
BIST 100 endeksinde kayıpların telafisinde ikinci seans daha baskın geldi. Endeks (TSİ 17:00) %0.30’luk primlenme ile toparlanırken 92.190 puandan fiyatlanıyor. Son günlerde dikkatle takip ettiğimiz 91.5k seviyesinin altına sarkan grafikler olumsuz bir sinyal ifade etmişti ancak ikinci seansın son yarısında gelen alışlarla yukarı yönde hareket edildi.
Endeks bankacılık hisse senetleri öncülüğünde bir değerlenme gösteriyor. XBANK görülen toparlanma ile değer kaybını negatif yönde %0.33’e taşıdı ve 117.074 seviyesinde hareket ediyor. Endeks 50 günlük üssel hareketli ortalamasında bulunan 115.501 ve 20 günlük üssel h.o.’da bulunan 116.388 seviyesinin üzerinde kalmayı başarıyor. 12 bileşenden 6 tanesi değer kaybederken diğerleri primleniyor.
GARAN Eksi Başlayıp Artı Kapatmaya Hazırlanıyor
GARAN gösterdiği toparlanma ile 8,20 TL/p’den fiyatlanarak günlük bazda %0.30’luk bir değerlenme ile hareket etmekte. Hisse dünkü kapanışını 8,17 TL/p’den gerçekleştirmişti. Haftalık değişiminde %6.46 ve aylığında %2.90’lık bir primlenme görülürken 52 haftalık farkında -%15.24’lük bir değişim gözlemleniyor.
50 günlük üssel h.o’da bulunan 8,01 ve 20 günlük h.o.’da bulunan 8,08 seviyelerinin üzerinde sergilediği görüntü ile ılımlı bir duruş sergilerken olası yorumlanan teknik seviyelerinde 8,18 noktasında gözlemlenen PP’nin altında grafikler çizmekte. Olası desteğinde 8,09 bulunurken, 8,26 ve 8,35 seviyeleri olası direnç olarak gözlemleniyor.
Hanehalkı ve Şirket Döviz Mevduatlarında Artış
7 – 14 Aralık haftasında hane halkı ve şirketlerin döviz mevduatı (altın ve EUR/USD paritesindeki değişimden arındırılmış) önceki haftaya kıyasla sırasıyla 0.4 milyar $ ve 0.1 milyar $ arttı. 98 günlük hane halkı döviz mevduatları aralıksız yükselişle 7.9 milyar $ arttı. 2018’den bu yana hane halkı döviz mevduatlarındaki gerileme 1.0 milyar $ düşerken (90,2 milyar $), şirketlerin döviz mevduatı 2.9 milyar $ azaldı (65,3 milyar $).
Hisse Senedi Piyasasından Çıkış Tahvillerde Yükseliş
Aynı haftada hisse senedi ve tahvil piyasasından yabancı çıkışı oldu (sırasıyla 70 milyon $ ve 64 milyon $). Yılbaşından bu yana hisse senedi piyasalarında 1.2 milyar $ para çıkışı gözlemlenirken, tahvil piyasasına 0.8 milyar dolar yabancı girişi oldu.
Güncellenen verilere göre yıl başında bu yana ülkelerin ticaret savaşları, bütçe planlamalarındaki anlaşmazlıkları ve bölgesel problemleri kaynaklı global ölçekte mevcut olan operasyonel faaliyetler hisse senedi piyasalarını baskılamakta ve görünüm negatif bölgede şekillenmektedir.
Diğer tarafta yükselen enflasyon oranları ve öte yandan yoğun kredi kullanımlarına karşın artırılan faiz oranları reaksiyonunda yatırımcıların spot hisse senedinden daha cazip bir alan olan tahvil tarafına geçişi reel ekonomilerdeki daralmayı bir kere daha teyit etmekte.
Geri çekilmelerin yoğunlaşma gösterdiği durumda, ekonomik faaliyetlerin ileriye dönük olumlu gerçekleşmesi baz alındığında uzun vadeli düşük maliyetli yatırımlara el verişli seyreden fiyatlamalar yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Öte yandan küresel bir resesyon söylemleri ise bu fiyatların tepki alışlarıyla düzeltmeye girilmesinin aksine ayı piyasası sinyalleri olabileceğini düşünmektedir.