
Günün ilk saatlerinde 7,55 civarında seyreden dolar, saat 10.30 itibarıyla yükselişe geçti. ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri %4’ten fazla yükselişle 1,61 seviyesine çıktı. Tahvillerdeki yükselişin ardından Türk lirası dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.
Dolar/TL, saat 13.30’da %1,55 yükselişle, 7,64’ten işlem görüyor.
Yurt içinde önemli bir veri akışının bulunmadığı pazartesi günü, döviz kurlarında hareketlilik hakim. ABD tahvil getirilerinin yükselişe geçmesiyle, dolar kuru dakikalar içinde 7,57’den 7,67’ye çıktı. Bu seviyeden sonra hafif düşüşe geçse de şu sıralarda 2020’nin son ayından bu yana en yüksek seviyeden işlem görüyor.
Dolar, TL karşısında haftalık bazda %4,61, aylık %7,74 ve yıllık bazda %22,64 oranında artış gösterdi. ALB Forex sabah notunda, 7,54 üzerinde kaldığı sürece 7,59 ve 7,67 seviyelerinin gündeme geleceği belirtilmişti.
FED Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı konuşmada tahvil faizlerindeki yükselişin dikkatini çektiğini söylemişti. Fakat müdahale yapılacağı konusunda herhangi bir işaret vermedi.
Bunun ardından tahvil faizleri yükselişini sürdürürken, doların gelişen ülke para birimleri üzerindeki baskısı giderek artıyor. Analistler bu hafta yurt içinde açıklanacak ekonomik reform paketi, işsizlik ve cari açık verilerinin piyasaların rotasını değiştirme açısından önemli konular olduğunu belirtiyor.