Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

100.000 Lira Biriktirmek için 20 Basit Yol

Birikim yapma konusunda zorlananlardan mısınız? Peki, izlediğiniz yollar doğru mu? Gelin, birikim uzmanı olmanızı sağlayacak yöntemleri birlikte inceleyelim.
100.000 Lira Biriktirmek için 20 Basit Yol
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Herkes geleceğini güvence altına alıp, kenara para ayırmak ister ama çoğunluk bunu yapamaz. Peki, para biriktirmek gerçekten onca insanın yakındığı kadar zor mu? Bunun için ekstra bir beceri ya da üstün kararlılık gibi nitelikler mi gerekiyor? Elbette, hayır! Yalnızca doğru yöntemleri kullanmak ve birikim yapmak için ilk adımı atmak gerek.

Aynı zamanda diyete başlayıp 3 gün sonra bozanlar gibi tez canlı davranılmamalı. Çünkü doğru olan, birikimi bir alışkanlık haline getirmektir ve bunu başardığınızda, hayatınız birçok yönden olumlu yönde değişecektir.

“Bir türlü para biriktiremiyorum, ne yapsam olmuyor” demek yerine aşağıdaki önerileri uygulayın ve şeytanın bacağını artık kırın.

1) Her Şeyden Önce Bütçe Yapın

Bütçe Nasıl Yapılır?Birikimlere başlamak için ilk adımınız, bütçe yapmak olmalı. Çünkü gelir-gider dengenizi belirlemeden, doğru bir şekilde birikim yapamazsınız. Aynı zamanda, elinize geçen ve cüzdanınızdan çıkan para miktarını somut bir şekilde görmeniz, harekete geçmeniz için de motivasyon olacaktır.

Çoğu insan, parasının nereye gittiğini bilmeden geçinmeye çalışır. Bu durum, genellikle “ben zaten geçinemiyorum ki nasıl para biriktiriyorum” ifadelerinin kaynağı olur.

Dolayısıyla bütçe yaparak paranızı yönetmeyi öğrenmeniz, yolu yarılamanız anlamına gelecektir. Elbette her şey bununla bitmez. Ancak bütçe yönetimi ile büyük bir adım atmış olursunuz.

2) Bahanelerden ve Kötü Alışkanlıklardan Kurtulun!

Para biriktiremeyenlerin en büyük ortak sorunu, bahaneler ve kötü alışkanlıklardır. Siz de “biriktirecek kadar kazanmıyorum, daha çok gencim, ödemelerim çok fazla” diyenlerdenseniz, bundan hemen vazgeçmelisiniz.

Çünkü geliriniz ne olursa olsun, para biriktirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri birazdan öğrenecek olsanız da önce bahaneleri bir kenara bırakmalısınız. Zaten listedeki önerileri uyguladığınızda, bunların üretebileceğiniz her türlü bahaneyi çürütür nitelikte olduğunu göreceksiniz.

Bahanelerin yanında kötü alışkanlıklarınızdan vazgeçmelisiniz. Gelen zamlar bir kenara dursun, sigara ve alkol gibi zararlı şeylere ne kadar para harcadığınızı biliyor musunuz?

Birikim yapamamaktan şikayet eden pek çok kişinin, kenara atması gerekenden çok daha fazlasını kötü alışkanlıkları için heba ettiğini biliyoruz.

Siz de onlardan biriyseniz, hayatınızı kalıcı olarak iyi yönde değiştirmek için daha fazla beklemeyin. Tek başınıza kurtulamıyorsanız, kötü alışkanlıklarınızı bırakmak için ücretsiz danışma hatlarına başvurun.

3) Birikimlerinizle Yatırım Yapın!

Dünyanın en zengin isimlerinden olan Warren Buffett, birikimlerle yatırım yapmayı savunan isimler arasında. Nasıl zengin olunur sorusuna yanıtlar arasında da birikimlerle yatırım yapma yanıtı öne çıkıyor.

Siz de birikimlerinizi değerlendirip çoğaltarak istediğiniz düzeye ulaşabilirsiniz.

Yatırım yapmak, size ürkütücü ya da uzak geliyor olabilir. Ancak hem para biriktirmek hem de birikimlerinizi çoğaltmak için yatırım konusuna daha farklı açıdan bakmalısınız.

Bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış düşünceler yerine küçük de olsa yatırım yapmak, 100 bin lira biriktirmekte büyük yol kat etmenizi sağlayacaktır. Birikimlerinizi, gümüş, altın, kripto, hisse senetleri gibi enstrümanlar aracılığıyla artırmak için birçok olanak bulunmaktadır.

En nihayetinde internet gibi sonsuz bir kaynak artık her daim yanımızda ve istenilen her türlü bilgiye erişim fırsatı var. Anlık fiyatlardan ücretsiz eğitim olanaklarına, uzman yorumlarından kurum analizlerine ihtiyacınız olan her şey elinizin altında.

Sonuçta en güzel yatırım, insanın kendisine yapacağı yatırımdır ve siz de bu alanda gelişip öğrenerek en güzel yatırım seçeneğini tercih etmiş olacaksınız.

4) 50/30/20 Kuralını Uygulayın!

50/30/20 Kuralını Uygulayın! Birikim için kendinize tutar belirlemeniz ve bu rakama sadık kalmanız kritik önem taşıyor. ABD’li akademisyen ve siyasetçi Elizabeth Warren tarafından ortaya konulan 50/30/20 kuralı da pek çok kişi için hayat kurtarıcı niteliğinde.

Siyasi kariyeri öncesinde Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapan Warren’a göre ihtiyaçlara yüzde 50, isteklere yüzde 30 ve tasarrufa da yüzde 20 bütçe ayrılması gerekiyor.

Örneğin 10 lira geliriniz var.

Bunun yüzde 50’sini, yani 5 bin lirasını kira, market, faturalar, ödemeler gibi temel ihtiyaçlara ya da yükümlülüklere ayırmalısınız.

3 bin liraya tekabül eden yüzde 30’unu ise kişisel bakım ve aktiviteler gibi mecburi olmayan ama yine de para harcanan isteklere ayırabilirsiniz. İstekler grubundaki harcamalarınızı ne kadar kısacağınız tamamen size bağlıdır.

Son olarak da 2 bin lira olan yüzde 20’lik kısım. Warren, bütçenin yüzde 20’sinin tasarruf ve yatırımlara ayrılmasını öneriyor. Yani 2 bin liralık kısım ile acil durum fonunuza para ekleyebilir, bir yatırım fonu hesabına katkı yapabilir ya da diğer tasarruf-birikim yöntemlerine yönelebilirsiniz.

5) Borçlarınızdan Kurtulun!

Tasarruf etmeye çalışıyorsanız ancak yine de büyük bir borç yükü taşıyorsanız, diğer yöntemlerin öncesinde işe borçla başlayın. Her ay borcunuza ne kadar harcadığınıza ve borçlarla birlikte faizlere ne kadar ödeme yaptığınıza baktığınızda bunun önemini anlayacaksınız.

Borcunuzun faizini ödemekten kurtulduğunuzda, bu para kolayca birikime dönüştürülebilir. Bunun için tüm borçlarınızı bir an önce kapatmaya odaklanabilirsiniz. Bankalarla görüşerek, daha iyi ödeme ve daha düşük faiz seçeneklerine yönelebilirsiniz.

Çünkü para biriktirmek istiyorsanız atmanız gereken ilk adımlardan birisi, borçlarınızdan kurtulmak olmalıdır. Borcunuz olduğu sürece istediğiniz tasarruf düzeyine ulaşmanız çok zor. Kredi kartlarınız, kredi gibi borçlarınızdan kurtulmak için harekete geçmeli ve bu şekilde birikim yapmaya başlamalısınız.

6) Gelirinizi Arttırmanın Yollarını Arayın!

Bütçe yaptınız, borç yönetimi için harekete geçtiniz, şimdi gelirinizi artırmanın yollarına bakın. Sonuçta geliriniz, giderlerinizden ne kadar çok olursa, aynı doğrultuda birikimlerinizi artırırsınız. Yapmanız gereken şeyse çok basit. Öncelikle yetenekli olduğu alanı bulacak, ardından size uygun para kazanma yolları hakkında bilgi edineceksiniz.

Örneğin, el beceriniz yüksek ve bir şeyler tasarlamayı seviyorsunuz. Öyleyse tasarım alanına yoğunlaşabilir, el emeği ürünler yaparak ekstra para kazanabilirsiniz.

Yemek konusunda başarılıysanız, bu alana girerek sipariş üzerine hizmet verebilirsiniz. Yazı yazmaya merakınız varsa, içerik üretmek için kolları sıvayabilirsiniz. Bugün, köpek gezdiriciliğinden tamirat işlerine, eğitmenlikten satış ortaklığına daha birçok farklı alanda sayısız gelir modeli bulunuyor.

Boş vakitlerinizi paraya dönüştürerek 100 bin lira birikim hedefinize daha kısa zamanda ulaşabilirsiniz.

7) Birikim Hesabı Açın!

Warren Buffett Yatırım Hesabı Para biriktirmek için birikim hesabı açmak, oldukça mantıklıdır. Bu şekilde, tasarruflarınızı daha düzenli yapar ve birikimi, ödemek zorunda olduğunuz bir taksit olarak düşünebilirsiniz.

Bankalar, hesaplarınız arasında otomatik transferler gibi olanaklar sunarak birikim yapma işini sizin için daha kolay hale getirebilir. Koşullar, bankalara göre değişse de birçoğu üzerinden ne zaman, ne kadar parayı tasarruf hesabınıza atacağınıza karar verebilirsiniz.

Aynı zamanda bazıları, her maaş gününde sizin belirlediğiniz tutarı doğrudan birikim hesabınız için ayırabilir. Birçoğu da kullanıcılara birikim hesabında günlük faiz fırsatı sunar. Böylece kazancınız, her gün hesabınıza eklenir ve vadeye göre istediğinizde faiz kazancıyla birlikte paranızı çekebilirsiniz.

8) Birikim Yapmaya Teşvik Eden Kişilerle Arkadaşlık Edin

“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.”

Bu atasözünün, doğruluğuna inanarak etrafınızda sizinle aynı düşüncelerde olan insanları bulundurmaya özen gösterin. Çünkü har vurup harman savuran arkadaşlar, sizi finansal başarı konusunda mutlaka engelleyecektir.

Bunun yerine birikim yapmaya özen gösteren, daha fazla gelir elde etmenin yollarını arayan, parasını doğru şeylere harcayan kişilerle vakit geçirmeye çalışmalısınız.
Sonuçta etrafınızda sizi hem motive edecek hem de örnek olacak arkadaşlara yer vermeniz iyidir.

9) Yolculuk Maliyetlerinizi Düşürün!

Bu öneriyi farklı şekillerde uygulayabilirsiniz. Yürümek, araba yerine toplu taşıma kullanmak ya da yolculuk paylaşımı yapmak gibi. Siz de yürüyüş mesafesindeki varış noktalarınıza yaya gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, spor da yapar, bir taşla iki kuş vurursunuz.

İlla araç kullanmanız gerekecekse, kendi aracınız yerine toplu taşıma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Yakıt fiyatlarını göz önüne alırsanız, bu muhtemelen çok daha kazançlı olacaktır.

Ancak illa kendi aracınızı kullanmanız gerekiyorsa da yolculuk paylaşımı seçeneğini düşünebilirsiniz. Uber, Blablacar gibi platformlar aracılığıyla seyahat paylaşarak tasarruf edebilirsiniz.

10) Dışarıda Yeme-İçme Alışkanlığınızdan Kurtulun!

Yüksek fiyatların nasibini aldığı hizmet sektörüne yönelik alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Dışarıda yeme-içme alışkanlığınızı bırakmak, atacağınız en akıllıca birikim adımlarından biri olacaktır.

Bir hamburger menü fiyatına, en az 2 günlük gıda ihtiyacınızı karşılamanız mümkün. Çocuğunuz, eşiniz ya da kendiniz için yemek masraflarınızı pekala kısabilirsiniz.

Örneğin öğle yemeğinizi dışarıdan söylemek yerine, evinizden getirin. Çocuğunuza her gün kantin-yemekhane parası vermek yerine, ona sağlıklı beslenmeler hazırlayın. Çok su tüketen biriyseniz, evden çıkarken şişenizi doldurun.

Ya da Starbucks’ta bir kahveye o kadar para vermeyin de kahvenizi evinizde için. Benzeri önerileri uygularsanız, dışarıda yeme-içme alışkanlığını bırakmanın birikimde size ne kadar büyük katkı sağlayacağını göreceksiniz.

11) Faturalarda Tasarruf Etmeyi Öğrenin

Faturalarınızdan tasarruf etmek için izleyebileceğiniz bir sürü yöntem var. Bunlardan bir tanesi ısı yalıtımı. Yeni binalarda zorunlu hale getirilen ısı yalıtımı yöntemiyle, hem yazın hem de kışın faturalarınızı azaltırsınız.

Elbette yalnızca ısı yalıtımı değil. Evinizde veya alışkanlıklarınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklikle elektrikten suya birçok alanda faturanızı düşürebilirsiniz.

Daha kısa duş almak, sızdıran boruları tamir etmek, klozet rezervuarlarının içine hacim düşürmek için dolu pet şişeler koymak, LED ampuller kullanmak bunlardan bazıları.

Ayrıca yoğun çok zamanlı tarife kullanıyorsanız elektrik tüketiminizi, günün en ucuz zaman dilimi aralığında gerçekleştirebilirsiniz. Mevsime göre güneşi içeride ya da dışarıda tutabilirsiniz.

Mesela soğuk günlerde güneş ışınlarından faydalanmak için perdeleri aşabilirsiniz. Sıcak günlerde ise tam tersi yöntemle evinizi serin tutabilirsiniz.

Kullanmadığınız elektrikli aletleri fişte bırakmayarak, çamaşır-bulaşık makinenizi dolmadan çalıştırmayarak, pişirme sırasında fırın kapağını sık sık açmayarak tasarruf edebilirsiniz.

12) Eğlence Konusunda Akıllı Davranın!

Birikim yapmak, hiç eğlenmemek ya da monoton bir hayat sürmek değildir. İndirimli ya da bedava etkinliklerle pekala eğlenebilirsiniz. Bulunduğunuz şehirdeki halk konserlerini takip edebilir, alışveriş merkezlerinin gösterilerine ya da mağaza açılışlarına katılabilirsiniz.

Müze ya da milli parklarda ücretsiz günleri takip edebilirsiniz. Kuponlar ve promosyon kodları da bu noktada işinize yarayacaktır.

Bankalardan perakende şirketlerine pek çok kurum, kullanıcılarına ücretsiz üyelikler ya da indirim kodları sunuyor. Bunlardan yararlanarak eğlence masraflarınızı kısabilirsiniz.

Sinema biletinin yanında mısır ve içeceğe bir sürü para ödemek yerine evinizde keyifli film geceleri yapabilirsiniz. Restorana kahvaltıya gidip yüksek hesaplar ödemek yerine evinizden götüreceğiniz kahvaltılıklar ve alacağınız çıtır simitler ile gayet hesaplı bir kahvaltı yapabilirsiniz.

13) Telefonunuzu Birikim Lehine Kullanın

Akıllı telefonunuz hem tasarruf etmenize yardım konusunda güçlü bir araç hem de harcama yapma konusunda büyük bir çeldirici olabilir.

Bu noktada elinizden düşürmediğiniz telefonunuzu, birikim lehine kullanmanızı öneriyoruz. Mesela sürekli kullandığınız uygulamalar ve promosyon e-mailleri için bildirimleri kapatabilirsiniz.

Dev indirimler olsa bile alışveriş sitelerine girmeniz, sizi hiç aklınızda olmayan gereksiz ürünleri satın almaya yönlendirebilir. Aynı zamanda birikim yapmanız için destekleyici uygulamaları deneyebilirsiniz.

Banka hesaplarınıza entegre edip kullanabileceğiniz bu uygulamalar, tasarruf için ne kadar harcama yapmanız gerektiği gibi önerilerle sizi motive edebilir.

14) Paranızı Çalıştırmayı Unutmayın

Bildiğiniz gibi paranız durduğu yerde değer kazanmaz. Aksine enflasyon gibi nedenlere bağlı olarak değer kaybeder. Bu riskten korunmak için birikimlerinizi çalıştırmanız gerekiyor.

Bunun için vadeli mevduat veya katılım hesaplarını kullanabilirsiniz. Ayrıca enflasyondan korunma aracı olarak görülen altın hesaplarında saklayabilirsiniz.

Kısa ya da uzun vadeli hedeflerinize bakarak paranızı farklı alternatiflerde değerlendirmeyi unutmayın. İşte o zaman, atalarımızın da dediği gibi işleyen demir pas tutmayacaktır…

15) Aboneliklerinizi Gözden Geçirin

Artık hepimizin birçok aboneliği var. Netflix, BluTV, Spotify, YouTube, Amazon Prime gibi platformlara durmadan üye oluyoruz. Düşüncemiz ise şu: “Aylık bu kadar parayı nelere vermiyoruz ki?”

Ancak aboneliklere bir yılda verilen para hesaplandığında, rakamın büyük bir tutara ulaştığı görülüyor. Dolayısıyla tasarruf amacıyla bu aboneliklerinizi gözden geçirin. Mutlaka vazgeçecekleriniz olacaktır.

16) Bir Şeyi Satın Almadan Önce Düşünün

İstek mi İhtiyaç mı?Alışveriş dürtüsü hepimizin içinde yatıyor. En ufak bir kriz anında ortaya çıkabiliyor. Ancak birikim yapmak istiyorsanız bir şey almadan önce kendinize düşünmek için mutlaka zaman verin.

Görüp çok beğendiğiniz bir şeyi satın almak yerine birikim hesabınıza atabilirsiniz. Elinize cebinize atmadan önce istek mi ihtiyaç mı ayrımını yapmayı öğrenin. Halihazırda dolabınızda duran yeterli kıyafet üzerine bir yenisini eklemek, kesinlikle istektir. Ancak kışlık bir botu olmayan kişinin bunu alması ihtiyaçtır.

Burada “hiçbir isteğiniz için para harcamayın” önerisinde bulunmadığımızı da hatırlatalım. Kişinin isteklerinin olması gayet olağan ve güzeldir. Ancak işin, doyumsuzluk noktasına gelmemesi için isteklerin makul bir şekilde giderilmesi gerekir.

Birikim yolculuğunuzda, isteklerinizi almak için hedefler koyabilirsiniz. Hedefe ulaştığınızda da kendinizi istediğiniz şeyle ödüllendirebilirsiniz. Bu sistem, hem maddi hem manevi açıdan pozitif etki yaratacaktır.

17) 21 Gün Kuralına Dikkat

Bir noktaya geldiğinizi ancak işlerin iyi gitmediğini düşünüyorsunuz… Bu durumda pes etmeden önce yapmanız gereken şey, 21 gün kuralını aklınıza getirmektedir.

Yani bir alışkanlığı kazanmak için 21 güne ihtiyacınız olduğunu düşünmelisiniz. 21 gün, beynin davranış halini almış alışkanlıklarını terk etmek için ihtiyaç duyduğu süredir. Dolayısıyla beyniniz 21 günde kendine format atıp, yeniden programlanmaktadır.

Birikim alışkanlığına kavuşmak için 21 gün dişinizi sıkın ve istikrarlı bir şekilde devam edin. 21 gün boyunca tekrar ettikten sonra zihin bunu otomatiğe bağlayacaktır.

18) Lüks Yaşamı Bir Süre Erteleyin

Lüks bir yaşam, çoğu kişi için cezbedici görünebilir. Işıl ışıl restoranlar, dünyaca ünlü markalardan ayakkabılar, servet değerinde saatler, milyonluk arabalar, saray gibi evler…

Kaç kişi lüks yaşamın hayalini kurmaz ki? Evet, zamanın getirdiği ürün çeşitliliği ve sosyal medyanın daha da ihtişamlı gösterdiği güzelliklerden faydalanmak istemeniz gayet normal. Ancak birikim yapmak ve ileride çok daha refah bir hayata kavuşmak için lüks yaşamı bir süreliğine ertelemeniz kritik öneme sahip.

En azından birikim hedeflerinize ulaşana kadar lüksten kaçınmalısınız. Böylece hedeflerinize ulaştığınız zaman istediğiniz şekilde yaşayabilirsiniz.

19) Sürekli Araştırın!

Her gün bilgilerinize yenilerini eklemek, ufkunuzun açılmasını sağlayacaktır. Ayrıca bilgileriniz artıkça para kazanmanın farklı yollarını keşfedebilir, para yönetimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Para ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalı, finansal okuryazarlığınızı sürekli geliştirmenin yollarını aramalısınız.

İlk bakışta bu konular sıkıcı gelebilir ama ekonomiyi daha iyi anlamaya başladığınızda ne kadar keyifli olduğunu görürsünüz. Hem kendinize yatırım hem de paranızı artırmak anlamında yeni bir şeyler öğrenmek işinizi epey kolaylaştıracaktır.

20) Hayalinize Ulaşmak için Hedef Koyun

Birikim Hedefleri BelirlemekHayallerimiz, hedeflerimize ulaşmak için gerekli itici güçlerdir. Herkesin hayali olsa da çoğu düşlerini gerçeğe dönüştüremez. Çünkü hayallere ulaşmak için çok çalışmak ve gerçekçi hedefler koymak gerekir.

Siz de 100 bin lira birikim hayalinize ulaşmak için gerçekçi hedefler belirlemelisiniz. Bütçeniz ve alışkanlıklarınızın yanında yukarıdaki önerileri de hesaba katarak hem kısa hem uzun vadeli varış noktalarınızı belirlemelisiniz.

Özellikle büyük hayallerinize ulaşmak için hedefler koymanız işinize yarayacaktır . Örneğin “1 yılın sonunda şu kadar birikime sahip olmalıyım ki bu hayalim gerçek olsun” deyin. Bu sizi harekete geçirecektir.3

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.