
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün Kasım ayına ait petrol piyasası raporunu yayımladı. Raporda, 2020 küresel petrol talebi tahmini düşürülürken, koronavirüs aşısı olasılığının gelecek yıla kadar talebi önemli ölçüde artırmasını beklemediği ifadelerine yer verildi.

Bu tahmin, Ekim ayının değerlendirmesinden 0,4 milyon varillik aşağı yönlü revizyonu yansıtıyor. Paris merkezli enerji ajansı; zayıf tarihsel verilere, Avrupa ve ABD’deki Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasına bağlı olarak yakın vadeli görünümünü kısalttı.
IEA 2021 için dünya petrol talebindeki büyümenin, geçen aya göre 0,3 milyon varillik bir yukarı revizyonla günde 5,8 milyon varil artacağını da söyledi. Petrol fiyatları ise Pfizer ve BioNTech’ten gelen aşı haberleri sonrasında art arda üç seansta değer kazandı.
Dünkü işlemlerde 43,05 dolara kadar yükselirken 2 Eylül’den beri gördüğü en yüksek seviyeyi kaydetmiş oldu.
Bugünkü işlemlere 41,55 dolardan başlangıç yapan ham petrol fiyatı, zirvenin ardından hızlı bir geri çekilme yaşadı. TSİ 12:25 civarında %0,55 oranında ekside 41,25 dolardan işlem görmeye başladı. Bugünün en yüksek seviyesini 41,92 dolar ile kaydederken, en düşük 41,01 doları kaydetti. Brent petrol fiyatı ise %0,32 oranında ekside 43,66 dolardan işlem görüyor.
Güvenli ve etkili bir aşının, dünya çapında 1,28 milyondan fazla cana mal olan koronavirüs pandemisini sonlandırmaya yardımcı olabileceği umuluyor. Bir aşının piyasaya sürülmesinden önce büyük zorluklar devam ediyor. Ancak petrol piyasaları önümüzdeki aylarda enerji talebinin artmasına yol açacağını umarak haberi fiyatlandırdı.
IEA aşı haberlerine karşılık iyimserliğini yükseltmeyenlerden olurken, “Aşıların normal yaşama nasıl ve ne zaman izin vereceğini bilmek için henüz çok erken. Şu an için tahminlerimiz 2021’in ilk yarısında önemli bir etki beklenmiyor,” dedi.
OPEC ise Çarşamba günü beklenenden daha zayıf bir ekonomik görünüme ve vaka artışlarına işaret ederek, yılın geri kalanı ve 2021 için küresel petrol talebi tahminlerini düşürdü.
13 üyeli üretici grubu, dünya petrol talebinin 2020’de yıllık bazda 6,2 milyon varil artmadan önce her yıl 9,8 milyon varil daralmasını beklediğini söyledi. OPEC ve OPEC+ müttefiklerinin 1 Aralık’ta görüşme yapması bekleniyor. Petrol için devam eden cansız küresel talep karşısında grup, 1 Mayıs’tan itibaren günde 9,7 milyon varillik rekor bir arz kesintisi yapmayı kabul etti.
IEA, kesintinin Ağustos ayında 7,7 milyona çekildiğini ve OPEC+ grubunun önümüzdeki yıl üretimi daha da azaltacağını hatırlatarak, “Bir süre küresel petrol piyasasını kurtarmaya gitme ihtimali düşük olan Covid-19 aşısının, zayıf talep ve artan petrol arzının birleşimi, OPEC+ ülkelerinin buluşması için zor bir zaman sağlıyor. Temeller değişmedikçe, piyasayı yeniden dengeleme görevi yavaş ilerleyecektir,” ifadelerini kullandı.