Hiç şüphesiz, her şeyin başı sağlık! Sonuçta; sağlığımız yerinde olmayınca geri kalan şeylerin pek de önemi kalmıyor. Diğer bir deyişle; sağlığımızı ihmal edip uğruna kendimizi parçaladığımız şeyler, sağlık sorunları yaşadığımızda bütün önemini yitiriyor. Paraymış pulmuş, işmiş güçmüş! Çoğu insanın öncelik sıralamasında başlarda gelen bu unsurlar, bir anda en altlara iniveriyor. Hatta yeri geliyor; sevdiğimiz insanların varlığı bile bize kendimizi iyi hissettirmeye yetmiyor. Uzun lafın kısası; sağlık olmayınca hiçbir şey olmuyor. İşte bundan dolayı; sağlığımızın kıymetini bilmeli ve hem uzun hem de mutlu bir ömür için sıhhat konusuna gereken özeni göstermeliyiz.
Öyle yalnızca lafta değil, hayat tarzımızda da sağlığın önemini biliyor gibi davranmalıyız. Aksi takdirde sonradan pişmanlık yaşarız. Tıpkı bizimken değerini tam olarak anlayamadığımız şeyleri kaybettiğimizde yaşadığımız pişmanlık gibi! Hiçbirimiz bunu istemeyiz, öyle değil mi? O halde, hemen şimdi daha sağlıklı bir yaşam için bildiğimiz ama aynı zamanda göz ardı ettiğimiz bazı şeyleri anımsayalım. Ve lütfen bu listeyi hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.
Aç Karnına Su İçin!
Aç karnına su içmenin, sağlığınız için ne kadar faydalı olduğunun farkına varın. Her sabah uyandığınızda 1-3 bardak su içtiğinizde; vücudunuzda birikmiş toksinler çok daha kolay atılır. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırıp, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kilo vermenize, vücudunuzun nem oranını dengelemeye, yorgunluğu gidermeye (özellikle de sabah yorgunluğunun giderilmesine) ve daha pek çok farklı şeye yardımcı olan bu eylemi, kesinlikle alışkanlık haline getirin, derim.
Nerede Hareket Orada Bereket!
Hayatınıza mutlaka hareket katın. Tamam, düzenli spor yapmanın birçoğunuza zor geldiğini biliyorum. Ama hayatınıza hareket katmak için en azından alternatif yöntemleri düşünebilirsiniz. Mesela; her gün yürüyüş yapabilir, 24654. kata çıkmıyorsanız asansör kullanmayabilir, arabanızı evinizden-ofisinizden biraz uzağa park edebilir ve bunun gibi daha bir sürü şey yapabilirsiniz.
Uykunuz Konusunda Kuralcı Olun!
Yani uykunuzun düzeni sizin için önemli olsun. Bir gün 3’te, bir gün 5’te yatmayın. Kaliteli uykunun, kişinin hayatı üzerinde ne kadar etkili olduğunu bilin ve yaşam tarzınızı buna göre belirleyin. Hatta hemen şimdi kaliteli bir uyku için yapılması gereken şeyleri inceleyip, eğer gerekiyorsa yeni kararlar alın.
Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin!
Beslenmenize dikkat edin. Zamanın insanları sürüklediği fast-food yaşam tarzından kaçının. Ve kendinize yapacağınız bu iyiliğin yalnızca sağlığınıza değil, başarınıza da olumlu yönde katkı sağlayacağını unutmayın. Hatta yeri gelmişken sağlıklı beslenmenin başarı üzerindeki olumlu etkilerine de göz atın.
3 Beyaza Dikkat!
3 beyazdan, yani hepinizin bildiği gibi un, tuz ve şekerden uzak durmayı öğrenin! Pek çok hastalığa davetiye çıkarmanıza neden olacak bu üçlünün öldürücü cazibesine karşı koymayı bilin. Kısacası 3 beyaz düşmanın, midenize girmesine izin verirken temkinli davranın.
Kötü Alışkanlıklara Son!
Yapamam demeyi bırakıp, daha sağlıklı bir yaşam için kötü alışkanlıklarınızdan kurtulun. Hem kesenize hem de sağlığınıza zarardan başka bir katkısı olmayan sigara, alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklarınıza veda edin.
Pasif İçici Olmayın!
Zorunda olmadığınız durumlarda sigara içilen mekanlarda bulunmayın. Anneniz, babanız, eşiniz, dostunuz, çocuğunuz -artık her kimse- içiyor diye siz de o zehre maruz kalmayın. Sonuçta; pasif içiciliğin kişiye ne kadar zarar verdiğini artık hepimiz biliyoruz.
Kafein Tüketimine Dikkat!
Kafein tüketiminizi abartmayın. Bu sözüm özellikle de kahve bağımlılarına! Sağlığınız için lütfen bardak bardak kahve içmekten vazgeçin. 2-4 fincan kahve (400 mg kafein) olarak belirtilen günlük ideal kafein alım miktarını unutmayın. Hatta (aklınızda daha fazla yer etmesi umuduyla) size her gün tükettiğiniz şeylerin içerisinde ne kadar kafein olduğunu da söyleyeyim. Örneğin; bir fincan çayın (150 ml) içerisinde 70 mg, bir fincan (65 ml) türk kahvesinin içerisinde 60 mg, 30 gramlık bir çikolatanın içerisinde 10 ila 25 mg, bir fincan (150 ml) filtre kahvenin içerisinde ise 115-175 mg kafein bulunuyor.
“Hiç kafein almadan üretkenlik nasıl arttırılır?” sorusunun yanıtını buradan öğrenin!
Ruhunuza Özen Gösterin!
Meditasyon yapmaya başlayın. Hem ruhunuzda hem de bedeninizde iyileştirici etkilerini göreceğiniz bu eylemin size yaşatacağı eşsiz deneyimden, kendinizi mahrum bırakmayın. Ki emin olun bu öneriyi dikkate aldığınızda, meditasyonu hayatınızın olmazsa olmazları arasına yerleştireceksiniz.
Sarılın!
Evet, sarılın. Gün içinde en az 4 kişiye sarılın! (Pek çok psikoloğa ve aynı zamanda araştırmalara göre günde en az 4 kez birine sarılmaya ihtiyacımız var.) Evet, bu dediğimi yapabilirsiniz, değil mi? Çünkü sarılmanın hem sağlığınız hem de mutluluğunuz üzerinde inanılmaz etkileri var. Mesela mı? Mesela; birine sarıldığınızda serotonin, dopamin, oksitosin ve endorfin gibi hormonlar daha fazla salgılanıyor.
En Az 2 Litre Su İçin!
Evet, sayısız uzmanın da söylediği gibi günde en az 2 litre su içmelisiniz. Eğer su içmeyi unutuyorsanız, masanıza, salonunuza, kısacası gözünüze çarpacak bir yerlere su şişesi koymalısınız. Sonuçta; vücudunuzun yarısından fazlasını oluşturan suya gereken özeni göstermelisiniz.
Güneşe Karşı Kendinizi Koruyun!
Ozon tabakasındaki delik hepimizin malumu! İşte bu nedenle; bronzlaşmak uğruna sağlığınızı riske atmayın. Hem bir tek bronzlaşırken de değil, güneşin zararlı ışınlarına karşı her zaman kendinizi koruyun.
Hem Sağlığınız Hem de Güzelliğiniz için Dişlerinize Dikkat Edin!
Dişlerinize iyi bakın. Diş hekimlerinin kapısını yalnızca dişiniz ağrıdığında çalmayın. Düzenli aralıklarla kontrollere gidin ve diş sağlığınızı sakın ola ihmal etmeyin.
Hijyen Kurallarına Uyun!
Kimse pis olduğunu söylemez ama yine de hatırlatmakta fayda var! Yani temizliğinize dikkat edin. Her gün ya da daha iyisi bir gün arayla (çünkü her gün banyo yapmak saçlarınızı ve derinizi kurutur) banyo yapın. Ve gün içinde ellerinizi sık sık yıkayın! Kısacası hijyen kurallarına dikkat edin!
Zihninizi Tembelliğe Alıştırmayın!
Zihninizi aktif tutmak için zaman harcayın. Kitap okuyun, bulmaca çözün, kendinize yeni hobiler edinin ve beyninizi sakın ola tembelliğe alıştırmayın. Hatta hemen buradan daha iyi çalışan bir beyin için her gün yapmanız gereken şeyler nelermiş, öğrenebilirsiniz.
Stresle Nasıl Baş Edeceğinizi Bilin!
Sağlığınızı bozabilecek en büyük tehlikelerden bir tanesi, hiç şüphesiz stres! Sonuçta; stresli olduğumuz zamanlarda vücudumuzun direnci eşzamanlı olarak düşüyor. Kendimizi kötü hissediyor, bazen hastalanıyor, o an olmasa bile daha sonra acısını yaşamak üzere geleceğe yatırım yapıyoruz. İşte bu nedenle sağlıklı bir yaşam için stresle başa çıkmanın yollarını öğrenmeli, bu büyük düşmana yenilmemek için kendimize uygun yöntemler belirlemeliyiz.
Teknolojiyle Aranıza Azıcık da Olsa Mesafe Koyun!
Belki bütün gününüzü belki de günün büyük bölümünü teknolojiyle iç içe geçiriyorsunuz. Ya telefon ya televizyon ya da bilgisayar, sizi kendine esir ediyor. Tamam, teknolojiden tamamen uzaklaşamazsınız; ama gün içerisinde -en azından- bir saatinizi teknolojiden uzak geçirmeyi alışkanlık haline getirin, derim. Sağlığınız ve mutluluğunuz için lütfen bu öneriyi dikkate alın.
Ciğerlerinizi Temiz Havayla Doldurun!
Alışveriş merkezlerinden, iş yerlerinden, restoranlardan, evlerden, arabalardan… Kısacası; bütün kapalı mekanlardan! Çıkın buralardan! Bulduğunuz her fırsatta, ciğerlerinizi temiz havayla doldurabileceğiniz yerlere koşun. Sahile, ormana, dağa, bayıra veya en azından yeşil bir şeyler görebileceğiniz parklara! Sağlığınız için bunu mutlaka yapın!
Gülümseyin!
Tanıdığınız ya da tanımadığınız insanlara! Gülümsemek konusunda cimri davranmayın! Bu sihirli hareketin hem sağlığınız hem de mutluluğunuz üzerinde olumlu etkileri olacağını hep aklınızda bulundurun. Uzun lafın kısası; yüz kaslarınızı azıcık çalıştırın ve modunuz nasıl anında değişiyor, bu deneyimi yaşayın.