
Koronavirüs pandemisi bir yılı tamamlamasına rağmen hala kontrol altına alınamadı. Dünya genelinde rapor edilen toplam vaka sayısı 86 milyon 260 bini geçerken, birçok ülke yayılmasını durdurmak için yeniden kısıtlamalara başvurmak zorunda kaldı.
Güvenli liman olan altın karantina uygulamalarının artırılması ve ABD’de Senato’daki çoğunluğu belirleyecek seçimlerle yükseldi. 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde, adaylar Senato’da %50 çoğunluğu sağlayamadığı için sonucu belirleyecek Georgia seçimleri bugün yapılacak.
Altının ons türünde fiyatı Salı günkü işlemlerde 1952 dolara kadar yükseldi.
Dün 1943 dolardan kapanan ons altın, yeni işlem gününde yükselen virüs vakalarının etkisiyle 8 haftanın en yükseğine çıktı. Gün içinde 1934 – 1952 dolar arasında hareket eden fiyatlar, şu dakikalarda 1942’den işlem görüyor.
Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam, yıla pozitif başlayan altın fiyatlarının 2000 doların üzerine çıkmasının an meselesi olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de son 24 saat içinde 190 bin yeni vaka açıklandı. Önceki günlere göre düşüş olsa da hala çok yüksek olması salgına dair tablonun giderek kararmasına yol açıyor.
Sosyal mesafe kısıtlamalarının getirilmesi ekonomi üzerinde belirsizliklerin de yeniden tırmanışa geçmesine sebep oldu. Analistler ons altın için 1945 dolar üzerinde 1953 ve 1965 seviyelerinin gündeme gelmesini bekliyor.
Destek seviyeleri 1925 – 1935, direnç seviyeleri 1953 – 1961 dolar olarak takip ediliyor. Eğer 1920 seviyelerine doğru bir geri çekilme olursa, sırasıyla 1900 – 1887 ve 1868’lerin gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak artan vakaların aşı iyimserliğini geride bırakması ve hükümet teşvikleriyle, yakın vade görünümünün pozitif olduğu hatırlatılıyor.
Gram altına baktığımızda gün içinde 460 – 465 lira arasında hareket ettiğini görmekteyiz.
Dün 463 liradan kapanan değerli metal, Salı gününe yatay bir başlangıç yaptı. Saat 17:00 sularında 465 ile günün en yükseğini gördükten sonra, yön değiştirerek 463’e çekildi. Analistler kısa vadede 21 (456,28) ve 55 (455,97) periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 455,00 – 459,00 bölgesinin takip edildiğini belirtiyor.
Yurt içinde altın fiyatlarının son durumuna baktığımızda; çeyrek altın 756, yarım 1513, Cumhuriyet altını 3.127 ve 22 ayar bileziğin gramı 424 liradan alıcı buluyor. Son haftalarda Türk lirasındaki değer kazancıyla düşüş gösterse de, yakın dönem öngörüsü kazanç tarafında olacağı yönünde.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson artan vakalar nedeniyle, ulusal karantina ilan edildiğini duyurdu.
İngiltere böylelikle üçüncü kez karantinaya giden ülke oldu. Yapılan açıklamalarda son dönemde tespit edilen vakaların büyük kısmının mutasyon geçiren virüs olduğu söylendi. Bu gelişme sonrasında birçok ülke önlem amacıyla İngiltere’ye olan sınırlarını kapattı.
Mutasyonlu virüsün New York’ta da görüldüğü bildirildi. 2 milyon 713 bin vakanın görüldüğü ülkede şu ana kadar 75 bin 431 insan hayatını kaybetti. Vaka sayısı bakımından İngiltere beşinci sırada yer alıyor.
İlk sırada 21 milyon 354 binle Amerika, ikinci sırada 10 milyon 357 binde Hindistan, üçüncü sırada 7 milyon 754 binle Brezilya ve dördüncü sırada 3 milyon 284 binle Rusya bulunuyor.
Bu arada İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, karantina nedeniyle zor duruma girecek işletmeler için 4,6 milyar sterlin destek hazırladıklarını duyurdu. İşletmelerin gelecek ayları daha rahat atlatması için bu destekleri sağladıklarını söyleyen Sunak, yeniden açıldıklarında çalışanların işe dönebileceğini sözlerine ekledi.