Artık anne-baba olma zamanınızın geldiğini mi düşünüyorsunuz? Etrafınızdaki bebeklere, çocuklara gülümseyerek bakıyor, kendi çocuğunuzu ne zaman kucağınıza alacağınızı mı düşünüyorsunuz? Mağazalarda gördüğünüz mini mini kıyafetlere kayıtsız kalamıyor, anne-baba olduğunuzda çocuğunuza neler alacağınızı düşünerek hayaller mi kuruyorsunuz? Onun kime benzeyeceğini düşünerek heyecana kapılıyor, küçücük elleriyle elinizden tutacağı günleri mi bekliyorsunuz?
Anlaşılan o ki; siz de anne-baba olmak isteyenler arasındasınız. Tarifi mümkün olmadığı söylenen annelik-babalık duygusunu siz de tatmak istiyor, evinize katılacak yeni üye için sabırsızlanıyorsunuz. Peki, anne-baba olmaya ne kadar hazır olduğunuzu biliyor musunuz? Tamam, sevdiğiniz insanla kendinizden olacak o mucizevi parçayla tanışmayı, onu kucağınıza almayı istemeniz gayet normal. Ancak anne-baba olmadan önce bu sorumluluğu üstlenmek için hazır hissettiğinizden emin olmalısınız. Çünkü alacağınız karardan pişman olma ya da onu geriye çevirme gibi bir şansınız yok. Sonuç olarak; size ebeveyn olmadan önce yapmanız gereken hazırlıklar konusunda bilinçli davranmanızı öneriyorum. İşte bunun için de aşağıdaki başlıkları incelemeli, gereken bütün noktaları düşünerek anne-baba olma keyfini tam anlamıyla yaşamanızı öneriyorum.
Anne-baba olmadan önce yapılması gereken hazırlıklar:
Bu Sorumluluğu Almaya Hazır Olup Olmadığınıza Karar Verin!
Tamam, minicik bir bebeğin ailenize katılma düşüncesi sizi heyecanlandırıyor olabilir. Etrafınızdaki pek çok çift gibi siz de anne-baba olmak isteyebilirsiniz. Ancak ebeveynliği her yönüyle düşündüğünüzden emin olmalısınız. Yani anne-baba olmanın ailenize katılacak küçük sevimli bir bebekten çok daha fazla şey ifade ettiğinin gerçekten farkında olmalısınız.
Uykusuz gecelere, bir süreliğine yalnızca ona odaklı yaşamaya, bebek sahibi olmanın aynı zamanda hayatınız boyunca düşünmeniz gereken bir kişi olacağı anlamına da geldiğine, onu bütün planlarınıza dahil etmek zorunda olacağınıza ve daha pek çok farklı şeye hazırlıklı olmalısınız. Sonuçta; anne-baba olduğunuzda yeri gelecek, banyo yapmaya bile fırsat bulamayacaksınız. Öyle saatlerce film keyfi yapamayacak, istediğiniz saatlere kadar uyuyamayacak, kafanıza estiğinde eşinize “hadi dışarı çıkalım” falan diyemeyeceksiniz. Kısacası; hayatınız tamamen değişecek. İşte ben de size bu değişikliğe ne kadar hazır olduğunuz konusunda karar vermeniz gerektiğini söylüyorum.
Hamilelik ve Doğum Sonrası Süreçte Maddiyat!
Anne-baba olmadan önce yapmanız gereken bir diğer hazırlık da bu! Yani size hamilelik ve doğum sonrası süreçte maddi açıdan ne kadar rahat olacağınızı düşünmeniz gerektiğini söylüyorum. Örneğin; anne adayı hamilelik sürecinde çalışmaya devam edecek mi? Zor bir hamilelik geçirme ve işten ayrılma durumunda ne yapılacağı düşünülüyor mu? Anne doğum sonrasında işe geri dönecek mi? Hamilelik süreci ve doğum masrafı ne kadara çıkacak? Baba adayı tek başına evi geçindirebilecek mi? Kenarda yeteri kadar para var mı? İşte bu gibi soruları cevaplamalı ve anne-baba olmadan önce maddi durumunuzun uygunluğundan kesinlikle emin olmalısınız.
Sağlıklı Yaşam Tarzını Benimsemek!
Evet, şimdiye kadar mutfağınızı abur cuburlarla, hazır yiyeceklerle, gazlı içeceklerle ve benzerleriyle doldurmuş olabilirsiniz. Ama anne-baba olmaya kararlıysanız, kötü beslenme alışkanlıklarınıza veda etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Ve bunu yalnızca anne adaylarının değil baba adaylarının da yapması gerektiğini söylüyorum. Sonuçta; ailenize katılacak ve bundan sonra en değerliniz olacak birey için sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmanız gerekiyor. Yani hayatınızdaki en kıymetli varlık için o dünyaya gelmeden sağlıklı yaşam tarzını benimsemelisiniz.
İncelemeniz Gereken Yazı: Daha Sağlıklı Bir Yaşam için Yapılabilecek Basit Şeyler
Öfkenizi Kontrol Altında Tutmak!
Evet evet, anne baba olmadan önce öfkenizi kontrol altında tutmayı da öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü anne-baba olmak hiç ama hiç kolay bir iş değil. Ve henüz ebeveyn olmamışken, öfkenize hakim olamıyorsanız, anne-baba olduktan sonra bu konuda hiç başarılı olamazsınız. Ayrıca hamilelik sürecinin hem kadın hem de erkek için zor yönleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Doğum öncesi ve sonrasının da aynı şekilde çiftler için kolay geçmediğinin farkındayız. Yeni doğan bebeğin bakımı, çiftlerin arasında yaşanan tartışmalar, tecrübesizliğin yarattığı panik halleri ve daha pek çok konuda sinirlerinize hakim olabilmek için öfkenizi kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz. Tam da bu noktada aşağıdaki yazıyı incelemenizi ve öfkenizi kontrol etmeyi öğrenmenizi öneririm.
İnceleyin: Öfkenizi Kontrol Altında Tutmak için Yapmanız Gerekenler
Anne-Babanın Çalışması Durumunda Bebeğin Bakımını Kimin Üstleneceğini Düşünün!
Anne-baba olmadan önce yapmanız gereken bir diğer hazırlık da bu! Yani doğumdan sonra hem anne hem de baba çalışacaksa, bebeğe kimin bakacağını düşünmelisiniz. “O zamana daha çok var” diyerek bu konuyu göz ardı etmemeli, bebeğe kimin bakacağı hususunda dikkatli davranmalısınız. Mesela; bebeğinize anneannesi, babaannesi ya da dedesi bakacak. Eğer durum böyleyse, onların yakınında bir yere taşınma fikrini değerlendirmeli ya da bebeğin bakımını üstelenecek kişinin sizin yakınlarınıza yerleşmesini teklif etmelisiniz. Ya da şimdiden güvenilir bir bebek bakıcısı aramaya başlamalı, çevrenize bebeğinizin bakımı için birini aradığınızı söyleyerek sonradan sıkıntı yaşamamalısınız.
Olası İşsizlik Durumuna Karşı Hazırlık!
Anne-baba olmayı çok istiyorsunuz. Bu sorumluluğu alabileceğinizi düşünüyor, anne çalışmasa bile evi tek başınıza geçindirebileceğinize inanıyorsunuz. Yani diyelim ki kadın, anne olduktan sonra birkaç sene çalışmayıp, bebeğinin bakımıyla ilgilenecek. Ve bu süre zarfında para kazanan kişi sadece siz olacaksınız. Peki, ya siz de işsiz kalırsanız o zaman ne olacağını hesaba katıyor musunuz? Yani bebek dünyaya geldikten sonra istenmedik durumlardan dolayı işten ayrılmak zorunda kalırsanız, evi kimin geçindireceğini düşünüyor musunuz? Sonuçta, belki haftalarca, belki de aylarca iş bulamayabilirsiniz, öyle değil mi? Uzun lafın kısası; anne-baba olmadan önce olası bir işsizlik durumuna karşı önleminizi almalısınız. İşte tam da bu noktada ihtiyaç duyacağınız bilgiler: Olası Bir İşsizlik Durumuna Nasıl Hazırlanmalı?
Bebeğin İhtiyaçları Konusunda Müsriflik Yapmayın!
Tamam, ilk kez anne-baba olacaksınız ve bebeğiniz için her şeyin en iyisini, en güzelini almak istiyorsunuz. Bu durumda hiçbir gariplik yok ama içinizdeki heves gereksiz yere para harcamanıza neden oluyorsa işte orada kendinize “dur” demeyi bilmelisiniz. Mağazalardaki şirin bebek kıyafetlerine dayanamayıp, eve poşet poşet bebek kıyafetiyle geri dönüyorsanız, bu noktada hata yaptığınızı bilmelisiniz. Binlerce liralık beşiklerden almayı düşünüyor, neredeyse birkaç aylık maaşınızı yatıracağınız bebek arabalarına bakıyorsanız, hata yapıyorsunuz demektir.
Sonuçta; önünüzde yeteri kadar zaman varken bu durumu yararınıza kullanmayı bilmelisiniz. İhtiyacınız olan bebek ürünlerini e-ticaret sitelerini dolaşarak sürekli kontrol etmeli, indirim fırsatlarından ve kampanyalardan faydalanmalısınız. Ayrıca bebeği olan tanıdıklarınızla görüşebilir, artık kullanmadıkları ürünleri satın almayı teklif edebilirsiniz. Sonuçta; bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak konusunda kullanabileceğiniz bir sürü farklı alternatif var. Yapmanız gereken tek şey, evinize gelecek yeni üyenizin iyiliğini düşünerek gereksiz yere para harcamaktan kaçınmak olmalıdır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar:
- Bebeğinizin İlk Yılında Yapılacak En Büyük 10 Harcama
- Bebek Büyütürken Tasarruf Etmenin 3 Yolu
- Çocuklara Ucuz ve Ücretsiz Kıyafet Almanın Yolları
Sağlık Kontrollerinizi Yaptırın!
Anne-baba olma konusunda kesin kararınızı verdiyseniz, yapmanız gereken bir diğer şey de sağlık kontrolleriniz! Yani hem anne hem de baba adayının detaylı bir sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini söylüyorum. Sonuçta; dünyaya bir bebek getirecekseniz ve onun sağlıklı olmasını istiyorsanız, öncelikle kendi sağlığınızdan emin olmalısınız, değil mi? Aksi takdirde; sonradan pişman olabilir, “keşke bir doktora gitseydim” demek zorunda kalabilirsiniz.
Bebek Bakımı Konusunda Kendinizi Eğitin!
Anne-baba olmak öyle çocuğu kucağa almakla falan olmuyor. Yani bebek bakımı konusunda kendinizi eğitmeniz gerektiğini söylüyorum. Bebeğinizin hangi bezi kullanacağından tutun da hangi aylarda ne gibi ihtiyaçları olacağına, günde kaç saat uyuması gerektiğine, ateşi kaça çıkarsa doktora götüreceğinize, anne sütü almazsa hangi mamayı tercih edeceğinize, uyuyacağı yatağa, bebek için uygun oda ısısına ve daha pek çok ayrıntıya varana kadar ilgili konularda bilgi edinmelisiniz. Partnerinizle birlikte bebek bakımıyla ilgili kitaplar okumalı, ailenizin yeni üyesi aranıza katıldığında onun karşısında ne yapacağını bilemez şekilde acemice davranmamalısınız.