
Dolar kurunda 5,50 liranın altı için 1 ay öncesine kadar hayal gözüyle bakılıyordu. Beklenmedik bir şekilde 5,30 liraya kadar gerileyen dolar kuru, 5,45 lira seviyelerinden işlem görmeye başladı. Dün ise güne 5,48 lira sınırından başladıktan sonra düşüş kaydetti ve bugüne 5,4613 liradan başladı. Yurt içi piyasaların açılışıyla birlikte düşüşüne hız kazandıran dolar, 5,39 lira seviyelerinden alıcı buluyor.
Dolar kuru güne yatay bir başlangıç gerçekleştirdikten sonra TSİ 11:25 sularında 5,4183 liraya kadar geriledi.Günün önemli destekleri; 5,4450, 5,4150 ve 5,3800 olarak belirlenirken, düşüş eğiliminin sürmesi tahmin ediliyor. Yüzde 0,5 oranında eksi yönde seyrini sürdüren dolar kurunun yeniden 5,40 lira altını test etmesi bekleniyor. Dolar endeksi 16 ayın zirvesinden gerileyerek 96.69 seviyesinden işlem görürken, dolar tarafından yeni bir şok beklenmediği yorumları yapılıyor.
Piyasalardaki sakin seyir devam ederken, önemli bir makroekonomik veri bulunmaması döviz kurlarındaki düşüşü destekliyor. Dolarda olduğu gibi Euro ve sterlinde de gerileme sürüyor. İngiltere’de Brexit süreci ile ilgili yaşanan gelişmeler ve Brexit Bakanı Dominic Raab’ın istifa etmesi, sterlinde düşüşü hızlandırdı. Raab’ın ardından İş ve Emeklilik Bakanı Mcvey’in de istifa etmesiyle Brexit sürecinde istifa eden bakan sayısı 6’ya yükselmiş oldu.
Euro kuru yüzde 1’e yakın değer kaybıyla 6,1289 liraya gerilerken, sterlin kuru yüzde 2,45 oranında ekside 6,9340 liradan alıcı buluyor. EUR/USD paritesi yüzde 0,06 oranında eksi yönle 1,1315 dolardan işlem görürken, EUR/GBP paritesi yüzde 1,55 oranında yükselişle 0,8838 sterlinden satılıyor. GBP/USD paritesi de yüzde 1,65 oranında düşüşle 1,2795 dolardan işlem görüyor.
PineBridge portföy yöneticisi Türk lirasındaki düşüşün en kötü kısmının sona ermiş olabileceğini dile getirdi.Bu yıl dünyanın en kötü performans gösteren para birimlerinin 2019 yılında rahatlama yaşayacaklarını ifade eden yönetici, en kötünün bitmiş olabileceğine de dikkat çekti. PineBridge Asya tahmin birimi portföy yöneticisi Omar Slim; Türk lirası, Hint rupisi, Endonezya rupisi ve Arjantin pezosu için değerlendirmede bulunurken, bu para birimlerinin dikkat çekici düşüşünün en kötü kısmının sona ermiş olabileceğini ifade etti.
Gelişen ülke para birimlerinin, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve güçlü doların tetiklediği satış dalgası ile olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. FED’in faiz artırımlarını devam ettirecek olması nedeniyle gelişen piyasa merkez bankalarının, sermaye çıkışını engellemek adına borçlanma maliyetlerini sert bir şekilde artırmak durumda olduğunu belirtti.
Dolar kuruyla ilgili olarak bir diğer yorum ise Rabobank Stratejisti Piotr Matys‘den geldi. Türkiye’de uygulanan sıkı para politikasının ekonomide reform beklentileri ve ABD – Türkiye ilişkilerindeki iyileşmenin Türk lirasını destekleyen 3 unsur olduğunu belirtti. Matys bu etkilere dayalı olarak dolar kurunun 5, Euro kurunun ise 6 lira seviyesine doğru gerilemesini tahmin etti.