Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Dolardaki Zayıflık ve Mali Teşvikler Euro’yu Zirveye Taşıdı

AB liderlerinin 750 milyar Euro’luk kurtarma paketinde mutabakata varması ve dolardaki zayıflık Euro kurunu 8,07 seviyesine kadar yükseltti.
Dolardaki Zayıflık ve Mali Teşvikler Euro’yu Zirveye Taşıdı
Son Güncelleme: 
Yorum

Euro kuru en son 2018 yılının yaz aylarında yaşanan kur ataklarında 8 liranın üzerine çıkmıştı. Tam iki yılın ardından, kur şoku sonrasında en yüksek seviyeyi gören Euro/TL 8,07 ile rekor tazeledi.

Analistler kurdaki bu yükselişin doların küresel piyasalardaki zayıflığının ve ülkelerin koronavirüsle mücadele kapsamında daha fazla mali teşvik için hazırlanmasının etkisi olduğunu belirtiyor.

Saat 17:34’te %1,01 artıda 8,0644’te seyreden Euro, gün içinde 8,0710 liraya kadar tırmandı.
Euro Kuru 8,07
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

Türk lirası 2018 yazında ABD ile yaşanan diplomatik kriz nedeniyle döviz kurları karşısında sert gerilemişti. Ağustos ayında dolar kuru 7,27, Euro 8,06 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Ardından ülkeler arasında ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikaları ile Türk lirası küresel piyasada istikrar kazandı.

Merkez Bankası %24’lere çıkan faiz oranını, söz konusu tarihten itibaren art arda gelen toplantılarda düşürdü. Son iki toplantıda faiz değişikliği yapmayan Merkez Bankası’nın güncel politika faiz oranı %8,25 seviyesinde.

Geçen hafta Avrupa Birliği liderleri 750 milyar Euro’luk kurtarma paketini onayladı. Bu karar Euro’nun küresel piyasalarda değer kazanmasını sağladı. Euro bugün TL karşısında %1’den fazla artış gösterdi. Teknik olarak 7,98 – 7,90 destek, 8,11 – 8,15 direnç seviyeleri olarak takip ediliyor.

Analistler doların küresel piyasalarda haftalardır zayıf bir performans sergilemesinin de Euro’yu desteklediğini belirtiyor.
Dolar Kuru 6,85 Yatay
Kaynak: Piyasa.Paratic.com

ABD’de şu ana kadar koronavirüs nedeniyle 150 bine yakın insan hayatını kaybetti. Başkan Donald Trump, salgının bitmeden önce çok daha kötüsünün görüleceğini söyledi. Bu açıklaması doların önemli para birimleri karşısında zayıflamasına sebep oldu.

Geçen hafta Washington hükümetinin, 100 milyon doz aşı satın almak için anlaştığı bilgisi geldi. Edinilen bilgiye göre ABD Pfizer ve BioNTech şirketlerine aşı için 1,95 milyar dolar ödeme yapacak. Bu haberden de destek bulmayan dolar göstergesi, son 10 yılın en kötü Temmuz ayını yaşıyor.

Gün içinde 6,83’e kadar gerileyen kur, kapanışı 6,85 civarından yaptı. Doların zayıflamasında bir diğer önemli faktör ise Çin ile yaşanan gerilim.

Tansiyon giderek artarken, bu durum altına yeni rekorlar getiriyor. Ünlü milyarder Ray Dalio, iki ülke arasında çekişmenin daha da artması durumunda sermaye ve teknoloji savaşlarına dönüşeceğini, bunun da doları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu | 2023/1Ç Kar/Zarar %31.81/68.19%