski‘nin yönetmenliğinde ve başarılı oyuncu Adrien Brody’nin başrolde yer almasıyla efsane filmler arasına adını çoktan yazdırdı. IMDb puanı ise 8,5.

15 Yeşil Yol – Stephen King

Yeşil Yol - Stephen KingSırada yine bir Stephen King romanı var. Bir seri romanı olan Yeşil Yol’un ilk kitabı 1996 yılında yayınlandı. Korku ve gerilim türünde olan eser aynı zamanda duygusal bir kitap olarak da değerlendiriliyor. Could Mountain Hapishanesinin, E bloğunda geçen hikayede, dev cüsseli ama çocuk kalpli John Coffey’in duygusal anlarına tanık oluyoruz. Hikaye ise hapishanenin gardiyanı, Paul tarafından anlatılıyor.

Yeşil Yol (The Green Mile – 1999)

Stephen King’in eserinden feyz alınarak ortaya çıkan bu muhteşem yapıta, ağlatan filmler yazımızda da yer vermiştik. 1999 yılında gösterime giren film yönetmen, Frank Darabont tarafından yapıldı. Başrollerini Michael Clarke Duncan ve Tom Hanks’in paylaştığı filmin IMDb puanı 8,5. İzleyenleri gözyaşına boğan bu harika filmin kadrosunda daha birçok güçlü oyuncu yer alıyor.

16 Çizgili Pijamalı Çocuk – John Boyne

Çizgili Pijamalı Çocuk - John BoyneEn kısa sürede yazılan roman özelliği taşıyan Çizgili Pijamalı Çocuk, John Boyne tarafından sadece 2,5 günde kaleme alındı. 2006 yılında yayınlanan kitap, çocuk edebiyatı kategorisinde yer alsa da kurgusuyla herkesi etkilemeyi başardı. Dram ve tarihi roman olarak da nitelendirilen kitapta, 9 yaşındaki Bruno’nun hüzünlü hikayesine tanık oluyoruz.

Çizgili Pijamalı Çocuk (The Boy in the Striped Pyjamas – 2008)

7 Kasım 2008 tarihinde gösterime giren ABD yapımı film, Mark Herman imzası taşıyor. Yine 2. Dünya Savaşı’nın insanları ve özellikle çocukları nasıl etkilediğini, arada perde olmadan gördüğümüz bir film var karşımızda. Nazi Almanya’sında geçen hikayede, toplama kampındaki Bruno ile tel örgünün diğer tarafındaki bir çocuk arkadaş olur. Asa Butterfield‘in başrolde yer aldığı yapıt, sürpriz sonuyla sürpriz hikayeli filmler arasında sayılıyor. Yüreğinizi derinden etkileyen ve dokunaklı sahnelerin olduğu Çizgili Pijamalı Çocuk filmi 7,8 IMDb puanına sahip.

17 Kuzuların Sessizliği – Thomas Harris

Kuzuların Sessizliği - Thomas HarrisSerinin ikinci sayısı olan Kuzuların Sessizliği, macera, aksiyon, korku ve gerilim türünde yazılmış bir kitap. Thomas Harris tarafından 1988 yılında kaleme alınan eser, filme uyarlandıktan sonra adını daha çok duyurdu. Yayınlandığı yıl Bram Stoker Ödülünün sahibi olan kitabın ana kahramanı, Buffalo Bill adındaki bir seri katildir.

Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs – 1991)

Thomas Haris romanından uyarlanan korku ve gerilim filmi olan Kuzuların Sessizliği, 13 Şubat 1991 tarihinde gösterime girdi. 5 dalda Oscar ödülü alan filmin yönetmenliğini Jonathan Demme yaptı. Başrolleri Anthony Hopkins ve Jodie Foster’ın paylaştığı filmin kadrosunda; Ted Levine, Scott Glenn ve Brooke Smith gibi oyuncular da yer alıyor. En başarılı gerilim filmleri arasında sayılan Kuzuların Sessizliği’nin IMDb puanı ise 8,6.

18 Senden Önce Ben – Jojo Moyes

Senden Önce Ben - Jojo MoyesSon yılların en çok okunan ve en iyi aşk kitaplarından biri olan Senden Önce Ben, 2013 yılında yayınlandı. Jojo Moyes tarafından kaleme alınan eser, aşk kitabı kategorisinde yer almasının yanında, psikoloji tarzında da sayılabilir. Çünkü kitabın ana karakteri Will ve Lou, yaşadığımız hayatın ne kadar değerli ve yaşanası olduğunu bizlere hatırlatıyor.

Senden Önce Ben (Me Before You – 2016)

Jojo Moyes’in aynı isimli kitabından uyarlanan Senden Önce Ben, 2016 yılında gösterime girdi. Emilia Clarke‘nin sempatik ve muhteşem oyunculuğunu sergilediği film Thea Sharrock imzası taşıyor. Geçirdiği kaza sonucu tekerlekli sandalyeye bağlı kalan ve intihar kararı alan Will Traynor karakterini ise Sam Claflin canlandırıyor. Sizi duygu seline boğmasının yanında, romantik komedi türünde olan filmimizin IMDb puanı ise 7,4.

19 Yüzüklerin Efendisi – J.R.R. Tolkien

Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. TolkienEn iyi gençlik kitaplarından biri olan Yüzüklerin Efendisi, Oxford Üniversitesinde profesör olan, J.J.R Tolkien tarafından kaleme alındı. Son 100 yılın en çok okunan kitapları arasında ilk sırada gelen Yüzüklerin Efendisi, yazarın başka bir kitabı olan Hobbit’in devamı niteliğinde yazılmış fakat onu gölgede bırakacak bir başarıya imza atmıştır.

Yüzüklerin Efendisi Film Serisi (The Lord of the Rings – 2001, 2002, 2003)

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliliği (2001), Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) olmak üzere üç filmden oluşan seri, neredeyse tüm ödülleri sildi süpürdü. En iyi kurgu, sanat yönetmeni, kostüm, özgün şarkı, görsel efekt, makyaj ve yönetmen gibi daha birçok ödülün sahibi olan film serisi, son yılların en çok izlenenleri arasında başı çekiyor. Her yaştan kesime hitap eden Yüzüklerin Efendisi film üçlemesinin yönetmeni, Peter Jackson.

20 Fareler ve İnsanlar – John Steinbeck

Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck Tüm zamanların en çok satan kitapları arasında yer alan Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri’nin yazarı John Steinbeck tarafından, 1937 yılında yazıldı. Nobel ödüllü yazarın muhteşem kurgusuyla okuyucuya sunulan eserde; George ve Lennie adında iki arkadaşın maceralarına ortak oluyoruz. Küçük hayallerini gerçekleştirmek için bir çiftlikte işe giren ve birbirine sırt sırta zıt olan bu iki arkadaşın hüzünlü öyküsü gerçekten okunmaya değer.

Fareler ve İnsanlar (Of Mice and Men – 1992)

Gary Sinise‘nin yönetmenliğini yaptığı, ABD yapımı bir film olan Fareler ve İnsanlar 2 Ekim 1992 tarihinde gösterime girdi. Birbirini çok seven iki arkadaşın, büyük ekonomik buhran zamanında bir çiftlikte işe başlaması ve orada geçen olayların anlatıldığı film 7,5 IMDb puanına sahip. Dev cüsseli, çok kuvvetli ama bir çocuk kadar saf olan Lennie karakterini John Malkovich; ufak tefek ama çok zeki olan George’yi ise filmin yönetmenliğini de üstlenen Gary Sinise canlandırmaktadır.

21 Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini

Uçurtma Avcısı - Khaled HosseiniAfgan asıllı Khaled Hosseini’nin 2003 yılında çıkardığı Uçurtma Avcısı, yayınlandığı ilk günden itibaren ilgi odağı olmuş ve uzunca bir süre çok satanlar listesinde zirveden inmemiştir. Biyografi türünde olan eserin konusu; Emir adında bir çocuğun en yakın arkadaşına yaptığı ihaneti bir türlü unutamaması ve iç dünyasında yaşadıklarından oluşuyor. Yazarın ilk romanı olmasına rağmen büyük ses getiren eser daha sonra sinemaya da uyarlanmıştır.

Uçurtma Avcısı (The Kite Runner – 2007)

Öyküsü Halit Hüseyni’ye ait olan Uçurtma Avcısı, Marc Foster tarafından çekilerek 2007 yılında gösterime girdi. 8,4 IMDb puanı olan film biyografik ve dram türünde bir yapıt. Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub ve Zekeria Ebrahimi gibi isimlerin yer aldığı Uçurtma Avcısı’nda, Emir çocukluk arkadaşı Hasan’ın oğlunun başının dertte olduğu öğrenir ve ona yardım etmek için yola koyulur.

22 Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi – F. Scott Fitzgerald

Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi - F. Scott FitzgeraldF. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi, 80 sayfadan oluşan kısa bir öykü kitabı. Yazarın Muhteşem Gatsby kitabı gibi filme uyarlanan bu eseri 1921 yılında yayınlandı. Muhteşem kurgusuyla hafızalardan silinmeyecek bir güce sahip olan kitabı okumadan, filmini izlememenizi tavsiye ederim.

Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi (The Curious Case of Benjamin Button- 2008)

7,8 IMDb puanı olan ABD yapımı film, 2008 yılında gösterime girdi. F. Scott Fitzgerald’ın aynı isimli kitabından uyarlanan filmin başrolünde Brad Pitt ve Cate Blanchett yer alıyor. En iyi film dalında Oscar’a aday gösterilen filmin yönetmenliğini David Fincher yapmıştır. Sıra dışı bir öykü olan filmde, Benjamin Button yaşlı bir adamın görünümüyle doğar. Fakat ilerleyen yıllarda hayatın akışını yerle bir edecek şekilde gençleşir.

23 Boleyn Kızı – Philippa Gregory

Boleyn Kızı - Philippa GregorySinemaya uyarlanmış kitap listemizde geliyoruz son sıraya. Philippa Gregory tarafından 2001 yılında kaleme alınan Boleyn Kızı, sizi 1500’lü yılların İngiltere’sine götürüyor. Kraliyet, asillik, para hırsı, aşk, seks ve şehvet gibi birçok olgunun iç içe harmanladığı kitap oldukça zengin ve etkileyici bir kurguya sahip. İhtiras ve intikam masalının anlatıldığı kitabın ana karakterlerini; Mary ve Anne Boleyn adında iki kız kardeş oluşturuyor.

Boleyn Kızı (The Other Boleyn Girl – 2008)

Yönetmenliğini Justin Chadwick‘in yaptığı film, 29 Şubat 2008 tarihinde gösterime girdi. İki kız kardeşin kralın karısı olmak için girdiği yarışı anlatan filmde, masum olan Mary’i Scarlet Johansson, entrikacı Anne’yi ise Natalie Portman canlandırıyor. İki kız kardeşin de yatağını paylaştığı Kral 8. Henry rolünü ise Avustralyalı yakışıklı oyuncu Eric Bana üstlenmektedir. 1500’lü yıllarda, İngiliz kraliyet sarayının duvarları arasında geçen entrikalara tanık olduğumuz filmin IMDb puanı ise 6,7’dir.

Sinemaya Uyarlanmış Türkçe Kitaplar

Listesi yabancılar kadar olmasa da Türk yazarların birçok kitabı da beyazperdeye taşındı. Hatta çoğu bizi dünya çapında temsil ederek, göğsümüzü kabarttı. Uçurtmayı Vurmasınlar, Susuz Yaz gibi filmler aldığı ödüllerle gurur tablomuz oldu. Şimdi de Türk yazarların, sinemaya uyarlanmış kitaplarını tanıyalım.

1 Uçurtmayı Vurmasınlar – Feride Çiçekoğlu

Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride ÇiçekoğluFeride Çiçekoğlu’nun 1986 yılında yayınlanan öykü kitabı Uçurtmayı Vurmasınlar, okuyan herkesin hem hafızasında hem de gönlünde ayrı bir yere sahiptir. Gözyaşlarını tutamayacağınız kitap, 12 Eylül karanlığını, hapishanedeki bir çocuğun gözleriyle anlatıyor. 5 yaşındaki Barış’ın soruları ve tespitleri yürek dağlayan cinsten.

Uçurtmayı Vurmasınlar (1989)

Bir Türk yapımı film olan Uçurtmayı Vurmasınlar, 1989 yılında gösterime girdi. Yönetmenliğini Tunç Başaran‘ın yaptığı film, en iyi hapishane filmlerinden olmasının yanında dram türünde de başarısını ispatlamaktadır. Başrollerini Nur Sürer ve Ozan Bilen‘in paylaştığı film 8,5 IMDb puanına sahip. Ankara Merkez Kapalı Cezaevinde geçen film; Güzin Özipek, Füsun Demirel, Güzin Özyağcılar, Özlem Savaş ve Ayla Arslancan gibi oyuncuları da ağırlıyor. Türkiye’nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilen Uçurtmayı Vurmasınlar; farklı yıllarda En İyi Senaryo, En İyi Film, En İyi Türk Filmi, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Senaryo (Feride Çiçekoğlu) ve En İyi Kadın Oyuncu (Nur Sürer) gibi ödüllerin sahibi olmuştur.

2 Anayurt Oteli – Yusuf Atılgan

Anayurt Oteli - Yusuf AtılganYusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli, 1973 yılında yayınlandı. Türk edebiyatının unutulmaz yapıtlarından olan Anayurt Oteli’nin sinemaya uyarlanmış hali de büyük beğeni topladı. Kitabın baş kahramanı Zebercet, otelin katiplik görevini yürüten, dış dünyayla ilişkisi neredeyse yok sayılan bir adamdır. Zebercet’in hayatı otele konaklamaya gelen bir kadın ile değişir.

Anayurt Oteli (1986)

Türk sinemasının en başarılı yönetmenlerinden biri olan Ömer Kavur imzası taşıyan film, 1986 yılında yapıldı. Ana karakter olan Zebercet’i usta oyuncu Macit Koper canlandırıyor. 7,9 IMDb puanı olan Anayurt Oteli, yapılan birçok ankette en iyi 10 Türk filmi arasında seçilmiştir.

3 Susuz Yaz – Necati Cumalı

Susuz Yaz - Necati CumalıNecati Cumalı’nın bir öykü kitabı olan Susuz Yaz, aslında birçoğu gerçek olan hikayelerden oluşmaktadır. Kitap adını da içinde geçen bir öyküden alıyor. Hemen her türde eser veren, çok yönlü bir yazar olan Necati Cumalı, bu kitabında İzmir’in Urla ilçesinde yaşadığı anılarını aktarmıştır. Toprak savaşı, su kavgası, köy halkı arasında yaşanan çekememezlik gibi olay örgüsünün anlatıldığı kitabın içindeki en dikkat çekici öykü de aynı isimle sinemaya uyarlanmıştır.

Susuz Yaz (1963)

Türk sinemasının en iyi filmlerinden biri olarak kabul edilen Susuz Yaz filminin yönetmenliğini Metin Erksan yapmıştır. Berlin Film Festivalinde Altın Ayı Ödülüne layık görülen filmin IMDb puanı 8,0. Hülya Koçyiğit, Erol Taş, Ulvi Doğan gibi güçlü oyuncuların yer aldığı filmde; Ege’nin bir köyünde susuzluk çeken halkın yaşadığı zorluklar anlatılıyor. İçerdiği mesajlar ve kurgusu gereği siyasi taşlamaları olduğu düşünülen filmin gösterimi bir dönem ülkemizde yasaklanmıştır.

4 Vurun Kahpeye – Halide Edip Adıvar

Vurun Kahpeye - Halide Edip AdıvarHalide Edip Adıvar’ın ikinci romanı olan Vurun Kahpeye, 1926 yılında yayınlandı. Yaşadığı hayat ile zaten adını ve karakterini bildiğimiz Halide Edip, romanında da o günleri okuyucuya yansıtmaktadır. Milli Mücadele döneminde geçen romanda, Aliye adında bir öğretmenin bir kasabaya tayini çıkar. Vatan hainliği ve vatanseverlik gibi konulara da değinen eser, Halide Edip Adıvar’ın başyapıt romanıdır.

Vurun Kahpeye (1949)

Birkaç kez sinemaya uyarlanan kitap ilk olarak 1949 yılında beyazperdeye taşındı. Ömer Lütfi Akad‘ın yönetmenliğini yaptığı filmde; Aliye adında bir öğretmenin iftiraya uğraması ve bu suçlamayla linç edilmesi anlatılıyor. Birçok eleştirmen tarafından Türk sinemasının dönüm noktası olarak gösterilen film, 6,2 IMDb puanına sahip. Sezer Sezgin‘in başrolde yer aldığı filmin oyuncu kadrosunda; Ali Rıza Şenel, Fahri Güneş, Kemal Tanrıöver, Settar Körmükçü gibi isimler bulunuyor.

5 Gölgesizler – Hasan Ali Toptaş

Gölgesizler - Hasan Ali ToptaşHasan Ali Toptaş’a, Yunus Nadi Roman Ödülünü kazandıran, muhteşem bir kitaptır Gölgesizler. Düşle gerçeğin ayırt edilemediği, buram buram edebiyat kokan, zaman-mekan ilişkisini yerle bir eden bir eser. 1993 yılında yayınlanan Gölgesizler, hem köy hem de şehir olmak üzere iki farklı yerde geçiyor. Anadolu insanının kaderini dile getiren kitap, soluksuz okuyacağınız bir kurguya sahip.

Gölgesizler (2008)

Hasan Ali Toptaş’ın aynı isimli romanından uyarlanan film, 2008 yılında gösterime girdi. Ümit Ünal yönetmenliğinde yapılan filmde; köydeki insanlar bir bir kaybolmaktadır. Selçuk Yöntem‘in canlandırdığı muhtar, üst üste kaybolan insanları bulmak için devletten yardım istemeye karar verir. Ancak bir süre sonra ondan da haber alınamaz. Bir de filmin en başında kaybolan, köyün en güzel kızı Güvercin var. Filmin oyuncu kadrosunda ise; berber rolündeki Taner Birsel, Güvercin rolündeki Biğkem Karavus, Cıngıl Nuri rolündeki Fuat Onan ve daha birçok güçlü isim yer almaktadır. En iyi festival filmleri arasında yer alan, 6,6 IMDb puanına sahip olan Gölgesizler, Uluslararası İstanbul Film Festivalinde, En İyi Türk Filmi Ödülünün sahibi oldu.

6 Selvi Boylum Al Yazmalım – Cengiz Aytmatov

Selvi Boylum Al Yazmalım - Cengiz AytmatovEminim birçok insan böyle bir kitabın varlığından bile bihaberdir. Genellikle filmiyle bildiğimiz Selvi Boylum Al Yazmalım kitabı, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından 1970 yılında yayınlandı. Aytmatov’un kalemini daha önce okuyanlar bilir. Kitaplarının edebi değeri, kullandığı dil, yaşadığı coğrafyanın esintilerini yansıtması muhteşemdir. Usta kalemini bu eserinde de konuşturan Aytmatov, Selvi Boylum Al Yazmalım ile unutulmaz bir aşk hikayesine imzasını atmaktadır.

Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Yönetmenliğini Atıf Yılmaz‘ın yaptığı, başrolleri Kadir İnanır ve Türkan Şoray‘ın paylaştığı film, hepimizin gönlünde ayrı bir yere sahiptir. Eminim birçoğumuz defalarca kez izlemişizdir bu filmi. Kamyoncu İlyas ile İstanbullu gelin Asya’nın hasret oldu aşk hikayesini anlatan film, en başarılı Türk filmleri arasında geliyor. 8,7 IMDb puanı da filmin başarısını ispatlar nitelikte.

7 Hababam Sınıfı – Rıfat Ilgaz

Hababam Sınıfı - Rıfat IlgazRıfat Ilgaz’ın 1962 yılında yazdığı Hababam Sınıfı’nı hangimiz bilmeyiz ki? Rıfat Ilgaz’ın bir dergide yazdığı öykülerle başlayan Hababam Sınıfı’nın maceraları bir seri halinde okuyucuyla buluştu. 1957 yılından itibaren kitaplaştırılan Rıfat Ilgaz satırları, her yaştan Türk insanının severek okuduğu bir seri olmuştur. Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Uyuyor, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı isimli kitaplar da serinin diğer sayılarını oluşturmaktadır.

Hababam Sınıfı (1975)

Kemal Sunal, Tarık Akan, Adile Naşit, Halit Akçatepe, Münir Özkul gibi usta oyuncuların yer aldığı Hababam Sınıfı, en iyi yerli filmler arasında başı çekmektedir. Haylaz Hababam Sınıfı’nın maceralarına tanık olduğumuz filmde kahkahalarımızın ardı arkası kesilmez. Ama bir yandan da duygulandığımız ve ders aldığımız sahneler izleriz. Ertem Eğilmez‘in yönetmenliğini yaptığı ve 1975 yılında gösterime giren filmin, 9,5 IMDb puanı ile daha uzun yıllar en sevilen Türk filmleri arasında yer alacağından hiç kuşkumuz yok.

Evet, sizlere sinemaya uyarlanmış, birbirinden başarılı yerli ve yabacı kitaplardan oluşan bir liste sunduk. Eminim birçoğunun adını daha önce duymuş fakat hikayesinin kaynağının bir roman olduğunu bilmiyorsunuzdur. Kimisi gerçek yaşanmış öyküler kimisi tamamen hayal ürünü olan bu filmlerin etkileyiciliği, hiç kuşkusuz kitaplarıyla yarışacak cinsten.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın