Bir yapımı güzelleştiren etmenleri saymaya başladığımızda, arka planda kalan karakterleri çoğu zaman es geçiyoruz. Nitekim onların asıl görevi, başrolü ve onun sırtladığı hikayeyi güçlendirmek. Ancak bazı yapımlarda öyle yan karakterlerle karşılaşıyoruz ki bırakın başrolü sollamayı hikayeyi bile neredeyse tek başına sırtlıyor. Evet, ana karakter bizi hikayenin içine anbean çekerken, ekran başındaki bizler de o çok sevdiğimiz yan karakterin görüneceği sahneyi iple çekiyoruz.
Onlar yeri geldiğinde başrolden rol çalmayı başarmış, yeri geldiğinde ise yer aldıkları kısıtlı sürelerde herkesin sempatisini kazanmayı başarmışlardır. Pekala, kim bu yan karakterler? Diziye, ana konuyu güçlendirmek için monte edilen ancak en az başrol kadar çok sevilenler? Dilerseniz, başrolden rol çalmayı başaran en iyi yan karakterlere hep birlikte göz atalım.
17 Samim Saka (Sıdıka)
90’lı yılların efsanevi komedilerinden biri olan Sıdıka, mütevazı bir ailenin kızının hayallerine odaklanmaktaydı. Tabii tüm bu süre zarfı içerisinde sık sık güldürmeyi ve kendine özgü karakterleri sunmayı da ihmal etmemiştir. Eğer ki aradan geçen uzun yıllar sonrası hala Sıdıka’dan söz edebiliyorsak, bunun en önemli sebeplerinden biri de Sıdıka’nın abisi olarak karşımıza çıkan Samim Saka’dır. Fenerbahçe tutkusunu yere göğe duyuran, karate sevdasından vazgeçmeye pek de niyeti olmayan, nevi şahsına münhasır bir adamdır Samim Saka.
Tüm dizi boyunca türlü uçarılığın altına imzasını atan, Sıdıka’ya karşı baskı kurmaya çalışsa da her daim saflığının esiri olan kendi halinde bir Türk gencidir o. Özellikle dizinin absürt tarafını en iyi yansıtan karakterlerden olan Samim Saka, göründüğü her bir sekansta kahkahayı da beraberinde getirmiş ve Sıdıka tutkunlarının adeta sevgilisi olmayı başarmıştır. Hakan Tanfer tarafından hayat verilen karakter, halihazırda dahi en iyi yan rollerden biri olarak hafızalarımızdaki güncelliğini korumaktadır.
16 Sümbül Ağa (Muhteşem Yüzyıl)
Yakın dönemin popüler dizilerinden biri olan Muhteşem Yüzyıl, Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın dillere destan aşkını konu alırken, bir yandan da Osmanlı’nın en şaşalı günlerinde yaşanan harem entrikalarına parantez açmaktaydı. Tabii tüm bu olaylar cereyan ederken ortaya çıkan bir karakter vardı ki, herkesin sevgilisi olmayı da başarmaktaydı. Evet, Sümbül Ağa’nın ta kendisinden bahsediyoruz.
Malum, Muhteşem Yüzyıl kurgusal bir dizi olsa dahi, tarihi karakterleri en gerçekçi şekilde yansıtmaya çalışan bir yapımdı. Ancak yer yer hayali karakterler de dizi boyunca karşımıza çıktı. Bunlar içerisindeki en önemlilerinden biri de hiç şüphe yok ki Sümbül Ağa.
Dizinin ilk bölümünden son bölümüne kadar yer alan ender karakterlerden biri olan Sümbül, yalnızca güçlünün yanında yer almasıyla değil, aynı zamanda sempatik tavırlarıyla da herkesin gönlünü çalmayı başarmıştır. Karakteri oynamayan, adeta yaşayan Selim Bayraktar, gösterdiği üst düzey performansla dizinin sonuna kadar varlığını sürdürmüş ve Sümbül Ağa’yı dizinin en önemli yapı taşlarından biri haline getirmeyi başarmıştır. Bu da esasen onun, diğer oyunculardan fazlasıyla rol çalmasının önünü açmıştır.
15 Süleyman Çakır (Kurtlar Vadisi)
Bir dönem ekranlarda fırtınalar estiren Kurtlar Vadisi’ni başladığı dönemlerde popüler yapan bir husus varsa, o da Oktay Kaynarca’nın tüm yeteneğiyle hayat verdiği Süleyman Çakır’ın ta kendisidir. “Bu bir mafya dizisidir” sloganıyla yola çıkan ve Ali Candan’ın yüzünü değiştirerek mafyanın içine sızmasını konu alan dizi, birçok kült karakteri ve unutulmaz anı da izleyicisine sunmuştur.
Nitekim ilk 97 bölümün yayında olduğu dönem, Perşembe akşamları hayat durur, kahvehaneler hıncahınç dolardı. Bu noktada ise başroldeki Polat Alemdar’ı gölgede bırakan ve tüm ilgiyi kendi üzerinde toplamayı başaran bir isim vardı: Süleyman Çakır. Sert mizacına karşın yer yer eğlenceli anları da beraberinde getiren karakter, hiç şüphesiz diziyi bu denli popüler yapan ana etmen. Oktay Kaynarca’nın bir mafya babası nasıl olmalı sorusunu kanlı canlı cevapladığı karakter olarak da hatırlanan Süleyman Çakır, Polat Alemdar’ın önünü tıkadığı gerekçesiyle senaristler tarafından öldürülmüş ve diziden çıkarılmıştır.
Ancak o dönem Çakır’ın ölümü büyük bir infiali de beraberinde getirmiştir. Nitekim onun ölümü üzerine gıyabında cenaze namazları kılınmış, karakteri dizide öldüren Cerrahpaşalı Halit’e hayat veren Özcan Varaylı’ya sokak ortasında meydan dayağı atılmıştır. Tüm bunları topladığımızda ise, Süleyman Çakır’ın dizinin ötesine geçen şöhretinin, onu bir yan karakterden daha fazlası yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliyoruz.
14 Şevket Ç. (Behzat Ç.)
Türk televizyonlarının antikahramanı olarak öne çıkan Behzat Ç. üç sezon boyunca ekranlara gelmiş ve adrenalin sosu yüksek birçok hikayeyi huzurlarımıza getirmiştir. Ancak bu noktada dizinin yarattığı karakterlerin özgünlüğü de en az polisiye öğesi kadar takdire şayandır. Dizinin izleyenlerine sunduğu en nefis karakterlerin başında ise Behzat’ın abisi olarak beliren Şevket Ç. gelmektedir.
Dizinin gidişatına zerre etki etmeyen, zaman zaman Behzat’ı çileden çıkarmak için hikayeye dahil olan Şevket, yer aldığı kısıtlı sürede, izleyenlerin sevgilisi olmayı başarmıştır. Genellikle zengin, vurdumduymaz, kalantor iş adamlarına hayat veren Ege Aydan’ın parmak ısırtan performansı ile karşımıza gelen Şevket, kardeşinin deli fişek yapısıyla zerre alakası olmayan, çapkın ve bir o kadar da güç meraklısı bir iş adamı olarak öne çıkar.
Behzat’ı her daim frenlemek için ortaya çıkan ancak çıktığı anda da nevi şahsına münhasır kişiliğinden kesitleri bizlere sunan Şevket Ç., yalnızca Behzat’ın abisi olmakla kalmamış, diziyi seyreden herkesin sahip olmak isteyeceği bir abi modeli olarak da kendisini sevdirmiştir. Bu da karakteri, dizinin önüne taşıması dahi, herkesin hayran gözlerle baktığı bir detay olarak unutulmazlar arasına yerleştirmiştir.
13 Boomcu Onur (İşler Güçler)
Modern Muzip Yalanlar mottosuyle ekranlara gelen ve televizyonun karanlık yüzünü eğlenceli üslubuyla yansıtan İşler Güçler; merkezine aldığı Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz’in sektöre tutunma çabasını ekranlara getiren bir dizi olarak hatırlanmaktadır. Selçuk Aydemir’in yaratıcılığını üstlendiği İşler Güçler, yayınlandığı 41 bölüm boyunca evlerimize öyle destansı bir karakteri misafir etti ki, onun gözüktüğü her bir sahnede kahkaha atmak da kaçınılmaz bir süreç halini aldı. Ne konuştuğu anlaşılmayan, hatta konuştuğunu anlamak için altyazıya muhtaç bırakan Boomcu Onur, ismiyle dahi yüzlere tebessüm bırakmayı başaran bir karakter.
Dizinin ilk bölümlerinde alelade bir karakter olarak karşımıza çıkan ancak sonrasında yarattığı sempatiyle, dakikalarını günbegün arttıran Boomcu Onur, esasen İşler Güçler dizisinin de en özgün ve şahane karakterlerinden biri olarak hatırlanmaktadır. Gerek hayat hikayesi, gerek ilginç çıkışları, gerekse altyazı efektiyle televizyon ekranlarının gördüğü en nevi şahsına münhasır isimlerden de biridir o. Nitekim onun popülaritesi zaman zaman öylesine yukarılarda seyretmiştir ki Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz’den rol çalmayı bile başarmıştır.
12 Nihat (Süper Baba)
Televizyon tarihimizin en naif mahalle dizilerinden biri olan ve anbean aile olmanın en özel duygu olduğunu hatırlatan Süper Baba, her ne kadar Şevket Altuğ’un hayat verdiği Fiko karakteri ile hatırlansa da, Sümer Tilmaç’ın arkadaşlığın tanımını en baştan yaptığı Nihat da diziyi haklı şöhrete kavuşturan detaylardan biri. Evet, Süper Baba müziği ile oyuncuklarıyla, duygusal hikayesiyle eşi benzerine az rastlanacak türden bir yapım. Ancak bu dizinin bir ayrıntısı var ki, herkesin bam teline dokunmayı başaran cinsten.
Sümer Tilmaç’ın tüm içtenliği ile hayat verdiği Nihat, her ne olursa olsun dostu Fiko’ya sırtını dönmeyen, ona her daim arka çıkan ve kendisinden çok çevresini düşünen yapısıyla arkadaşlığı sıfırdan betimleyen bir karakter. Nihat, televizyon tarihimizde görüp görebileceğimiz en masumane duygulara sahip karakterlerden de biridir aynı zamanda. İçinde zerre kötülük yoktur, can dostu dediği Fiko’nun ve ailesinin üzerine titrer; çünkü Nihat eşsiz bir dosttur.
Bu da onu dizinin özelinden çıkarıp, tarihin en unutulmaz karakterlerinden biri yapmaya yetmektedir. Evet, Süper Baba hep Şevket Altuğ ile hatırlanacaktır ancak Nihat olmasaydı, Sümer Tilmaç böylesine içten oynamasaydı, Süper Baba hep eksik kalırdı. Bu nedenle Nihat, zaman zaman Fiko’dan dahi rol çalmayı başarmış ve bir yan karakter olmasına rağmen her daim kendisini ön planda tutmayı başarmış biridir.
11 Feridun Bitir (Ayrılsak Da Beraberiz)
Ekranlara gelen öncü sit-comlardan biri olan Ayrılsak Da Beraberiz, Teoman ve Berna isimli bir çiftin, boşandıktan sonra da aynı evi paylaşmak zorunda oluşunu konu almaktadır. Ancak dizi de öyle bir karakter vardır ki, Teoman’ın da Berna’ın da önüne geçen, hatta ve hatta Ayrılsak Da Beraberiz’i popüler addeden en önemli yapı taşı olarak belirmektedir. “Yırttık abicim yırttık” söylemi ile akıllara kazınan Feridun Bitir’den bahsediyoruz.
Türk dizilerinin paragöz karakterleri arasındaki Feridun Bitir, her bölüm ortaya koyduğu yaratıcı fikirlerle kolay yoldan zengin olmaya çabalayan bir karakterdir. Şeytanın dahi aklına gelmeyecek fikirlerle Teoman’ın aklını çelmeye çalışan “Proje Adamı” Feridun, ne var ki sonu hep hüsranla biten maceraların da baş kahramanı olmaktaydı. Ancak onun kimseye benzemeyen haleti ruhiyesi ve cin fikirliliğini sempatisiyle birleştirmesi, karakteri dizinin en önemli detayı olarak dikkat çekmesini sağlamaktaydı. Nitekim şimdilerde dahi, Ayrılsak Da Beraberiz isimli bir dizinin varlığından söz edebiliyorsak, bunun en önemli müsebbibi Necmi Yapıcı’nın hayat verdiği Feridun Bitir karakteridir.
10 Sami Usta (Seksenler)
Son dönemde ekranlara gelen ve hatırı sayılır bir hayran kitlesinin sahibi olan Seksenler, izleyenlerini günümüzden alıp, 1980’li yılların retro atmosferine doğru bir yolculuğa çıkarmaktadır. Rasim Öztekin’in hayat verdiği Fehmi Baba ve onun ailesini merkezine alan dizi, aynı zamanda mahalle kültürünü yansıtması hasebiyle de takdir toplamaktaydı. Ancak tüm bu yapı içerisinde öylesine bir karakter vardı ki herkesten rol çalarcasına arz-ı endam etmekteydi. Evet, Trakyalı Pastaneci Sami Usta’dan bahsediyoruz.
Ekranların uzun soluklu sit-comlarından olan dizi, 228 bölüm yayınlanmış ve TRT’nin de göz bebeği dizilerinden biri olmuştur. Tüm bu süre zarfı içerisinde göründüğü her bir sekansta kahkahayı beraberinde getiren ve tüm izleyici ile yakın bir bağ kuran en önemli karakter ise Sami Usta olmuştur. Özellikle yaptığı şive komedisi ile adından söz ettiren ve nevi şahsına münhasır tavırlarıyla akıllara kazınan Sami Usta, Berat Yenilmez’in samimi oyunculuğu sayesinde eğlencesini maksimum seviyeye taşımıştır. Nitekim onun ayakları yere sağlam basan performansı, uzun yıllar gördüğümüz en nefis yan karakterlerden birini de bizlere armağan etmiştir.
9 Salih Abi (İşler Güçler)
İşler Güçler dizisinin en önemli yapı taşlarından biri nedir diye sorsak, birçoklarının aklına gelecek ilk cevaplardan biri de Salih Abi olacaktır. Burak Satıbol’un tüm neşesiyle hayat verdiği karakter, yalnızca dizinin değil, televizyon tarihimizin de en akılda kalıcı “Abi” tiplemelerinden biri olarak kayıtlara geçmiştir.
Askere gitmemek için devamlı olarak kilo alan, hayatını 200 dolar ile idame ettiren Salih Abi’nin en büyük hayali döner meyhane açmaktır. O, bu süre zarfı içerisinde Ahmet, Murat ve Sadi’nin macerasının da en büyük ortağı olur; onlarla serüvenden serüvene ışınlanır. Tabii onlardan rol çalmayı da ihmal etmez.
Nitekim Salih Abi ilerleyen bölümlerde kendi ekibi kurar ve adeta İşler Güçler’in bambaşka bir yüzünü yansıtır. Onun bu popülaritesi ise, dizinin gücüne güç katar ve İşler Güçler’i uzun soluklu bir dizi haline çevirir. Nitekim Salih Abi için, Ahmet, Murat ve Sadi üçlüsünden daha fazla seviliyor desek hata etmiş olmayız. Dizinin sempatik yüzü olan ve çizgili pijamayı andıran takım elbisesi ile arz-ı endam eden Salih Abi, halihazırda dahi ekranların en akılda kalıcı karakterlerinden biri olarak güncelliğini korumaktadır.
8 Ali Güntan (Kuzey Güney)
Kıvanç Tatlıtuğ’un başrolde harikalar yarattığı Kuzey Güney, iki kardeşin çekişmesini merkezine alan ve sert üslubuyla izleyicisine ekranlara kilitleyen bir yapım olarak hatırlanmaktadır. Dizinin ilk sezonunda yer alan ve Kuzey’in en yakın arkadaşı olarak öne çıkan Ali ise, sempatik kişiliği ve tebessümü beraberinde getiren duruşu ile birçoklarının sevgilisi olmayı başarmış bir karakter.
Her rolün adamı olarak da tanımlayabileceğimiz Rıza Kocaoğlu’nun hayat verdiği Ali, yalnızca Kuzey Güney’in ilk sezonunda yer almış olsa da dizinin efsanevi karakterlerinden biri olmayı başarmıştır. Nitekim onun yokluğu ikinci sezonda anbean hissedilmiş ve Ali’ye karşı hep özlem sözcükleri sarf edilmiştir. Bunun ana nedeni, Rıza Kocaoğlu’nun karakteri anbean yaşayan tavrı olduğunu söyleyebiliriz.
Ali, her daim Kuzey’in arkasını kollayan, onun yanında yer alan, deyim yerindeyse dost kelimesinin sözlük karşılığı olan bir karakter olarak belirmekteydi. Onun tüm bu samimi tavrı ise, karakteri bir anda dizinin en önemli figürlerinden biri yapmakla kalmamış, aynı zamanda Kuzey Güney’in de daha fazla kişiye ulaşmasına olanak sağlamıştır. Yer yer dizinin tüm oyuncularından rol çalmayı başaran ve üst düzey performansıyla parmak ısırtan Rıza Kocaoğlu, Ali ile herkesin gönlünde taht kurmayı da bilmiştir.
7 Ulvi (Geniş Aile)
Mahalle komedilerinin medarı iftiharı niteliğinde olan Geniş Aile, Cevahir ve Koyu Bilal’ın çocukluk yıllarından süre gelen çekişmesini merkezine alırken, mizah dergilerinden fırlamışçasına öne çıkan mizahı ile de bolca kahkaha attıran bir diziydi. Tabii, tüm bu yapı içerisindeki en önemli detaylardan birinin de Bülent Çolak’ın hayat verdiği Ulvi olduğunu söylemek gerekir. Amiyane tabirle Cevahir’in yancısı olarak tanımlayabileceğimiz Ulvi, olayların ötesini berisini pek düşünmeyen, yalnızca can dostu Cevahir’e güvenen, fazlasıyla saf ve bir o kadar da komik bir genç olarak huzurlarımıza gelmektedir.
Özellikle Cevahir’e hayat veren Ufuk Özkan ile harikulade bir ikili izlenimi yaratmasıyla dikkat çeken Bülent Çolak, Geniş Aile’nin de en sempatik yüzlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Nitekim onun eğlenceyi anbean beraberinde getiren yapısı, Ulvi’yi yalnızca Geniş Aile’nin en sevilen karakterlerinden biri yapmakla kalmamış, aynı zamanda dizinin de daha geniş kitlelere hitap etmesinin önünü açmıştır. Televizyon tarihinin gördüğü en büyük yancılardan olan ve basit sayılabilecek karakterini fazlasıyla ön plana çıkaran Ulvi, halihazırda dahi Cevahir’in onun için sarf ettiği yaratıcı sıfatlarla hafızalardaki yerini korumaktadır.
6 Memduh Başgan (Behzat Ç.)
Behzat Ç. dizinin ana hikayeciklerinden birisini de Ercüment Çözer ile girdiği mücadele oluşturmaktaydı. İki dev oyuncuyu karşı karşıya getiren bu sahnelerin birçoğunda yer alan, almasa bile akıllara düşen yegane isim ise, ağzından argoyu bir an olsun eksik etmeyen Memduh Başgan’dır. Diziye belli aralıklarla katılan ve Ercüment Çözer’in arkasını toplamasıyla nam salan Memduh Başgan, her ne kadar hikayeye tamamlayıcı bir parça olarak girse de, adından en fazla söz ettiren detaylardan olmayı başarmıştır.
Gizemli haleti ruhiyesi, sinirli yapısı, fevri çıkışları ve her an küfür edebilme yetisi, Memduh Başgan’ı yalnızca Behzat Ç.’nin değil, aynı zamanda ekranların da gördüğü en farklı karakterlerden biri olarak addetmemize vesile olmaktadır.
Nitekim Memduh Başgan, bir yandan Güven Kıraç’ın parmak ısırtan performansı ile ekranlara gelirken, bir yandan Behzat Amirin başına devamlı çorap örmesiyle gündemdeki yerini korumaktaydı. Türk dizi tarihinin en karizmatik kötüleri arasındaki Ercüment Çözer’in kduruşundan bile daha fazla önem arz eden Memduh Başgan, dizide görünmesi en çok istenen ve birçoklarından da rol çalan efsanevi bir karakter olarak hafızlardaki güncelliğini korumaktadır.
5 Sezai Usta (Kardeş Payı)
Mahşerin üç atlısı olarak da tanımlayabileceğimiz Selçuk Aydemir, Murat Cemcir ve Ahmet Kural’ın hali hazırdaki son dizisi olma özelliği taşıyan Kardeş Payı, mahalle kavramına getirdiği eğlenceli bakış açısı ve yarattığı özgün karakterlerle birçoklarına kahkaha vadeden bir yapım olarak huzurlarıma gelmektedir. Tabii hikaye odağını bir mahalle çevirdiğinden, farklı meslek gruplarından, özgün tiplemelerle karşılaşmak da mümkün hale geliyor.
Bunlar içerisindeki en önemlisi belki de en komiği açık bir farkla Sezai Usta. Mahşeri Cümbüş ekibinden Ayhan Taş’ın hayat verdiği karakter, pervasız ve bir o kadar da vurdumduymaz bir motor ustasını huzurlarımıza getirirken, göründüğü her bir sahnede kahkahayı beraberinde getirmesi de kaçınılmaz bir süreç halini almaktadır.
Nitekim Sezai Usta, olaylara birinci gözden tanık olmakla kalmayan, her daim olaylara kıyısından köşesinden bulaşmayı başaran bir isim olmayı da başarmıştır. Özellikle Ayhan Taş’ın enfes oyunculuğuyla ekranlara gelen karakter, “Hava ne kadan güzel ya” söylemiyle hafızalara kazınırken, literatüre soktuğu “Cinnah” kelimesiyle de Türkçe’ye katkıda bulunmayı ihmal etmemiştir. Onun bu özgün tavrı ve adeta kenardan gelerek harikalar yaratan bir futbolcu edası, Sezai Usta’yı Kardeş Payı’nın en önemli yapı taşı yapmakla kalmamış, şöhretiyle de dizinin adını herkesin aklına kazımayı başarmıştır.
4 İsmail Abi (Leyla ile Mecnun)
Ekranların absürt komedisi olarak bir döneme damgasını vuran ve geniş bir hayran kitlesi yakalayan Leyla ile Mecnun, bilindiği gibi kavuşmaları neredeyse imkansız olan iki aşığın eğlenceli hikayesi olarak başlamıştı. Ne var ki sonra yaşanan hadiseler, dizinin senaryosunun bambaşka bir yöne kaymasına sebebiyet verse de Mecnun’un aşkları hep gündemde olmaya devam etmiştir. Ancak dizi özelinde yaratılan bazı karakterler vardı ki, Mecnun’un ve Leylalarının önüne geçmeyi dahi başarmıştır.
Mecnun’un hayatta en güvendiği isimlerden biri olan İsmail Abi, şüphesiz diziyi bu denli popüler kılan ana etmenlerden biri. Masumane duruşu, kimselere benzemeyen haleti ruhiyesi ve her daim Mecnun’a sahip çıkan korumacılığıyla, İsmail Abi daha ilk bölümlerden gönülleri fethetmeyi başarmış bir isim. Serkan Keskin’in kusursuz oyunculuğu ile hayat verdiği karakter, şüphesiz diziyi popüler yapan en önemli detayların başında geliyor.
Aynı zamanda Serkan Keskin’n oyunculuğu İsmail Abi’yi bir yan karakter olmaktan kurtaran ve dizinin en önemli yapı taşlarından biri haline getiren en önemli unsur. Şimdilerde dahi abi kelimesinin sözlük karşılığı olarak akıllara gelen İsmail Abi, o geminin bir gün geleceği umudunu hepimizin beynine nakşederek, esasen bir umut simgesi olarak da hafızalarda yer etmeyi başarmıştır.
3 Burhan Altıntop (Avrupa Yakası)
Avrupa Yakası’na üçüncü sezonda katılan ve sonrasında dizinin komedi yükünü sırtlayan Burhan Altıntop, gizemli bir idare müdürü olarak dahil olduğu dizide, bölümler geçtikte spot ışıklarını üzerinde çekti ve bir yan karakterden adeta başrole evrilmeyi başardı. Engin Günaydın’ın hiperaktif oyunculuğu ile hayat verdiği Burhan Altıntop, esasen ekranların gördüğü en farklı tiplemelerden biri.
Rayında giden bir diziyi daha da güçlendirmek adına, sonradan dahil olan ancak yarattığı özgün tavırlarla bir anda dizinin değişilmez unsuru olan Burhan, Avrupa Yakası’nın şöhretine de şöhret katan en önemli detay olarak belirmektedir. Gülse Birsel’in kaleminden çıkan ve 6 sezon boyunca ekranlarda boy gösteren Avrupa Yakası dizisi için, şimdilerde efsane benzetmesini yapabiliyorsak, bunda Burhan Altıntop’un payı yadsınmayacak derecede büyük.
Nitekim o, bir yan karakterden fazlası olmayı başarmış, senaryonun en önemli figürü olarak öne çıkmış ve izleyenlerine anbean kahkaha attırmayı başarmıştır. Hali hazırda dahi, popülaritesinden zerre ödün vermeyen ve komedi dendi mi ilk akla gelen karakterlerden olan Burhan Altıntop, her bir oyuncunun üzerinde seyreden performansıyla da alkış toplamayı başarmıştır.
2 Erdal Bakkal (Leyla ile Mecnun)
Çay Erdal Bakkal’da içilir söylemini tüm ülkeye yayan ve Leyla ile Mecnun’un şöhretini doruk noktasına çıkaran yegane detaylardan biri de hiç şüphesiz ki Erdal Bakkal. Dizinin ilk bölümlerinde kendi halinde bir bakkal olan ama zamanla şirazesi kayan ve bir yan karakterden daha fazlası olmayı başaran Erdal Bakkal, Leyla ile Mecnun’un da en popüler figürlerinden biri olmayı başarmıştır. Özellikle Super Mario’yu andıran kostümü ve her daim parayı ön plana çıkarışıyla özgün bir duruş sergileyen karakter, Cengiz Bozkurt’un oyunculuğuyla deyim yerindeyse şaha kalkmıştır.
Göründüğü her bir sekansta kahkahayı da beraberinde getiren, bununla da yetinmeyerek birçoklarını kendisine hayran bırakan Erdal Bakkal, tarihin de en nefis karakterlerinden biri olmayı da başarmıştır. Leyla ile Mecnun’un absürt hikayesinin anlatıldığı böylesi uçarı bir diziye, çılgınlıklarıyla damga vuran ve her daim adından söz ettiren Erdal Bakkal, yalnızca dizinin efsanesi olmakla yetinmemiş, aynı zamanda ismini de unutulmazlar arasına kazımayı bilmiştir.
1 Ramiz Karaeski (Ezel)
Bazı karakterler vardır, öylesine derinlikli, öylesine dokunaklı kaleme alınır ki, başrolü gölgede bırakmakla kalmaz, adını efsaneler arasına yazdırır. Hatta üzerine senaryo yazılsa, filmi dahi çekilir. İşte, Tuncel Kurtiz’in tüm karizmasıyla hayat verdiği Ramiz Karaeski tam olarak böyle bir karakter.
Adı Ezel olan, Ezel’in intikamını merkezine alan bir dizide, gerek özgüvenli duruşu, gerekse bilge kişiliği ile öne çıkan Ramiz Dayı, hiç şüphe yok ki televizyon tarihinin de en sevilen karakterlerinden biri. İlk sezonda Ezel’in intikamında arka planda duran kişi olarak arz-ı endam eden, ikinci sezonda ise büyük savaşını bizlere sunan Dayı, esasen bir yan karakterden başrole evrilen en önemli figürlerden biri olarak da hatırlanmaktadır.
Ezel dizisi ilk tasarlandığında bu kadar fazla ön planda olacağı hesaplanmayan, ancak Tuncel Kurtiz’in muazzam oyunculuğu ve Dayı’nın git gide artan hayran kitlesi, bir anda onu Ezel’den dahi daha popüler bir konuma yükseltmiştir.
Nitekim Ramiz Karaeski, dizinin en seyre değer kısımlarını oluşturmasıyla da fark yaratmaktadır. Onun, “Ölümü gömdüm geliyorum” diyerek diziye veda ettiği 61. bölüm sonrası ise gazetelere ölüm ilanları verilmiş, gıyabında cenaze namazları kılınmıştır. Nitekim Ramiz Karaeski, popüler kültürde de yer edinmeyi başarabilmiş, ender karakterlerden biri olarak ölümsüzlüğünü ilan etmiştir.