Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

TCMB Öncesi Artıda Açılan Borsa 122 Bin 221 ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı!

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, Merkez Bankası toplantısı öncesinde 122.221 puana çıkarak tarihi zirveyi yeniledi.
TCMB Öncesi Artıda Açılan Borsa 122 Bin 221 ile Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı!
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirecek. Öğleden sonra saat 14:00’te toplantıda alınan faiz kararı açıklanacak.

Ekonomistler bu toplantıda faiz değişikliği beklemiyor ve yapılmaması gerektiğini düşünüyor. Piyasaların radarında TCMB toplantısı yer alırken borsa güne primli başladıktan sonra rekor tazeledi. Dolar ise 5,88 civarı seyrediyor.

Yükselişini hızlandıran BIST 100 Endeksi, 122 bin 221 puan ile yeni rekorunu kırdı.

Borsa Rekor TazelediBorsa İstanbul Çarşamba günü 121.804 puan ile tüm zamanların en yükseğini kaydettikten sonra kapanışa doğru kazancının bir kısmını geri verdi. Günü %0,40 düşüşle 120.938 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi bu sabah yeniden yükselişe yöneldi. Endeks Perşembe gününe %0,36 artışla 121.377 puandan başladıktan sonra yeni rekor seviyesini kaydetti.

Saat 10:51’de %1,03 artıda 122.192 puanda seyreden borsa açılışın ardından 121.378 – 121.378 puanları arasında hareket etti. Açılışta sektör endeksleri arasında yatırımcısını en fazla kazandıran %0,76 ile tekstil olurken, %0,25 düşüş gösteren ulaştırma dışındaki tüm alt endekslerde artış oldu.

Şu dakikalarda bankacılık endeksi %0,96, bilişim %1,41, elektrik %1,0,9 finansal kiralama ve faktoring %1,40, gıda %1,08, gayrimenkul yatırım ortaklığı %1,50, inşaat %1,01, spor %0,61, taşıt %1,18, ticaret %1,71 ve turizm %1,05 artıda hareket ediyor. Analistler teknik açıdan 119.400 puanın destek 121.800 – 122.500 aralığının ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

Borsada yeni rekorlar kaydedilirken, gözler Merkez Bankası’ndan gelecek açıklamalara çevrildi.

Faiz BeklentisiMerkez Bankası 2019 yılında yaptığı son dört toplantıda haftalık repo faizini toplam 1200 baz puan düşürerek, %24’ten %12 seviyesine indirmişti. Art arda gelen bu adımlar Türk lirasının istikrarı açısından önemli olurken, ekonomistler daha fazla indirimin tam tersi etki yaratabileceğini düşünüyor.

Bloomberg HT’nin anketine katılan 18 kurum, Merkez’den 75 baz puanlık faiz indirimi bekliyor. Societe Generale’den Phoenix Kale ise 75-100 bp arasında bir indirim yapılması halinde piyasadan bir miktar tepki beklediklerini söyledi. Faiz değişikliği yapılmamasının liranın ılımlı seyrini güçlendireceğini, istikrarın korunması halinde önümüzdeki toplantılarda tek haneye indirmek için hareket kabiliyetinin doğacağını aktardı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu