
Dolar, yılbaşında Türk lirasını ezip geçmişti ve 4 lira sınırına kadar yükselmişti. Ülkede şok etkisi yaratan bu durumun düzeltilebilmesi için merkez bankası başta olmak üzere ekonomi yetkilileri birçok adım attı. Aynı zamanda doların güç kaybetmesine neden olacak birçok durum söz konusu oldu. Sonuçta Türk lirası, 2017 Şubat – Ağustos döneminde % 8,49 oranında değer kazanmayı başardı. Hatta dolar karşısında 7 ay üst üste yükselerek tarihi bir ilke imza attı.
TL, Şubat ayından bu yana dolar karşısında yükselerek, 1989 yılında konvertibl olmasından beri ilk defa 7 ay üst üste değer kazandı.Son dönemde ise ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerilim ve ABD’de beklentileri karşılamayan ekonomik veriler, doların güç kaybetmesine neden oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ise dolar kurunun 4 lira sınırına yaklaşmasından itibaren sıkı bir para politikası izlemeye başladı.
TL’nin güçlenmesi ve FED’in faiz artırımı ihtimalinin azalması ile kur, Ağustos ayında 1,9 oranında değer kaybetti. Dün ise 3,3999 ile 9 ayın en düşüğünü gördü.Uzmanlar, ABD’de düşük enflasyon nedeniyle üçüncü faiz artışı ihtimalinin düşük olduğunu öngörüyorlar. Bunun ise doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine neden olduğunu söylüyorlar.
Stratejist Cüneyt Paksoy, FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’ın istifasını ve Yellen’in görev süresini dikkate alarak büyük bir belirsizlik dönemine işaret etti.FED ile ilgili bu belirsizlikler ise dolar endeksinin 91 seviyelerine kadar geri çekilmesine neden oluyor. Paksoy bu durumun, dolar kuru başta olmak üzere gelişen ülke kurlarına manevra alanı sağladığını ve dolar karşısında değerlenme imkanı verdiğini söylüyor.
Cüneyt Paksoy’a göre dolar kuru, TCMB’nin sıkı duruşu, hükümetin reform kararlılığı ve pozitif hale gelen yabancı algısıyla diğer gelişen ülke kurlarına göre pozitif ayrıştı.Açıklanan son enflasyon verilerine dikkat çeken Cüneyt Paksoy TCMB’nin bir süre daha sıkı para politikası duruşunu koruyacağını düşünüyor. Dolar endeksinin görece düşük seviyelerde kalmasıyla kurda aşağı yönlü hareketlerin görülebileceğini de söyleyen Paksoy, 3,40 altında 3,30 – 3,35 aralıklarının yeni dip olabileceğini belirtiyor.
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan da FED belirsizliğine, Kuzey Kore gerginliğine ve doğal afetlere dikkat çekiyor.Doların bu nedenlerden dolayı küresel bazda baskılandığını belirtiyor. İçeride ise % 10,7 seviyesine yükselen enflasyon sonrasında TCMB’nin 14 Eylül’deki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi yapmasını ve bu konuyla ilgili bir sinyal vermesini beklemediğinden söz ediyor.
Enver Erkan’a göre dolar/TL kuru, 3,40 seviyesinin altındaki fiyatlamalarda 3,38 – 3,36 seviyelerine doğru geri çekilebilir.Erkan, kısa dönemde konjonktürün dolay aleyhine ve faiz farklarının Türk lirası lehine olmasının, kurda ana yönün aşağı yönde devam edeceğinin göstergesi olduğunu belirtiyor.