
Ağustos ayını dalgalı geçiren dolar kuru, kapanışı 8,3055’ten yaptı. Bu sabah aynı seviyeden açıldıktan sonra hafif dalgalanma gösterdi. Kur, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte %21,7 büyümesi ve imalat sektöründeki iyileşmenin etkisiyle 8,28’e çekildi.
Dolar/TL saat 11.14’de 8,3079’dan işlem görüyor.
Aynı dakikalarda serbest piyasada 8,3280, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda 8,3043’ten satılıyor. ABD Merkez Bankası Başkanı’nın varlık alım programını bu yıl içinde azaltmaya başlayabileceklerini açıklaması, doların küresel arenada zayıflamasına yol açtı.
Söz konusu zayıflık Eylül ayının ilk işlem gününde de devam ediyor. Dolar endeksi 93,00 puanın altında hareket ediyor. Gelişmekte olan ülke paralarına bakıldığında, en çok yükseliş Güney Afrika randında meydana gelirken, en çok kayıp Filipin pezosunda gerçekleşti.
Türk lirası ise en fazla değer kazananlar arasında dokuzuncu sırada yer alıyor. Deutsche Bank, Türk lirasının dolar karşısında ne kadar yükseleceğine dair şüphelerinin devam ettiğini bildirdi.
Liranın beklenenden daha iyi performans sergilediğini belirten analistler, şu an için kur hedeflerine ulaştıklarını aktardı. Yabancı portföy girişlerinin ardından ödemeler dengesinin kur seviyesini desteklediği söylendi. Bu gelişmeler doğrultusunda lirada uzun pozisyonlama tavsiyelerini geri çektikleri aktarıldı.
GCM Yatırım analistleri 8,4050 – 8,2900 bandının önemli seviyeler olduğuna dikkat çekiyor. 8,29 altında kalıcılık sağlaması durumunda 8,26 – 8,23 destekleri takip edilecek. 8,40 üzerinde ise 8,46 – 8,49 seviyelerinin gündeme gelmesi bekleniyor.