İnsanların beyninde bazı düşünceler yer etmiştir. Bildiğimiz konularda doğruluk payını aramayız. “Mutlaka doğrudur” düşüncesi ile hareket ederiz. Araştırma yapmadan konulara hakim olduğumuzu düşünürüz. Bu nedenle biz de “PAHALI” olarak düşünülen aslında bütçenize uygun olacak en iyi 4X4 SUV modellerini listelemek istedik.
SUV adı altında geçen 4×4 modellerin aslında küçük sınıf otomobillerle aynı fiyatlarda olduğunu bu liste sayesinde göreceksiniz. Bu içeriğimizin amacı, hayalini kurduğunuz ve bir türlü cesaret edemediğiniz 4×4 arabaların, aslında ufak sayabileceğimiz fiyatlarda alınabilir olduğunu okuyucularımızla paylaşmak istememizdir. Yazımızı okuduktan sonra, aklınızda alınması imkansız araçlara sahip olmanın ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Şimdi sizlere yollara hakim olan, ucuz ama gösterişli SUV modellerini tanıtalım:
Araçlar herhangi bir sıralama içerisinde yapılmayıp, karışık olarak verilmiştir.
- 1 2012 Model Dacia Duster
- Dacia Duster İç Görünümü:
- Dacia Duster Motor Ünitesi:
- 2 2008 Model Fiat Sedici
- Fiat Sedici Arka Görünümü:
- Fiat Sedici İç Görünümü:
- Fiat Sedici Motor Ünitesi:
- 3 1999 Model Jeep Grand Cherokee
- Grand Cherokee Arka Görünümü:
- Grand Cherokee İç Görünümü:
- Grand Cherokee Motor Ünitesi:
- 4 2002 Model Volvo XC90
- Volvo XC90 Arka Görünümü:
- Volvo XC90 İç Görünümü:
- Volvo XC90 Motor Ünitesi:
- 5 2000 Model Bmw X5
- Bmw X5 Arka Görünümü:
- Bmw X5 İç Görünümü:
- Bmw X5 Motor Ünitesi:
- 6 2006 Model Subaru Forester
- Subaru Forester Arka Görünümü:
- Subaru Forester İç Görünümü:
- Subaru Forester Motor Ünitesi:
- 7 2007 Model Hyundai Santa Fe
- Hyundai Santa-Fe Arka Görünümü:
- Hyundai Santa-Fe İç Görünümü:
- Hyundai Santa-Fe Motor Ünitesi:
- 8 2005 Model Honda CR-V
- Honda CR-V Arka Görünümü:
- Honda CR-V İç Görünümü:
- Honda CR-V Motor Ünitesi:
- 9 2008 Model Kia Sorento
- Kia Sorento Arka Görünümü:
- Kia Sorento İç Görünümü:
- Kia Sorento Motor Ünitesi:
- 10 2000 MODEL Mercedes ML Serisi
- Mercedes ML Arka Görünümü:
- Mercedes ML İç Görümü:
- Mercedes ML Motor Ünitesi:
- 11 2005 MODEL Mitsubishi OutLander
- Mitsubishi Outlander Arka Görünümü:
- Mitsubishi Outlander İç Görünümü:
- Mitsubishi Outlander Motor Ünitesi:
- 12 2007 Model Opel Antara
- Opel Antara Arka Görünümü:
- Opel Antara İç Görünüm:
- Opel Antara Motor Ünitesi:
- 13 2010 Model Renault Koleos
- Renault Koleos Arka Görünümü:
- Renault Koleos İç Görünümü:
- Renault Koleos Motor Ünitesi:
- 14 2006 Model Nissan X Trail
- Nissan X-Trail Arka Görünümü:
- Nissan X-Trail İç Görünümü:
- Nissan X-Trail Motor Ünitesi:
- 15 2007 Model Suzuki Grand Vitara
- Suzuki Grand Vitara Arka Görünümü:
- Suzuki Grand Vitara İç Görünümü:
- Suzuki Grand Vitara Motor Ünitesi:
- 16 2009 Model Volkswagen Tiguan
- VW Tiguan Arka Görünümü:
- VW Tiguan İç Görünümü:
- VW Tiguan Motor Ünitesi:
- 17 2011 Model Daihatsu Terios
- Daihatsu Terios Arka Görünümü:
- Daihatsu Terios İç Görünümü:
- Daihatsu Terios Motor Ünitesi:
- 18 2004 Model Toyota Rav4
- Toyota Rav4 Arka Görünümü:
- Toyota Rav4 İç Görünümü:
- Toyota Rav4 Motor Ünitesi:
- 19 2000 Model Ford Explorer
- Ford Explorer Arka Görünümü:
- Ford Explorer İç Görünümü:
- Ford Explorer Motor Ünitesi:
- 20 2006 Model Honda HR-V
- Honda HR-V Arka Görünümü:
- Honda HR-V İç Görünümü:
- Honda HR-V Motor Ünitesi:
- 21 2003 Model Jeep Cherokee
- Jeep Cherokee Arka Görünümü:
- Jeep Cherokee İç Görünümü:
- Jeep Cherokee Motor Ünitesi:
- 22 2007 Model Kia Sportage
- Kia Sportage Arka Görünümü:
- Kia Sportage İç Görünümü:
- Kia Sportage Motor Ünitesi:
- 23 2000 Model Nissan Pathfinder
- Nissan Pathfinder Arka Görünümü:
- Nissan Pathfinder İç Görünümü:
- Nissan Pathfinder Motor Ünitesi:
- 24 2007 Model Land Rover Freelander
- Land Rover Freelander Arka Görünümü:
- Land Rover Freelander İç Görünümü:
- Land Rover Freelander Motor Ünitesi:
- 25 1997 Model Range Rover Vogue
- Range Rover Vogue Arka Görünümü:
- Range Rover Vogue İç Görünümü:
- Range Rover Vogue Motor Ünitesi:
- 26 2002 Model Ssangyong Musso
- Ssangyong Musso Arka Görünümü:
- Ssangyong Musso İç Görünümü:
- Ssangyong Musso Motor Ünitesi:
- 27 2012 Model Lada Niva
- Lada Niva Arka Görünümü:
- Lada Niva İç Görünümü:
- Lada Niva Motor Ünitesi:
- 28 2004 Model Volvo XC70
- Volvo XC70 Arka Görünümü:
- Volvo XC70 İç Görünümü:
- Volvo XC70 Motor Ünitesi:
- 29 2002 Model Mitsubishi Pajero
- Mitsubishi Pajero Arka Görünümü:
- Mitsubishi Pajero İç Görünümü:
- Mitsubishi Pajero Motor Ünitesi:
- 30 2007 Model Chevrolet Captiva
- Captiva Arka Görünümü:
- Captiva İç Görünümü:
- Captiva Motor Ünitesi:
- İlginizi Çekebilir :
1 2012 Model Dacia Duster
2010 yılında ilk olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Duster, Renault bünyesinde olan ve Renault’un ikinci araba üreticisi Dacia tarafından çıkarılmıştır. Dacia’ı Renault satın almadan önce Romanya’da orta düzeyde sayabileceğimiz firmaydı. Satın aldıktan sonra Fransız temsilcisinin gücüyle birlikte başaralı işlere imza atmıştır.
Dacia’ın, Duster’ı çıkarmasındaki amaç; makul fiyat, kolay parça, ucuz bakım maliyetli bir araba üretmekti. Hindistan, İran, Rusya, Meksika gibi ülkelere pazarlama amaçlı üretildiğini de söyleyebiliriz. Duster ismi aslında 1980’li yıllarda çıkardığı bir modelde kullanılmıştı. Beklenen satış rakamlarını yapamadıkları için üretimi bitirmek zorunda kalmışlardı ve 2010 yılında tekrar hayata döndürmüşler. Ülkemizde çok sevilen ve tutulan bir model olduğunu etrafınızdaki Duster araçları sayesinde görebilirsiniz. Bu sınıfta alınabilecek en iyi ve mantıklı Suv modellerinden biridir.
Dacia Duster İç Görünümü:
Duster’dan bahsedecek olursak; Renault tarafından geliştirilen Dci ve Mpı motor seçenekleri ile piyasaya çıktı. Laureate ve Ambiance olmak üzere iki farklı donanımlarda satışları yapıldı. ABS, hava yastığı, klima, ESP, ESC ve ASR gibi güvenlik önlemlerine dayalı paketleri mevcuttur.
Ayarlanabilir ve Nissan’n alt yapısı kullanılarak geliştirilen 4×4 sistemi; Dacia’ın vazgeçilmez olmasını sağladı. Kullanıcı yorumlarına baktığımız zaman AWD sistemi için “Teknolojik olduğu ve isteklere cevap verme yeteneğini çok iyi yapmışlar” dediklerini duyabilirsiniz.
Dacia Duster Motor Ünitesi:
Dizel olarak 1.5 litre 110 beygir gücünde motora sahip ve yakıt konusunda da oldukça cimri. 1.6 litre hacminde ki benzinli motoru da 115 beygir güç üretiyor. Fiyat ve performans açısından değerlendirdiğimiz zaman 50 bin TL’ye kadar alabileceğiniz mantıklı bir seçenek olacaktır. 2014 yılının başlarında makyajlama operasyonu yapılarak ön krom ızgarada, far yapısında ve iç aksamlarda değişikliğe gidilmiş. 2011 yılında Euro Ncap çarpışma testlerine tabi tutulan Duster 3 yıldız almayı başarmış.
2 2008 Model Fiat Sedici
Fiat Sedici ilk olarak 2005 yılında “Bologna Motor Show”da gösterildi. Üretim yeri Macaristan olarak belirlenmiş. Macaristan’da ki fabrika aslında Fiat’a ait değildir. Suzuki markasıyla ortak çalışma yapıldığı için üretim yeri “Magyar” olarak belirlenmiş.
4×4 model olduğu için İtalyanca “Onaltı” anlamına gelen Sedici ismi tercih edilmiş. 2006 yılında kış olimpiyatlarının resmi arabası seçilmişti. İtalya’da inanılmaz bir ilgi gören Fiat Sedici üst üste iki yıl yılın otomobili oldu. “Kutu gibi araba” diye tabir ettiğimiz güzel bir SUV seçeneği.
Fiat Sedici Arka Görünümü:
Kolay kullanımı ve 4×4 seçeneğiyle, mantıklı arabalar listesine girmeye hak kazandırıyor. Ayrıca, Fiat’ın yıllar önce çıkardığı Stilo modeli ile benzerlik gösteriyor. Sevimli ve tarz olan kasa yapısı birçok ülke tarafından beğenilmiş. Nedendir bilinmiyor ama 2010 yılında Sedici’in kötü satış rakamları üretimine sekte vurmasına neden olmuş. 2012 yılında çeşitli revizyonlardan sonra tekrar üretime alınarak orta seviyede satış rakamları iyileştirilmiş.
Fiat Sedici İç Görünümü:
Bravo modeline benzeyen ön ızgara ve yeni bir tampon modeli ilk göze çarpan yeniliklerinden olmuş. İç yapısı klasik Fiat modellerinden tanıdığımız tarzda olup, makyajla beraber havalandırma deliklerinde ve koltuk kumaşlarında yeni döneme geçilmiş.
Fonksiyonlu direksiyon simidi, yarı otomatik klima, radyo-cd çalar teyp iç aksamında ki donanımları. Güvenlik konusunda da cömert davranan Sedici, Abs, Esp, Asr, Ebd gibi birbirine yardımcı güvenlik paketlerini eklemeyi ihmal etmemişler.
Fiat Sedici Motor Ünitesi:
Motor seçenekleri 1.6 ve 1.9 Multijet motorun yerini alan 2.0 Multijet dizel ünitelerle satılıyordu. 1.6 litre hacminde ki benzinli motoru 120 beygir, 2.0 litre hacminde ki benzinli motoru; 135 beygir güç üretiyor. Multijet’in yüksek tork ve düşük yakıt tüketimi özellikle Sedici’in satış rakamlarını etkilemiş.
Olumsuzlukları avantaja çevirme amacıyla 4 ileri otomatik vites seçeneğini de eklenmiş. Çok amaçlı otomobillerin içerisinde gerçekten iyi bir seçenek olabilir. Servis sorunu olmayan, parça sıkıntısı yaşamayacağınız ve mantıklı motor seçenekleri ile 50 bin TL’ye kadar alabileceğimiz SUV kategorisine Sedici adındaki aracı da ekliyoruz.
3 1999 Model Jeep Grand Cherokee
1999 yılında kasa değiştiren Grand Cherokee’nin çıkışı dünyada büyük ilgi uyandırmıştı. Kasa yapısı tamamen değiştirilerek daha estetik ve sportif tarza bürünmüştü. Dış güzelliği herkesi cezbetmiş olacak ki Amerika başta olmak üzere Avrupa ve diğer ülkelerde ki satışları Chrysler’in yüzünü güldürmesini sağlamış.
İsminin verdiği güç unsuru da eklenince otomatik olarak daha çok satılmasını sağladı. Bir de motor aksamında ve dört çeker sisteminde de güncellemeye gidilmiş. Bu jenerasyonun da ilginin en çok toplandığı nokta Quadra-Drive 4×4 sistemi olmuş. Eskisine göre otomatikleşen ve aktarma kutularına farklı çalışma prensipleri yüklenerek geliştirilmiş.
Grand Cherokee Arka Görünümü:
Bu gelişimin en büyük avantajı otomatik dört çeker sisteminin her lastiğe tork dağılımının eşit olarak yapmasıdır. Off Road dünyasında bu marka ve bu modelle birçok başarılara imza atıldığını biliyoruz. Dış tasarımına dediğimiz gibi gayet alımlı çizgiler verilmiş. Markanın temsili olan ön ızgara yenilenerek, farklı tampon yapısı da ilave edilmiş. Konforuna düşkün olan Amerikalılar, hem sağlam olsun hem de arazide yetenekli olsun şeklinde ki isteklerine yanıt veren Chrysler, yeni Grand Cherokee‘yi piyasaya sürmüş.
Grand Cherokee İç Görünümü:
İç aksam da gayet başarılı ve lüks kabin inşa etmişler. Kabartmalı duran deri koltukların özellikleri; ısıtma, elektrik ve hafızalı olmasıdır. Chrysler’ın vazgeçilmezi, içeriye ağır bir hava katan ahşap kaplamalar son derece güzel ve kaliteli durmuş. Arazi araçlarında ki lüksü çok iyi sunan Grand Cherokee de açılır tavan da mevcut. Arazi ve normal vites kolunu ayırarak, iki kademeli vites sunmuşlar. İç karoserine bakacak olursak; oldukça ferah ve model yılına göre sunduğu donanımlar oldukça fazla. En iyi donanımlarından biri de 6 hoparlörlü Infinity Gold ses sistemidir.
Grand Cherokee Motor Ünitesi:
Motor seçeneklerinde de oldukça hacimli ve güçlü seçenekler sunulmuş. 4.7 litre hacimde V8 silindir ile sunulan Cherokee, 283 beygirlik “Power Tech”motorunun ses ve gidişi akılları yerinden alıyor. Dizel motor seçeneği de ilk başta, 3.1 litre hacminde 138 beygir gücünde ünite çıkarttılar ancak beklenen isteklere cevap veremediği için dizel motor seçeneği bir süreliğine kaldırıldı. Tavsiye olarak da uygun fiyatından dolayı 3.1 dizel motor seçeneği tercih edilebilir ancak motor sesi gürültüsü ve çabuk arıza yapmasından dolayı cebinizi yakabilir. Grand Cherokee, anlattığımız donanımlar ve motor seçenekleri ile 50 bin TL’ye kadar bütçelerle sahip olabileceğimiz 4×4 Suv modelimizdir.
4 2002 Model Volvo XC90
Volvo XC90, 2002 yılında üretime alınan ve Volvo’nun lüks Suv segmentin de temsil eden aracıdır. Dünya ile ilk olarak “North American International Auto Show“ da tanıştırıldı. Meraklı, lüks sevenlerin adeta üstüne atladığı XC90 özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde müthiş satış rakamları yakalamıştı. Boyutları, donanımları ve motor seçenekleri kendinden söz ettirmesi için yeterliydi. 2005 yılında sadece Amerika da 85 bin satış rakamlarıyla rekor kırmıştı. Volvo’un sağlamlık konusunda ki hassasiyeti de göz önüne alındığı zaman, XC90’ın az satış yapması gibi korkusu olmamıştı. Çıkış yıllarında da “Suv of the year” ödülünü almıştır.
Volvo XC90 Arka Görünümü:
Volvo’un en iyi alanı olan güvenlik konusundan bahsedecek olursak; XC90 özellikle yaya çarpışmalarında en az hasarı verme amacı ile yaya ile çarpışmalarda aracın altına alma değilde, üstünde kalmasını sağlamak için burun yapısı çok ince işçilikle inşa edilmiş. Volvo arabalarının bu kadar sağlam olmasının nedenlerinden biri de oluşturduğu kafesin darbelere karşı korumada en iyisi olmasıdır. Daha sağlamı olmadığı için 40 yıldır, her aracında aynı kafes yapısını kullanıyor.
Volvo XC90 İç Görünümü:
XC90’ın donanım özelliklerini verecek olursak; ısıtmalı-hafızalı-elektrikli deri koltuklar, multi fonksiyonlu direksiyon simidi, çift bölgeli elektronik klima, navigasyon-bilgi ekranı standart olarak sunuluyor. Güvenlik ekipmanı olarak Abs, Esp, Asr, hava yastıkları ve kaza anında kilitlenerek kendini geri çeken emniyet kemerleri standart olarak veriliyor. Ayrıca “Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü” Volvo XC90’nı en güvenli SUV ilan etmişti.
Volvo XC90 Motor Ünitesi:
XC90’nın motor ünitesi iki seçenek altında toplanmış. Benzinli ünite olarak, 2.5 litre hacminde Turbo beslemeli motoru 208 beygir güç ve 320 nm tork üretiyor. Aynı hacimde ki 2.5 T6 motoru 268 beygir güç ve 380 nm tork üretiyor. En büyük motor hacimli versiyonu 2.9 litre çift turbolu, 272 beygir gücünde ve 380 nm tork üretmektedir. Ülkemizde satışı olan dizel motor versiyonu özellikleri; 2.4 litre hacmindeki motoru 163 beygir güç ve 380 nm tork üretiyor. Bu özellikler göz önüne alındığı zaman özellikle 2.9 litre hacimli motor versiyonunu 50 bin TL’ye kadar alma şansımız vardır. Orta sınıf bir araba fiyatına, oldukça lüks ve üst sınıf bir SUV olan Volvo XC90’na sahip olabilirsiniz.
2017 Volvo XC90 Excellence Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
5 2000 Model Bmw X5
Bmw’nin ilk Crossover aracı X5, 1999 yılında yollara çıkmıştı. SUV sınıfına yeni renkler getiren X5, sportif ruhlu 4×4 modellerinin öncülüğünü yapmıştır diyebiliriz. Bmw o yıllarda Land Rover markasının sahibiydi ve 4×4 sistemini geliştirmesini buna borçluydu. Bmw’nin tarzını devam ettiren SUV modelini çıkarması, müşterileri tarafından da büyük ilgi görmüştü. Bmw bu aracına olabildiğince, bünyesinde bulunan teknoloji alanında ki her şeyi X5 için kullandı.
Bmw X5 Arka Görünümü:
Özellikle benimsenen düşünce, SUV bir araçta konfor ve hız arayanlara, harika bir seçenek sunmuş oldu. Bmw’in lüks otomobil segmentinde çıkardığı 7 serisinden donanım olarak hiç bir farkı yoktu. Dış kasasının sportif duruşu herkesi cezbetmişti. Orta büyüklükte olup kaba bir yapısı yoktu. 1999 yılında çıkan versiyonlarına halen binilmekte ve ilgi çekmektedir.
Bmw X5 İç Görünümü:
Bmw, X5’in iç dünyasına spesifik donanımlar koyarak göz doldurmuştu. Hafızalı-ısıtmalı-elektrikli deri koltuklar, bilgi ekranına entegreli Tv modülü, araç telefonu, çift bölgeli kliması, bluetooth bağlantısı, cruise control standart olarak geliyordu. Sportif ruhunu tamamlayan, geniş yelpazeli motor seçenekleri de sunulmuştu.
Bmw X5 Motor Ünitesi:
Motor üniteleri özelliklerinden bahsedecek olursak; ilk olarak 4.8 litre hacminde 360 beygir gücünde, 490 nm tork’a sahip V8 ünite ile tanışmıştık. Oldukça hız olan bu SUV, 6.1 saniyede 100 km hıza çıkabiliyordu. İkinci motor ünitesi ve en aşina olduğumuz 4.4 litre hacminde, 286 beygir gücünde ve 440 nm tork üreten bu motor 7.5 saniyede 100 km hıza çıkıyordu. Dizel motor sevenler içinde seçenek sunan Bmw, 3.0 litre hacminde, 184 beygir gücünde ve 410 nm tork üreten üniteye yer vermişti. Yakıt konusunu dert edeneler için ve dizel motorun oluşturduğu yüksek ivmenin tadını almak isteyenler 3.0 litre hacminde ki motor seçeneğine yönelmişlerdi. Türkiye de avantajlı SUV sınıfı listesine, Bmw X5’i rahatlıkla yazabiliriz. Belki de Bmw X5 için ertelediğiniz hayalinizi, buradan sizlere kazandırmış olacağız.
6 2006 Model Subaru Forester
Japon temsilcisi Subaru, dünyada 4×4 sisteminin gelişiminde ve tanıtımında ilklerden olduğunu söyleyebiliriz. Tüm araçlarına büyük, küçük demeden dört tekerlekten çekiş sistemini koymuştur. Özellikle Ralli de yaptığı büyük çıkışlar ve şampiyonluklar Subaru markasını yukarılara taşımıştır. Her zaman bir şey düşünen Japonlar, 1997 yılında kompakt bir modelin çıkışını duyurdu. Bu modelin ismine de Forester koyulmuştu. Sınıf olarak ayırt edilmesi zor bir kasa yapısı vardı. Aile otomobili görünümde bir Suv’du aslında. Geniş alanlar sunan Forester, bu kasa yapısında olan nadir Suv modellerindendi.
Subaru Forester Arka Görünümü:
Station Wagon olarak anılsa da gerçekte olan, 4×4 hafif arazi taşıtıydı. 1998 yılında Amerika satışlarını başlatan Subaru, aile arabalarına eğilimli olan bu ülkede güzel satış rakamları yakalamıştı. Rakipleri olan Toyota Rav4 ve Suzuki Grand Vitara’n yanında yer almıştı. Boyutları ve iyi olan fiyat avantajı Forester’n daha çabuk yayılmasını sağlamıştı.
8 yıl sonra Subaru, 2006 yılında yenileme kararı alarak yeni Forester’ı piyasaya sürmüştü. Yeni Forester için geleneklerinde herhangi bir değişiklik yapmadan daha donanımlı ve yetenekli bir versiyon ortaya çıkmıştı. Mantık çerçevesinde baktığımız zaman, ülkemizde hak ettiği yeri bulamasada sahip olanlar için gerçekten vazgeçilmez bir SUV modelidir. Simetrik 4×4 sistemi rakiplerine göre gelişmiş, yetenekli ve zor durumlarda sizin yol alabilmeniz için dizayn edilmiş.
Subaru Forester İç Görünümü:
Awd sistemi, bilgisayar kontrollü, sürekli değişken bir yapıda olup, tork ve yük dağılımını kusursuz yaparak gücü %60 ön ve %40 arka tekerleklere iletiyor. Sistem, ön ve arka akslarda herhangi bir hız farkı hissettiği zaman arka tekerleklere sürekli güç göndererek kayma koşullarını yok etmiş oluyor. İşte Subaru’nun 4×4 sistemi!
Donanım olarak da çok zengin olan Forester’da; ABS, EBD, AWD, 4 hava yastığı gibi güvenlik önlemleri standart olarak veriliyor. Açılır tavan, otomatik klima, bel destekli koltuklar, cruise control ve tüm camlara ısı veren rezistanslar Subaru Forester da standart.
Subaru Forester Motor Ünitesi:
Motor seçeneklerin den bahsedecek olursak; ülkemize 2.0X ve 2.5 XT olmak üzere iki adet ünite ile satışları yapıldı. 2.0X modeli, 2.0 litre hacminde ve 156 beygir gücünde motora sahip. 196 nm tork üreten bu SUV, 4 ileri otomatik vitese ie sunuluyor. Hız sevenleri de unutmayan Subaru, 2.5 litre hacminde 230 beygir gücünde ve 320 nm tork üretebilen motora sahip. Bu motor Forester’ı 7.6 saniyede 100 km hıza rahatlıkla çıkartabiliyor.
2.0 XT modeli de 4 ileri otomatik vitese sahip. Tam anlamıyla, Boxer motorun gücünü ve dengesini çok iyi hissettiren bir otomobil. Subarunun bu araçta en iddialı olduğu konu ise inanılmaz yol tutuşu olduğu. Boxer motorun yapısından dolayı aracın dengeleme yeteneği çok iyi tutulmuş. Normal fiyatlarda olup oldukça gösterişli SUV modelleri içerisinde çok iyi bir seçenek olabilir.
7 2007 Model Hyundai Santa Fe
Santa-Fe, Hyundai tarafından 2000 yılından beri üretimi yapılan SUV modelidir. İsmini Meksika’nın Santa Fe şehrinden almıştır. Santa Fe, Hyundai firması için önem arz eden bir modeldi. Nedeni ise Koreli firmanın Amerika pazarına iyi bir giriş yapıp aracını sevdirmesi lazımdı. Özellikle, Ford ve Toyota gibi güçlü rakipleri vardı. Beklenen korku yaşanmadı ve markanın en çok satılan arabası oldu. Santa-Fe satışları o kadar fazlaydı ki talepleri karşılayamayacak duruma gelmişlerdi.
Hyundai Santa-Fe Arka Görünümü:
İkinci jenerasyondan sonra Santa Fe “en iyi seçim” ödülünü de aldı. Yapılan yol testlerinde, emniyet ve güvenirliğe verilen notlarda oldukça yüksek puanlar almıştı. Sizin için yaptığımız bu araştırmada, Hyundai Santa Fe’ye yer vermemizin nedeni de bu sebeplerden dolayıdır. Kaliteyi ve uygun fiyatı en iyi temsil eden SUV’ modellerinden biri diyebiliriz.
Hyundai Santa-Fe İç Görünümü:
Santa Fe’in donanımlarını bakacak olursak; deri koltuklar, otomatik klima, Esc (stabilite kontrol), 8 adet hava yastığı, lastik basıncı kontrolü standart olarak veriliyor. Türkiye’ye gelen bazı modellerinde mavi renk gösterge paneli, LG tarafından geliştirilen navigasyon ekran ve Infınity’in harika ses sistemi 2008 modellerinde standart olarak verilmiş. Hyundai’in bu SUV için yatırımları oldukça geniş yelpazelere yayılıyor. Otomotiv dünyasında üreticiler, bazen bir tek modelin üzerinde yoğunlaşarak ve piyasa açığını takip ederek girişimlerini yapabiliyorlar.
Hyundai Santa-Fe Motor Ünitesi:
Santa Fe’nin motor seçenekleri tarafından devam edecek olursak; ilk ünite 2.0 litre hacminde 113 beygir gücünde dizel ünite olmuştur. İsteklere fazla cevap verememiş ve düşük tork değeri olduğu için ikinci jenerasyon dizel motorları hazırlamaya başlamışlar. Yüksek kilosu ve yakıt tüketiminin fazlalığı, değişimi için biraz daha hız kazandırılmış.
Makyajlı versiyonu ile gelen 2.2 litre hacminde dizel ünite, bu sefer istekleri karşılamak için geliştirilmiş. 155 beygir güç üreten bu motor 335 nm tork değeri ile müşterilerine sunulmuş. Bir önceki versiyonuyla aynı kiloda olsa bile, yeni motoru daha güçlü ve daha hacimli olduğu için alınan değerlerinde, hızlanma ve maksimum hızlarda herhangi bir zorlanma tespit edilmemiş. Özellikle Amerika pazarı için yapılmış 3.5 litre hacmindeki benzinli motor, yerini 2.7 litrelik hacme sahip benzinli üniteye bırakmış.
2.7 litre hacimli versiyonu , 189 beygir güç ve 245 nm tork üretiyor. V6 silindir olan bu SUV, hafif arazilerde sürücülerine hiç bir zorluk çıkarmamış. Aklınızda donanım seviyesi yüksek ve dizel seçeneği de olan bir SUV arıyorsanız, Hyundai Santa Fe tam size göre olacaktır.
8 2005 Model Honda CR-V
Honda 1995 yılında SUV sınıfında başaralı olmak adına köprü kurmaya başlamıştı. Adını en iyi temsil edebilecek bir SUV ortaya çıkardı ve adına “Rahat yol aracı” dediği CR-V meydana geldi. Hiroyuki Kawase tarafından tasarlanan CR-V, Japon hükümeti tarafından, boyutlarından dolayı lüks araç klasmanına dahil edilmiş. Sade ama yetenekli CR-V Amerika, Avrupa ve Türkiye’de çok iyi satış rakamları yakalamıştı.
Honda CR-V Arka Görünümü:
Yüksek yapısı hafif arazide kendini gösterirken, geniş iç hacmi konfora dayalı donanımlar sunuyordu. Sanırım adına CR-V denmesinin en büyük nedeni buydu. Toyota’nın aynı zamanlardaki atağı Rav-4‘ü bir nebze bastırmıştı. İki japon temsilci de aynı pazar için savaşıyordu. CR-V sağlamlık adına testlere tutulmuş ve Euro N-Cap testlerinden iyi puan almış.
Honda CR-V İç Görünümü:
Standart olarak sunduğu çift hava yastığı, kaza sırasında güvenliği korurken, yan çarpma testlerinde küçük bir puan kaybı yaşamış. Ancak sonraki jenerasyonda bu hatayı tamamen yok etmişler. Honda CR-V dediğimiz zaman ülkemizde ilk tabir olarak ”Direksiyondan Vitesli Cip” olarak bilinirdi.
2002 ile 2006 yılları arasında çıkan modellerinde şasi ve aktarma organlarında daha çok sağlamlaştırma yoluna gidilmiş. Hava yastığı sayısı yükseltilmiş ve Esp sistemi dahil edilmiş. Not olarak; ESP sistemini ülkemize gelen versiyonlarında bu özelliği görmedik. Ayrıca 4 ileri olan otomatik vites, 5 ileri şanzıman ile değiştirildi.
Honda CR-V Motor Ünitesi:
Honda CR-V de kullanılan motor ünitesi 2.0 litre hacminde, 147 beygir gücünde ve bu güçten sağladığı 182 nm torka sahip. CR-V sevenler, aracın ağır kilosuna bu motorun yeterli olmadığını dile getirse de ileride çıkan modellerinde anca 3 beygirlik artıştan başka bir şey olmadı. Bu aracın amacı zaten hız yapmak değil, hafif arazide 4×4 özelliğinin nimetlerinden faydalanmak, geniş yapısı ve konforlu koltuklarında uzun yolculuk yapmaktır.
Ar-Ge yatırımlarını en fazla motor aksamına yapan Honda, her modeline olduğu gibi CR-V’nin de motor ünitesi için çok çalışmış. Genel prestijini korumak amaçlı, kaliteli ve sürekli yenilikler yükleyerek piyasaya sürülmüş. Pazar payı da çok geniş kitlelere hitap ettiği için ülkemizde çok tutulan ve değer kaybı yaşamayan bir SUV modelidir. Bu zamana kadar aklınızda vardı ancak cesaret edemediyseniz, 50 bin TL’ye kadar olan Suv modellerinde tercihlerinizin arasına koyabilirsiniz.
9 2008 Model Kia Sorento
Kia Sorento, 2002 yılında yapımına başlanılan orta büyüklükte bir SUV modelidir. Kia’nın yükselme devrine gelen Sorento, kendine ait tarzıyla SUV pazarında büyük payını almıştı. Aracın boyut oranları çok iyi ayarlamış ve birçok kesime hitap ediyordu. Mercedes ML serisi gibi pahalı değildi. Aynı platformu paylaştığı rakiplerinden de büyük tasarlanmıştı. Koreli temsilcinin Sorento’yu çıkarmasında bir maksat vardı.
Kia Sorento Arka Görünümü:
Kendinden daha pahalı 4×4 modellerinin yaptığının aynısını Sorento’nun da yapabileceğini ispatlamaktı. Aslında biraz dikkatli bakarsak da ön görünümde Mercedes ML’ye ufak göndermeler var!
Sorento o kadar planlanmış bir proje ki, tüm ülke pazarlarında adeta patlama yaşattı. Ülkemizde de oldukça sevilen ve iyi satış rakamları yakalan bir SUV modelidir. Sorento, insanların isteklerine normal sayabileceğimiz fiyatlar da cevap verdi. Aracın genel olarak güzel bir tasarımı ve fazla donanım paketleri ile satılması kendi alanında çok tutulmasını sağladı.
Kia Sorento İç Görünümü:
Donanım olarak, farklı renklerde ısıtmalı-elektrikli deri koltuklar, otomatik klima, cruise control(hız sabitleme), elektrikli camlar, ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar Sorento’nun standart donanımları içerisinde.
Ülkemize gelen versiyonlarında, yukarı konumlandırılmış büyük bilgi ekranı da mevcuttu. Bu ekran sayesinde aracın içindeki hava bir üst segment görüntüsü veriyordu. 4.5 metrelik boyunun sayesinde iç taraftaki yaşam alanlarının da ferah olmasını sağlamışlardı.
Kia Sorento Motor Ünitesi:
Sorento’nun motor seçenekleri ülkemize direk olarak 2.5 litre hacminde dizel ünite ile geldi. Bu motor 170 beygir güç ve 400 nm tork üretiyor. Genelde otomatik vites ile satışları yapılsa da manuel seçeneği de mevcut. Benzinli ünite olarak; 3.5 litre hacminde 195 beygir gücünde ve 300 nm tork üreten bu motor, isabetli olarak ülkemize giriş yapmadı.
Vergi ve yakıt konusundan dolayı zaten fazla satışı da olmaya bilirdi. Lüks donanımı ve dizel motora sahip olduğunu düşünürsek, ülkemizde alınabilecek en mantıklı SUV modellerinden biri oluyor. Geniş bir aileye sahipseniz, iç ortam genişliği, 890 litre bagaj hacmi ve uygun sayabileceğimiz fiyatı ile isteklerinizi karşılayacaktır.
Mercedes-Benz’in Zırhlı Lüks Aracı Inkas G63 AMG Yazısını Okumak için Tıklayın.
10 2000 MODEL Mercedes ML Serisi
Mercedes, SUV segmentine yönelik, orta büyüklükte ve lüks donanımlara sahip bir SUV modeli tasarladı. 1997 yılında ML serisini tanıtarak SUV dünyasına yeni bir modelle adım atmış oldu. ML, ilk önce “M Series” adı altında çıkmasına karşın, ezeli rakibi BMW tarafından itiraz dilekçesi vermesine neden oldu. Nedeni ise Bmw grubu da “M” adı altında modeller çıkartıyordu.
Anlaşmaya varıldıktan sonra Mercedes, isim değişikliğine giderek model ismini “ML” koymakta karar kılmışlar. Mercedesin büyük umutlar beslediği ML serisi, 1998 yılında satışlarına başlandı. Mercedesin amacı bu sınıfta öyle bir SUV yapmaktı ki, bütün rakip firmaların kendilerini taklit etmesini sağlamaktı.
Mercedes ML Arka Görünümü:
ML serisi için düşünülen teknolojik gelişmeler, SUV sınıfında ilkleri yaşattı diyebiliriz. Örnek verecek olursak Mercedes ML, ilk olarak “ESP” yani elektronik çekiş kontrol sistemini kullanan SUV modeli oldu. Yani rotasından saptığı zaman eski rotasına döndürecek bir sistemi vardı.Ayrıca ML, 5 kişilik oturma alanına ek olarak 3.sıra koltuk yaparak 7 kişinin rahatlıkla yolculuklar yapmasını sağladı.
W163 kod adıyla çıkan ML, yapılan çarpışma testlerinde de yüksek puan alarak güvenirliğini kanıtlamış oldu. 4×4 sistemi Mercedes tarafından geliştirilen günümüzde adını daha çok duyduğumuz 4Matic teknolojisi entegre edildi. 4Matic sistemi orta ve arka diferansiyeler ile desteklendi.
Mercedes ML İç Görümü:
ML’nin ilk çıkış versiyonu olan 320 serisi Mercedes’e yakışır şekilde lüks donanımlarla çıkış yapmıştı. Lük donanımların içeriğinde; elektrikli-ısıtmalı-hafızalı deri koltuklar, otomatik klima ve ahşap kaplamalar, ML’yi lüks sınıfa sokan özellikleridir. Türkiye’ye giriş yapan bazı modellerinde ortaya konumlandırılmış bilgi ekranı ve Tv modülü ile sokulmuştur. Aracın çıkış yılına göre bakarsak şu an bile, bazı modellerde bu özellikler olmaya biliyor.
Mercedes ML Motor Ünitesi:
Mercedes ML için düşündüğü motor ünitesi ilk olarak 3.2 litre hacminde, 218 beygir gücünde ve 310 nm tork üreten ünite ile start verdi. V6 silindire sahip ML320, 9.5 saniye de 100 km hıza çıkabiliyordu. ML küçük gibi dursa da 2 ton ağırlığına karşı gayet hızlı bir SUV modeli. Aynı zamanlar da çıkan ML270 serisi dizel ünite olarak düşünüldü.
Bu motor, 2.7 litre hacminde ve 163 beygir güç üretiyordu. 370 nm tork gibi yüksek bir değer sağlayarak arazi severlerin vazgeçilmez serisi oldu. Ülkemizde de oldukça iyi satışlar yaparak, yüksek araç seven iş adamlarının kullanacağı lüks bir 4×4 olmuştu. Aklınızda böyle güçlü ve agresif bir SUV’a binme düşünceniz varsa, ML serisi biçilmiş kaftan demekten çekinmiyoruz. Bunun vergisi ile nasıl baş edeceğiz? diye düşünenlerinde aklında soru işareti bırakmamak adına, yıllık bandrol tutarının 910 TL olduğunu söylemekte fayda var.
11 2005 MODEL Mitsubishi OutLander
Mitsubishi, o yıllar da SUV pazarına girmekte gecikse de, çıktığı zaman yapılan projenin güzelliğini bize göstermişti. Kompakt Off Road pazarı bildiğimiz üzere son zamanlarda büyüyen en büyük segment oldu. Mitsubishi de bu alandaki pastadan payını almak için vagon tarzı bir araç üretti.
Outlander adında ürettiği 4×4 SUV sınıfında, Subaru ile olan rekabetini kızıştırmak için ve Forester’ın oluşturduğu farklı bir sınıf anlayışından payını düşeni almak maksatlı çıkarılan SUV’dur.
Mitsubishi Outlander Arka Görünümü:
Karoser yapılarına baktığımız zaman aynı tarzda üretildiklerini göre biliyoruz. Outlander da geniş hacimler sunan son derece yakışıklı bir SUV modelidir. Kasa yapısı, çıktığı zamanlara göre oldukça modern çizgilere sahip.
Outlander’ın sevilmesinin en büyük nedenlerinden biri Mitsubishi firmasının güvenlik ve motor teknolojilerine yaptığı yatırımlar diyebiliriz. Dış tasarımından biraz bahse dersek; mercekli far yapısı ve kabartmalı ön kaputu en dikkat çeken yeri olmuş. Çamurluk üstlerine koyulan Dodikler ile gerçek bir arazi taşıtı görüntüsü verilmiş.
Mitsubishi Outlander İç Görünümü:
Krom renkte marşpiyeller de estetik açıdan güzel duruyor. Mitsubishi, bu SUV üzerinde yapılan çizimleri o kadar kalıcı yapmış ki, günümüzde halen beğenilmektedir.
Donanımlarına bakacak olursak; 4 hava yastığı, ısıtmalı ön deri koltuklar, cam tavan, ABS, EBD, Otomatik Klima standart sunulsa da bazı versiyonlarında farklılık gösterebiliyor.
Mitsubishi Outlander Motor Ünitesi:
Motor ünitesi olarak ülkemizde 3 farklı seçenekle gelmiş. İlk motor ünitesi 2.0 litre hacminde 136 beygir gücünde ve 176 nm tork üretiyor. İkinci motor seçeneği, 2.4 litre hacminde 158 beygir gücünde ve 213 nm tork üretiyor. Modelin en hızlı versiyonu olan 2.0 litre hacimli Turbo beslemeli ünite 202 beygir güç üretmeyi başarıyor.
7.7 saniyede 100 km hızlanma değerleri spor arabalarla yarışacak düzeyde. Kullanıcı yorumlarına baktığımız zaman, “devirlenmesi son derece iyi ve maksimum hızlara kolay ulaşabildiğini” söyleniyor. 4×4 SUV bir aracın bu kadar performanslı olmasını sağlamak yine Japon teknolojisinin devreye girdiğini gösteriyor.
Mitsubishi Outlander, ülkemizde alabileceğiniz uygun fiyat aralıklarında olan, hızlı, donanımlı ve havalı kasa yapısına sahip olan SUV modelidir. Yaygın servis ağı sayesinde bakım yaptırmada ve parça bulmakta size sıkıntı çıkartmayacak bir araçtır.
12 2007 Model Opel Antara
Opel, 2005 yılında duyurduğu Antara modelini 2006 yılında yollara çıkarmıştı. Frontera modelinden sonra umut bağladığı ikinci SUV modeliydi. Opel Antara’nın üretimini Kuzey Kore’ye çevirerek işçisi olduğu, General Motors’un bünyesinde üretilen Captiva ile aynı platformu paylaşacaktı. Antara, amaç olarak Forentera kadar büyük olmayan daha çok hafif arazi için düşünülmüş yüksek bir SUV olarak tasarlandı.
Opel Antara Arka Görünümü:
Antara, küçük gözüken karoserinin altında ayrıca büyük yükleme alanları sunabiliyor. Dağ gezisi ve hafta sonu tatilleri için bazı modellerinde üstüne gelen bisiklet raf’ı standart olarak koyulmuş. İç yapısı Opel’in o yıllarda çıkan otomobilleri ile aynı tasarlanmış. Özellikle Astra modeli ile daha çok benzerliği var diyebiliriz.
Opel Antara İç Görünüm:
İç kabininde; üçlü hava kanallarının üstünde araç bilgilerini alabileceğiniz ekran konumlandırılmış. Bütün fonksiyon düğmeleri klima etrafına, tek noktaya entegre edilmiş. Direksiyon simidinden de radyo, cd çalar ve ses düzeyi kontrolü yapılabiliyor.
Ülkemize giriş yapan versiyonunda elektrikli-ısıtmalı deri koltuklar, mercekli xenon farlar, hız sabitleme, yağmur-far ve park sensörü, bluetooth, elektrikli dikiz aynaları Antara’nın donanımında standart olarak veriliyor.
Opel, eski SUV modellerinden sonra Antara’ya arazi koşulları için özellikler yüklemiş. Yokuş kalkış sistemi ile gelen Antara da yokuş iniş kontrolü gibi arazide rahat ilerleyebileceği özellikler eklenmiş. 4×4 çekiş sistemine kar modu özelliği getirerek kış koşullarında rahat etmesini sağlamışlar.
Opel Antara Motor Ünitesi:
Motor seçenekleri olarak; ülkemizde gördüğümüz en yaygın olanı 2.0 litre hacminde 127 beygir gücünde dizel ünite düşünülmüş. 295 nm tork üretebilen bu motor seçeneği, ortalama olarak 7.5 litre yakıt tüketimi yapıyor.
Farklı sınıflarda yarışmak isteyen Opel, Antara’ya kendinden daha büyük özellikler yükleyerek kalitesini belli etmiş. Donanım seviyesi, aynı sınıfta yarıştığı bazı rakiplerinden daha fazla. Güçlü ve atak olan dizel motoru da tercih etme sebebimiz olabilir. Tek negatif tarafı, yüksek vergi dilimlerinden dolayı 1303 TL yıllık bandrol ücreti olabilir.
13 2010 Model Renault Koleos
Koleos, Fransız temsilcinin 2008 yılında tanıttığı SUV modelidir. SUV bir modelde Renault amblemini gördüğümüz ilk 4×4 aracı diyebiliriz. Koleos’un tanıtımı ilk olarak Fransa da Paris Motor Show’da gösterildi. Bu aracın tasarımı, Kore’de Samsung Motors tasarım merkezinde geliştirilmiş.
Platform olarak da sahibi olduğu Nissan X-Trail ile aynı bantta üretimi yapılmış. Renault’un tarzı olan konfor paketlerini Koleos içinde düşünmüş. Bu araç farklı yeniliklere tamamen açık bir SUV modeli. Renault’un SUV sınıfında kendisini ispat etmesi için bu modelin önemi büyüktü.
Renault Koleos Arka Görünümü:
Tasarımcılar fazla gösterişli olmayan ancak kullanım amacı yüksek tutulmuş bir 4×4 yapımına girmişler. Renault’un diğer sınıflarında kullandığı donanım ve grafik çizgilerinden alıntı yaparak Koleos üretimine geçmişler. Orta büyüklükte olup, hem şehir içi hemde hemde hafif arazi koşullarında rahat edebilmeniz için boyutları makul tutulmuş.
Dış tasarımında Clio 3 modelinin yüzünü görmekle beraber, hafif makyajlanmış şeklide diyebiliriz. Tampon altındaki krom koruma ekipmanı, 4×4 görünümünü aşılamış. Lastik olarak da Koleos da 17 inç büyüklüğünde jant’lara yer verilmiş.
Renault Koleos İç Görünümü:
Şimdi Renault’un en çok yatırım yaptığı yer olan, iç donanım ve tasarımını incelemeye geldik. İçeriye girdiğiniz zaman aracın içinde Latitude modeli’nin esintileri olduğunu görüyoruz. Özellikle orta konsolda ki renk kombini ve tasarımı oldukça benziyor. Koltuklar ısıtmalı ve elektrikli olarak eklenmiş.
Elektronik klima, büyük cam tavan ve fonksiyonlu direksiyon simidi standart olarak geliyor. En üstte yerleştirilmiş bilgi ve navigasyon ekranı’nı küçük bir i-drive butonu ile kontrol edebiliyoruz. Kaliteli müzikler için kalite ses sistemi olsun isteyen Renault, Bose ses sistemini düşünmüş.
Hız sabitleme ve hız sınırlama özelliği de bulunuyor. Güvenlik ekipmanları ABS, ESP, EBD, Tork Kontrol özellikleri de standart olarak geliyor. Bilgisi pek verilmese de 4×4 sistemi Nissan altyapısın da yapılıyor.
Renault Koleos Motor Ünitesi:
Motor seçeneklerinden bahsedecek olursak; 2.0 litre hacminde 173 beygir gücünde gayet akıcı bir motor kullanmışlar. DCİ teknolojili bu ünite 380 nm tork üretiyor ve otomatik vites seçeneği ile geliyor. Yapılan testler de 9.8 saniyede kalkış yapması da atak ve seri motora sahip olduğunu gösteriyor.
Tercihlerimizin arasına Renault Koleos’u koymamız için bence yukarıda yazdıklarımız yeterli olacaktır. 50 bin TL’ye kadar olan SUV modellerimizde, dizel ve konfor arıyorsanız Koleos en uygun araçlardan biri olacaktır.
14 2006 Model Nissan X Trail
Nissan, X-Trail modelini uzmanı olduğu SUV segmentinde düşünmüş. 2001 yılında yeni yüzü ile çıkan X-Trail, kendi sınıfında pazar payının rakipleri tarafından paylaşılması, Nissan’ın bu alanda girişimine neden olmuş.
En büyük rakipleri Land Rover Freelander, Toyota Rav4 ve Suzuki Grand Vitara 4×4 sistemleri gelişmiş ve güçlü firmalardı. X-Trail modeli abartı olmadan sade ama kullanışlı ekipmanlar dahilinde üretilmiş.
Nissan X-Trail Arka Görünümü:
Dış tasarımı gayet sade ve amaca uygun olarak yüksek tasarlanmış. Zaten dış görünümüne baktığımız zaman Renault’un SUV versiyonu Koleos ile yakın benzerlikleri var. Koleos yazımızda da aynı platformda üretildiklerinden bahsetmiştik. X-Trail’in dış tasarımdan ilk dikkat çeken tavan portları ve bunların içine entegre edilmiş sis farlarıdır. Arka tasarımı da, yukarıya doğru çıkan stop grubuna yer verilmiş.
Nissan X-Trail İç Görünümü:
İç dünyasına geçtiğimiz zaman da kendi tarzını oluşturmuş olduğunu görüyoruz. Gösterge panelleri, direksiyon arkasına değil de orta konsola eklenmiş. Bu tip konumlandırmaları Nissan’ın birçok modelinde görebiliriz.
Bu gösterge tasarımıyla, özellikle hız ibresini takip eden bir çift göz daha olacaktır. X-Trail’in donanımlarında; deri ve ayarlanabilir koltuklar, dijital klima, cam tavan, 4 hava yastığı standart donanımlarında mevcut olup, donanım paketlerine göre de fark göstermektedir.
Nissan X-Trail Motor Ünitesi:
X-Trail’in motor seçeneklerinden bahsedecek olursak; ülkemize 2 farklı ünite ile giriş yaptı. Birincisi 2.0 litre hacminde benzinli ünite 140 beygir güç ve ayrıca 192 nm tork üretiyor. 1500 kilogram ağırlına fazla cevap vermese de bence yeterli bir ünite. Diğer motor seçeneği olan 2.2 litre hacminde dizel motor, 114 beygir güç ve 235 nm tork üretiyor.
Bu ünite daha sonra değiştirilerek 136 beygir’lik versiyonuna yer verildi. Araştırma yaptığımız zaman dizel ünitenin pek tutulmadığını görüyoruz. Bu motorlar yurt dışı tabanlı yapıldığı için ülkemizde ki vergi ve yakıt birim fiyatları engeline takılıyor. Nissan kalitesini ve SUV sınıflarında ki başaralı duruşlarını göz önüne alırsak, Nissan X-Trail güzel bir seçim olabilir.
15 2007 Model Suzuki Grand Vitara
Suzuki Vitara, krallığına 1988 yılında başladı. Çıkış yıllarında tereddütlü olunsa da dünya otoritelerinin verdiği notlar ve insanlar tarafından büyük beğeni kazanması sınıfında lider olabilecek düzeye getirmiş oldu. Suzuki’nin ürettiği Jimny modeli, bu aracın çıkışının ilham kaynağı olmuş.
Vitara, 1997 yılında 2.neslini tanıtarak, daha büyük ve yeniliklerle çıkış yaptı. Daha sonra Off Road tutkunlarının vazgeçilmez arabası oldu. Sağlam gövde yapısı ve japon teknolojisinin ince ayrıntıları Vitara üzerinde oldukça iyi fark ediliyordu. Suzuki firması 2005 yılında 3.neslini tanıtarak ilgiyi iyice üstüne çekmişti.
Suzuki Grand Vitara Arka Görünümü:
Bu versiyon diğerlerinden oldukça farklı ve dış tasarımı herkesin beğenebileceği çizgiler kullanılmıştı. Suzuki, SUV krallığını bu model ile garanti almak istiyordu. Suzuki’nin düşünmesi gereken, Türkiye ve dünyada ki tek ezeli rakibi olan Toyota Rav4’dü. Kendini kanıtlamış, kalite anlayışı ve Suzuki firmasının Vitara’ya olan düşkünlüğünden dolayı, sistemin tek yapacağı bu SUV modelini satmaktı.
Suzuki Grand Vitara İç Görünümü:
Yenilenen versiyonu da dört ve iki kapılı olarak iki farklı kasa yapısı ile çıkış yaptı. Dış tasarımını, sadelik esas alınarak hoş bir imaj eklenmiş. İç tarafına geçtiğimiz zaman; üç kollu direksiyon simidi ve optitron gösterge paneli dikkat çekiyor.
Eskisine göre daha modern ve kullanışlı olmuş diyebiliriz. Donanım olarak; ısıtmalı deri koltuklar, dijital elektronik klima ve anahtarsız çalıştırma sistemi standart olarak veriliyor. Güvenlik paketlerini içinde Abs, Esp ve 4 hava yastığı Vitara’nın donanımları içerisindedir.
Suzuki Grand Vitara Motor Ünitesi:
Grand Vitara 3 farklı motor seçeneği ile satışları yapıldı. 1.6 litre, 2.0 litre benzin ve 1.9 litre dizel ünitede görev yapıyor. 1.6 litre hacimli motoru 107 beygir gücünde 145 nm tork üretiyor ve genelde 3 kapılı modellerinde kullanılıyor.
Diğer benzinli seçeneği olan, 2.0 litre hacimli motoru 140 beygir güç ve 186 nm tork üretiyor. Dizel ünite olan 1.9 litre hacmindeki motoru 129 beygir güç ve 300 nm tork üretiyor.
Grand Vitara SUV segmentin de liderliğe oynayan bir araç olarak düşünürsek, sizler için hazırladığımız bu listede motor seçenekleri ve donanımları Suzuki Grand Vitara’yı yüksek tercih sebebi yapabilir.
16 2009 Model Volkswagen Tiguan
Tiguan 2006 yılında tanıtılan ve 2007 yılında üretimine geçilen VW’nin küçük SUV segmentinde ki aracıdır. Tiguan’ı ilk olarak “La Auto Show“ fuarı’nda tanımıştık.
VW’in üst segment SUV’u olan Toureg dışında küçük kulvarlarda yarıştıra bileceği 4×4 araca ihtiyacı vardı. Talebden doğan istekleri karşılamak amacıyla Tiguanı hayata geçirdi.
Kompakt SUV olarak gayet beğenilen bir karoserle dünyanın karşına çıkmıştı. Amerika ve İngilterede SE, SEL adında versiyonlarla satılırken bizim ülkemize Trendline, Comfortline ve Highline olarak giriş yapmıştır.
VW Tiguan Arka Görünümü:
En alt versiyonu Trendline iken en üst versiyonu Highline olarak belirlenmiş. Tiguan’nın halen 4×4 ve 4×2 olmak üzere iki farklı versiyonda satışları yapılıyor. Dış tasarımından bahsedecek olursak; VW’nin oturmuş kasa yapısı Tiguan modelinde de kendini hissettiriyor.
Ön bakışları o yıllarda üretilen, Passat modelinden alıntı yapılmış. Gayet oturaklı çizgilere sahip ve yüksek yapısı sayesinde engelleri kolay aşmak için tasarlanmış. Sınıf olarak küçük geçse de oldukça geniş hacimlere sahip. Lastik ebatları 17 inç konularak sportif havasını tamamlamış.
Önceki yazılarımızda dediğimiz gibi dünyada birden parlayan SUV çılgınlığı üreticilerin vakit kaybetmeden oraya yönelmesini sağlamış. Dikkat edersek de küçük SUV sınıfı araçların donanımları, yüksek model SUV’ların paketlerine sahip.
VW Tiguan İç Görünümü:
Tiguan’ın iç karoserine bakacak olursak; yükseklik ve bel destekli koltuklar, bazı modellerinde ısıtmalı-elektrikli deri koltuklar, yarı otomatik klima, ayarlanabilir kol dayama, koltuk altı çekmeceler, radyo-cd çalar teyp, cruise control sistemi, lastik basınç göstergesi ve açılır cam tavan gibi özellikler standart donanımları içinde geliyor. Güvenlik donanımlarına eşlik eden sistemler; ABS, ESP, EDS ve Hill Holder yine standart paketlerinde.
VW Tiguan Motor Ünitesi:
Motor ünitesi olarak 3 farklı motorla ülkemize giriş yapmıştı. İki benzinli ve bir dizel olmak üzere. Benzinli motorları; 1.4 litre hacme sahip motor 150 beygir güç ve 240 nm tork üretiyor. 1.4 litre ünite’nin 4×2 ve 4×4 seçenekleri vardır.
Daha yüksek hacim ve güç isteyenler için, 2.0 litre hacminde 170 beygir güç ve 280 nm tork üreten ünitesini de, Otomatik ve Manuel vitesli olarak alabiliyorsunuz.
Dizel versiyonunda da, 2.0 litre hacme ve 140 beygir güce sahip. Bu güçten elde ettiği tork değeri 320 nm tork dur. Gördüğümüz gibi Tiguan’ın motor ve donanım yelpazesi oldukça geniş tutulmuş.
Sportif yapısı da her kesimden insanın rahatlıkla binebileceği şekilde imal edilmiş. 50 bin TL’ye kadar olan araçlarımızda Tiguan oldukça sağlam bir seçenek olacaktır. Özellikle 1.4 litre hacimli motor tercihiniz olursa, yakıt ve vergi konusunda da rahat etmenizi sağlayacaktır.
17 2011 Model Daihatsu Terios
Dahiatsu, 1995 yılında lasman’nı yaptığı Terios’u 1997 yılında yollara çıkartarak, şirket bünyesinde oluşturduğu ilk SUV modeli oldu. Terios’un çıkarılma amacı, sahibinin bu alanda ismini altın harflerle yazdırmış olmasıdır.
Toyota’nın bünyesinde otomobil ve SUV üreten Daihatsu, dünyada ki en iyi 4×4 üreticisinden faydalanarak AWD sistemli araçlarını geliştirdi. Terios’u çıkarma düşüncesi, tamamen ekonomik düzeyde 4×4 özelliğine sahip bir araca sahip olmak isteyenler için üretildi. Ayrıca ufak boyutları sayesinde özellikle bayanlar tarafından tercih edilebileceğini biliyorlardı.
Daihatsu Terios Arka Görünümü:
Çizgisini baştan belli ederek, Toyota ile olan iş birliğinden doğan mini 4×4 bir araç çıkarmış oldular. Daihatsu üretim konusunda temkinli davranarak ülkelere ilk etap da sınırlı sayıda Terios ihracatı yaptı. Gönderildikten sonra ilk tepki “Kids Suv” denilmiş ve oldukça sempatik tepkiler alınmış.
Daihatsu Terios İç Görünümü:
Aracın dış karoserinde farklı kombinler uygulanarak daha çekici olması sağlanmış. Tampon ve vücut renginde yaptıkları farklı desenler müşterileri tarafından beğeni ile karşılanmış. 2008 yılına geldiğimiz zaman Terios’u daha dinamik ve modernleşmiş olarak gördük.
Dış kasa komple değişse de çamurluk ve renk tarzı aynı kalmış diyebiliriz. Boyutlarda da değişiklik yapılarak uzunluk 210 mm ve genişlikte 100 mm artış olmuş.Donanım olarak; cift hava yastığı, abs, klima standart olarak geliyor.
Daihatsu Terios Motor Ünitesi:
Motor ünitesinde ise 1.3 litrelik motor yerine 1.5 litre hacminde motora görev verilmiş. 1.5 litre hacimli motor 105 beygir güç ve 140 nm tork üretebiliyor. Terios otomatik vites sevenleri düşünmüş ve bu şanzımanı paketlerine eklemiş.
Yetenekli 4×4 sistemi ve yeterli olan motor hacmi sizi her koşulda rahat ettirecektir. Özellikle arazide ve kış aylarında buz üstünde kalkış yapmak sizin için çok kolay olacaktır.
Fiyat ve performans açısından değerlendirdiğimiz zaman oldukça mantıklı bir SUV oluyor. Boyutlarını sorun etmediğimiz sürece normal bir otomobil fiyatına Teriosa binmiş olacaksınız.
18 2004 Model Toyota Rav4
Toyota, 1994 yılında tasarladığı ve 1995 yılı içerisinde satışa çıkardığı Kompakt Crossover modelidir. Toyota’nın 4×4 alanında satışları en iyi olan modeli diyebiliriz. O yıllarda çıkan rakip firmaların orta SUV modelleri, Rav4’ün daha farklı çıkmasını sağlamış.
Dünyaya tanıtıldıktan sonra tahmin üstü rakamlarda satışlar yapılmış. O zamanlar da insanlar orta büyüklükte olup 4×4 özelliği barındıran bir araç arayışı içindeydiler.
Toyota Rav4 Arka Görünümü:
Diğer yazılarımızda da bahsettimiz gibi ihtiyaçlara yönelik üretimler yapıldı. Toyota, Rav4 ile SUV atağını oldukça iyi yakalamış ve belli bölgelere hakim olan firmaların satış rakamlarının düşmesine neden olmuş.
Aynı şekilde ülkemizde de Honda Cr-v, Suzuki Grand Vitara modellerini sekteye uğratmıştı.Bir sonraki versiyonu çıkış yaptıktan sonra 1997 yılında “Yılın Suv Modeli” seçildi. 2001 yılına girildiği zaman Toyota, nokta atışı yaparak yeni versiyonunu tanıttı.
Toyota Rav4 İç Görünümü:
Bu model o kadar çok beğenildi ki, satış rakamları 500 bin üzerine çıktı. 2001 yılında tanıştığımız Rav4’ün donanımlarından bahsedersek; deri koltuklar, elektronik klima, abs, otomatik vites, hava yastıkları, cd/radyo 6 hoparlörlü ses sistemi, açılır tavan donanım paketlerinde standart olarak veriliyor. Birde bu donanımlar alacağınız paketlere göre değişiklik gösterebiliyor.
Toyota Rav4 Motor Ünitesi:
Motor ünitesi olarak; 2.0 litre hacminde 150 beygir gücünde 192 nm tork sağlayan ünite kullanıldı. Aynı zamanlarda seçeneklere 1.8 vvt-i ve 2.4 litre hacminde benzinli motorlar ilave edilse de ağırlıklı olarak 2.0 litre benzinli motor görev yaptı.
Toyota’nın 4×4 sistemlerindeki başarısını da Rav4 ile daha iyi anlamış olduk. Toyota hiç bir şeyden Rav4’ü mahrum bırakmayarak, üst segment araçlarında kullandığı en iyi AWD sistemi entegre edilmiş.
19 2000 Model Ford Explorer
Ford’un emektar SUV’u Explorer’ın çıkışı 1970 yıllarına dayanmaktadır. Farklı isimlerde çıkış yapsa da 1991 yılında Explorer adını alarak efsane olmaya başlamıştır. Çıkış yılından itibaren özellikle Amerika pazarında en gözde SUV haline geldi.
u SUV, İsveç’li Volvo ile çalışılarak geliştirilen bir 4×4’dür. Explorer’ın kendi ülkesinde Cuv(Crossover Utility Vehicle) olarak isimlendirildi. 1995 yılında daha çok tanıdığımız Explorer’ın, Ford üretim gamını genişleterek dünyanın her ülkesine gönderimleri yapmış. Bu versiyonda Japonların da elleri değmiş ve vites kutusu Mazda firması tarafından geliştirilmiş.
Ford Explorer Arka Görünümü:
Ford’un bu SUV’u üzerindeki yatırımları ve zamanın teknolojisini çok iyi kullanması, Explorer platformunun genişlemesini sağlamış. 4×4 sistemi, zamanlı elektronik sistem ile uyarlanarak mekanizmanın vardiyalı olarak çalışmasını sağlamış. Bundan dolayı aracınızı 4×2 ve 4×4 olmak üzere iki kademede kullanım şansı vermiş oluyor. Satışlarından sonra gelen en büyük şikayetler, Explorer’da şanzıman ısınma probleminin yaşanmasıymış.
Ford Explorer İç Görünümü:
Bunun üzerine Ford’un hızlı bir revizyonuyla ek olarak şanzımana soğutma ünitesi eklenmiş. Özellikle ülkemizde Amerikan tarzı araçlara düşkün olanların en çok tercih ettiği SUV modeli olduğunu da söylemeden geçemeyelim.
Donanımları da oldukça zengin tutulan Explorer’da; konforlu deri koltuklar, ABS fren sistemi, fonksiyonlu direksiyon, koldan değiştirmeli otomatik vites standart olarak sunuluyor.
Ford Explorer Motor Ünitesi:
Motor seçenekleri 4.0 litre ile 5.0 litre arasında değişiyor. 4.0 litre hacimli V6 motor 208 beygir güç ve 339 nm tork ile sürücüsünün istediği tepkilere cevap verebiliyor. Daha çok hacim ve Amerikan havası isteyenler için, 5.0 litre hacminde V8 motor 210 beygir güç ve 373 nm tork üreterek, 4×4 sistemi ile birleşince zevkli Off Road‘lar sunuyor.
Motor hacmi ve gücünü anlamak için Explorer’nın gaz pedalına biraz basmanız yeterli olacaktır. 5.0 litrelik motoru fiyat olarak makul olabilmesine karşın, yakıt sarfiyatı fazla olacağı için farklı tasarruf yollarına gitmeye mecbur bırakabiliyor. Yakıt handikaplarını bir kenara bırakırsak, 50 bin TL’ ve daha aşağısı fiyatlara oldukça lüks ve konforlu bir SUV modeline binmiş olacaksınız.
20 2006 Model Honda HR-V
HR-V, 1997 yılında “SubCompact” boyutlarında Honda’nın ürettiği SUV modelidir. Bir düşünce de Honda HR-V modelini neden çıkarmıştı? Zaten akıllara oldukça kazınılan ve satış rakamları da bir o kadar iyi olan CR-V modeli vardı zaten.
Burada ki plan orta büyüklükteki SUV modellerinin yapamadıklarını yapmak için. Honda, yakıt ekonomisi, performans, kolay manevra gibi dünya insanlarının en çok talep ettiği noktadan giriş yaptı. CR-V ile HR-V tamamen ayrı platformlar da üretildi. HR-V modelinin üretimi, Honda’nın küçük sınıf otomobili Logo ile aynı platformda yapıldı.
HR-V, 5 kapı ve 3 kapı olarak iki farklı modelde imal edildi. Çıkışından sonra yapılan emisyon değerleri testlerinde iyi sonuç vererek Honda, beklediğini almış oldu. Honda tercih ağını genişleterek, SUV sınıfında liderliği almak istiyordu.
Honda HR-V Arka Görünümü:
Akıllıca olan HR-V projesi, çok kötü olmasa da beklenin biraz altında taleple karşılandı. HR-V küçük olmasına karşı sundukları hiç bir zaman öyle olmadı. 4WD sisteminin alt yapısı abisi CR-V’den alındı.
HR-V’nin bir özelliği de “Hi-Rider” tarzı araçların örnek yüzü olarak çıkış yapmasıydı. Honda kitle olarak genç nüfusu gözüne kestirmişti. HR-V’ye “Joy Machine” adını vererek, ürettiği SUV’un amacında ki kitleye direk olarak gitmesini sağladı.
HR-V’nin 4×4 çalışma mantığı; normal zamanlarda 4×2 mod’unda hareket ederek, araç 4×4 sistemine ihtiyaç duyduğu zaman devreye giriyor. 4×4 sistemi, çift hidrolik pompanın arka diferansiyele entegresi ile burada oluşan hidroliğin ısınması 4WD’yi aktive edecek şekilde yapılmış.
Honda HR-V İç Görünümü:
HR-V’in donanım olarak; çift hava yastığı, ABS, EBD gibi güvenlik destekli ekipmanları bulunuyor. HR-V’de, elektrikli aynalar, elektrikli camlar, katlanır koltuklar, klima ve bazı versiyonlarında bulunan tüm camlarda rezistans opsiyonu da sunuyordu. HR-V, 4 kapı ve 3 kapı olarak iki farklı modelde üretildi.
Honda HR-V Motor Ünitesi:
Motor ünitesi olarak; 1.6 litre hacminde 124 beygir güç üreten ve 144 nm tork sağlayan Sohc V-Tec teknolojili motora görev verildi. 1300 kilogramlık kasa ağırlığı ile 11 saniyede 100 km hıza çıkabiliyor.
Bu arabada olan Handikap, hepsi olmasa da bazı HR-V’ler de “otomatik vites sorunları” olabiliyor. Onun dışında gayet kompakt olan HR-V’yi uygun fiyatlı olmasından dolayı listemize ekliyoruz.
21 2003 Model Jeep Cherokee
Off road sporu dediğimiz zaman akla gelen ilk 4×4 araçlardan biri Cherokee dir. 1974 yılından beri üretilen ve satış korkusunun yaşanmadığı nadir SUV araçlardan biri diyebiliriz.
İsmini Amerika’nın yerli kabilesi olan Cherokee kabilesin den alıyor. Bu aracın tasarımı JJ serisinin 5 kapılı versiyonuna dönüştürülmüşü diyebiliriz. 1984 yılına girildiği zaman tamamen değişmiş tarzı ile karşılaşıldı.
Seyahat ve günlük kullanıma daha uygun hale getirildi. Özellikle Amerikan halkının isteklerine tam olarak cevap verilmişti. Bu araç halkın gözünde “Kamyonet’in Limuzini” olarak görülmeye başlanmıştı.
Jeep Cherokee Arka Görünümü:
Ülkemizin de Jeep Cherokee’ye olan düşkünlüğünü biliyoruz. Özellikle 2001 model versiyonları oldukça talep görmüştü. Bizde Cherokee Sport olarak isimlendirilmiş ancak diğer ülkelerde Liberty olarak adlandırılmış.
Sportif yapısı, fazla büyük olmayan karoseri ve içine yerleştirilen yüksek hacimli motorlar ile macera sevenlerin buluştuğu nokta haline gelmişti. Wrangler ve Grand Cherokee arasında ara model olarak gözüküyordu. 4×4 yetenekleri üst modellerinde kullanılan teknoloji ile aynı şekilde nakledildi.
Jeep Cherokee İç Görünümü:
Donanımsal anlamda lüks ve kullanışlıydı. Isıtmalı-elektrikli deri koltuklar, ABS, ESP, EBD, hava yastıkları, yarı otomatik klima, hız sabitleyici, sunroof, 6 hoparlörlü Infiniti ses sistemi standart olarak geliyordu. Yüksek yapıda inşa edilmesi engellerin yanı sıra, güvende hissettiriyordu. Motor seçenekleri de her kesime göre seçilerek yapılmış.
Jeep Cherokee Motor Ünitesi:
Giriş motoru olarak, 2.4 litre hacminde 150 beygir gücünde 215 nm tork üreten benzinli üniteye yer verilmiş. 2.4 litrelik seçenek ülkemizde fazla talep görmedi. Ünitenin, 1600 kilogramlık yapısına gücün az geldiği düşüncesi vardı.
Gücü hissetmek isteyenler içinde 3.7 litre hacminde 210 beygir gücünde ve 307 nm tork üreten oldukça seri ve güçlü versiyonunu çıkardılar. Dizel ünitede de unutulmamış ve 2.8 litre hacmine 163 beygir gücünde 400 nm tork üreten gayet atılgan bir ünite dahil edilmiş. CRDI teknolojili dizel motor seri ve ağır arazi şartlarında oldukça iyi performans sergiliyor.
2.4 litrede ki gibi kötü performans 3.7 litrede sorun olmaktan çıkıyor. Bu kasa platformunda birde Renagade ismini verdiği off road için özel hazırlanmış versiyonu vardır. Motor seçenekleri Renegade içinde aynı olurken, farkı standart olarak gelen ve özenle hazırlanmış ekipmanlar oluyor.
SUV tercihleri yapılırken lüks olsun, güçlü olsun ve her yol koşullarında sorunsuzca gitsin diyorsak, Jeep Cherokee bu tanımların hepsine uyuyor. 50 bin TL’ye kadar alabileceğiniz en güçlü seçeneklerden birini sizin için listemize ekledik.
Jeep Hakkında Bilgi Almak için Tıklayın.
22 2007 Model Kia Sportage
1995 yılında ilk jenerasyonunu tanıtan Kia, SUV yapımına oldukça özen gösterdiğini Sportage modelini çıkartarak anlatmış oldu. Sportage ilk olarak 5 ve 3 kapılı versiyon olarak tanıtıldı.
Koreli üretici artan 4X4 merakına karşı önlemini sağlam bir şekilde almıştı. Sportage’yi geliştirme aşamasında Mazda ve Ford’un teknolojik gelişimlerinden yararlanıldığınıda söyleyelim. Mazda kendi araçlarında kullandığı Diferansiyel gibi parçalarını KIA ile paylaşmış.
Ford firması da aracın maliyetlerini düşürmek amaçlı ucuz üretim için altyapısı hazırlamış. Sportage’nin menşei o yıllarda ikiye ayrılmış, Alman üretimi ve Kore üretimi olarak farklı ülkelerde imalatı yapıldı.
Kia Sportage Arka Görünümü:
Boyutlarından dolayı fazla büyük olmayan yapısı özellikle tercih sebebi olmuş. Şık yapısı ve standart donanımları fazla tutularak büyük pastadan payını almak istemiş. Sportage çıktıktan sonra bir takım sorunlarla karşılaştı.
Yapılan çarpışma testlerinde emniyet kemeri arızası ve belli noktalarda darbeleri absorbe edemediği için kötü puanlar almıştı. Bu nedenden dolayı Kia, Sportage’in üretimini bir süreliğine askıya almış.
Toparlamanın ardından 2005 yılında, yeni versiyonunu dünyaya tanıtmıştı. Sorunlu bütün unsurlar çıkartılarak daha iyi strateji ile hayata geçirildi. 4X4 sistemi revize edilmiş, daha iyi off road kabiliyetleri entegre edilerek, emniyet kemeri problemi tamamen bitirilmiş.
Kia Sportage İç Görünümü:
2009 yılında son versiyonu çıkmadan önce de, Consumer Reports güvenilirlik anketinden güvenilir araçlardan biri seçildi. Sportage, paketlerine koyduğu lüks donanımlarla eskiyi unutturmuş. Güzel tasarlanan kasa yapısı, iç yapısına da yansımış.
Deri koltuklar, sunroof, hız sabitleme, otomatik vites gibi seçenekleri ile araca zenginlik katılmış. ABS, TCS, EBD ve hava yastıkları ile desteklenen güvenlik ekipmanlarına yer verilmiş.
Kia Sportage Motor Ünitesi:
Motor seçenekleri olarak ülkemize 2 benzinli 1 adet dizel motor olarak satışları yapıldı. En güçlü versiyondan başlayacak olursak; 2.7 litre hacminde V6 ünite 175 beygir güç üretiyor. Sağlanan 241 nm tork ile 10 saniye de 100 kilometre hıza çıkabiliyor.
İkinci benzinli motor seçeneği olan; 2.0 litre hacminde 142 beygir güç üreten ünite, 184 nm tork sağlıyor. Daha ekonomik düşünenler için hazırlanan dizel ünite; 2.0 litre hacminde olup, 140 beygir gücünde ve 305 nm tork üretiyor.
Dizel motora da CRDİ teknolojisi yüklenilmiş. Ağırlıklı olarak ülkemizde göreceğimiz 2.0 litre dizel motor dur. Son olarak yapılan revize işlemlerinden sonra durum toparlanmış ve daha iyi Sportage yapabilmek için odaklanılmış.Aynı paralara sedan veya vagon otomobil almaktansa 4×4 Sportage iyi bir seçim olabilir.
23 2000 Model Nissan Pathfinder
İlk jenerasyon Nissan Pathfinder, 1985 yılında tanıtılmış. İki kapılı versiyon olarak çıkan Pathfinder, SUV dünyasında Nissan’ı temsil edecekti. Japon devinin amacı Toyota 4Runner ve Chevrolet Blazer gibi rekabeti zor modeller ile yarışmaktı.
Nissan ilk çıkardığı Pathfinder’da otomatik değişkenli 4WD sistemi kullanmış. 32 yıl öncesinde yapılan bu gelişim, projeye önemi vurguluyor. Elektronik olarak tepki veren 4×4 sistemine birde otomatik şanzıman eklenmiş. İlk ünite olarak 2.4 litre hacimde dört silindirli motor kullanılmış.
Nissan Pathfinder Arka Görünümü:
1988 yılında bir seçenek daha eklenerek 2.7 litre hacminde dizel motor kaputunun altında görev almış. Japonların sağlamlık geleneğini Nissan firmasında da görmek şaşırtıcı değil. Zorlu yollar için düşünülmüş Pathfinder da, gelişmiş 4×4 sistemi mevcuttu. Birde “Paris Dakar Rally Şampiyonası” na katılarak kendini iyice ispatlamış.
2002 yılı itibari ile Pathfinder çoğunluklu olarak Amerika, Avrupa ve Ortadoğu’ya satışları yapıldı. Ülkemizde de en çok gördüğümüz yüzü 2002 yılında çıkartılan versiyonuydu. Bu yıllar da Amerika pazarı için oluşturduğu markası olan Infiniti, Pathfinder platformunu kullanarak QX4 olan ilk SUV’nu çıkarmış oldu.
Nissan Pathfinder İç Görünümü:
Aslında QX4 ile tek farkları sadece logoları diyebiliriz. 2004 yılında tanıttığı yeni jenerasyonu oldukça büyük ve lüks segment aracı olarak karşımıza çıkmıştı. Büyüyen boyutlara ek olarak 7 kişilik oturma pozisyonuna yer verilmişti.
Ağırlıklı olarak 2000 modelin özelliklerinden bahsedecek olursak; konforlu, ısıtmalı, elektrikli deri koltuklar, ABS, klima, hava yastıkları, sunroof, bilgi ekranı gibi özellikler standart olarak geliyordu.
Nissan Pathfinder Motor Ünitesi:
Türkiye’ye giriş olarak 3.3 litre hacminde motor ile geldi. Bu ünite 170 beygir güç ve 271 nm tork sağlıyor. Off Road için de gayet uygundu. Biraz daha hacim severler için aynı yıl içerisinde sunulan 3.5 litre hacminde V6 silindirli motor, 253 beygir gibi muazzam güç elde ediliyordu.
1900 kilogramlık ağırlığını yok sayarak 8.8 saniyede 100 km hıza çıkabiliyor. Nissan hakkında birşey diyecek olursak, Japon sağlamlığını en iyi gösteren firmalardan biri diyebiliriz. Her türlü yol koşulu için tasarlanmış Pathfinder’ı listemize alma sebebimiz; lüks, konforlu, sağlam ve bu donanımlarda alabileceğiniz güçlü bir seçenek olmasından dolayıdır.
Bu araçlar uzun yıllar binilmesi için en başta sorunsuz olarak yapıldıkları için bundan sonrada size sorun çıkarmayacaktır. Motor hacimleri ile yüzünden fazla vergi verme gibi düşünceniz olursa, yıllık bandrol Pathfinder için 910 TL’dir.
24 2007 Model Land Rover Freelander
Land Rover, İngilizlerin dünyaya verdiği en büyük hediyelerden biridir. Bu marka sadece 4×4! Odaklanması gereken ve oldukça kabiliyetli olduğu alan arazilerdir. 1997 yılında tanıttığı ilk jenerasyon Freelander, orta SUV sınıfında olması gerektiği gibi, kaliteli ve yetenekli olmuştu.
Freelander aslında 1980 yılında düşünülmüş bir projeydi. Rover Grup sadece bu projeyi geliştirebilecek yatırımcı ve yol arkadaşı arıyordu. Bu konuda devreye Honda Motors girerek 1997 yılında ki ilk Freelander’ı çıkmasına vesile olmuş.
Land Rover Freelander Arka Görünümü:
Herkesin belkide ilk defa duyacağı birşeyde, Freelander CR-V platformunda geliştirilmiş ve Honda bu yüzden CR-V’nin üretimini ileri bir tarihe atmayı bile düşünmüş. Verdiğimiz bilgiden Rover ve Honda’nın bu model için ciddiyetinin ne kadar yüksek olduğunu anlıyoruz.
Freelander’ın ilk üretim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde Avrupa’nın en çok satan SUV modeli oldu. Harika 4×4’ün baş rol oyuncusu da “Gerry McGovern” dir. Rover’da SUV pazarını iyi takip ederek 3 ve 5 kapılı olarak piyasaya sürdü. 2006 yılından itibaren de daha geniş daha modern şekillerde yollara çıkış yaptı. Versiyon donanımları sırayla E, S, SE, HSE ve Sport olarak belirlenmiş.
Land Rover Freelander İç Görünümü:
Freelander, kısa sürede insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir SUV haline geldi. Vermiş olduğu donanımlar ve motor üniteleri oldukça geniş kesimlere hitap ediyordu. Donanımlarına bakacak olursak; deri koltuklar, lima, cruise control, sunroof, elektrikli ısıtmalı aynalar ile abisi Range Rover tadında paketler sundu.
ABS, ESP, TCS, 4×4 ve diferansiyel kilidi gibi can alıcı ekipmanlar eklenerek insanların gözünde dev bir SUV’a dönüştü.Makyajlanan modeli ile duruşu ve özellikle burun yapısı değiştirilerek Off Road’da yakınlaşma ve yan eğim kabiliyetleri artırıldı. Çok özel bir yanıda, 4WD sistemini dünyanın en iyi 4×4 arabaların sistemlerini sunan “Haldex” tarafından yapıldı.
Land Rover Freelander Motor Ünitesi:
Freelander’da 3 farklı motor şeçeneği sunuldu. 1.8 litre benzin, 2.5 litre benzin ve 2.0 litre dizel ile toplamda 4 ünite görev yaptı. 1.8 litre’lik versiyonu, 120 beygir güç, 165 nm tork üreterek 3 ve 5 kapılı versiyonlarda kullanıldı. 2.5 litre benzinli motor, 177 beygir güç, 240 nm tork ve V6 silindirlere sahipti.
Oldukça güçlü olan bu motor 11 saniyede 100 km hıza çıkabiliyor ve ayrıca arazi şartlarında, hacim ayrıcalığı ile de çamurlu yollardan çıkışları kolaylaştırıyor. 2.0 litre olarak tasarlanan dizel ünite, 112 beygir güç, 260 nm tork ve 4 adet silindire sahiptir. Commonrail teknolojisinde geliştirilen motor tüm karmaşık yolların üstesinden gelebilmek için birleştirilmiş.
Genel olarak baktığımız zaman Land Rover’ın neden bu kadar özendiğini anlıyoruz. Doğa sporları, aile gezileri gibi tüm sosyal alanlar için biçilmiş kaftan. Bu araçta oluşmuş tek kusur, 2000 modellerinde şanzıman hatası çıkması. Bu hatada belirlenmiş ve zaten düzeltilmiş. 50 bin TL’ye kadar alacağınız 4×4 SUV modelleri içerisinde Freelander, en karizma seçenek olacaktır.
25 1997 Model Range Rover Vogue
Bu başlığı gördüğünüz zaman “Yok Artık” sözünü söyleyeceksiniz. Vogue, Ranger Rover’ın tam boyutlu 4×4 geçen en iyi en sağlam modelidir. Bu arabanın tek ismi var oda “İTİBAR”dır. Bu aracın kökleri 1970’li yıllarda atıldı. Range Rover Vogue’nin mimarı “Geof Miller” dır. Şaşıracağınız bir şey söylemek gerekirse, İngiltere için üretilen ilk 40 aracı halen çeşitli yerlerde korunmaktadır.
Range Rover Vogue Arka Görünümü:
Amerika bu 4×4’ü o kadar çok benimsemiş ki, üretimi Kuzey Amerikaya alınmış ve tesisin ismi de “Land Rover Kuzey Amerika” olarak koyulmuş. Zaten kaleyi içten fethetmek için boyutlarını ve motor hacimlerini olabildiğince yüksek tutmuş.
Bu araba savaş aracı oldu, itfaiye aracı oldu, kurtarma aracı oldu, hobi aracı oldu ve sayamadığımız birçok alanda herkesin yardımcısı oldu. Uzmanı olduğu alan lükslük içerisinde çamurlarda, dağlarda konfordan ödün vermeden her türlü aktiviteyi yapmanız için oluşturulmasıdır. 1995 yılından itibaren bu dev 4×4 için iki en büyük firma harekete geçti.
Range Rover Vogue İç Görünümü:
Bmw ve Bosch firmaları, Range Rover Vogue için üretilmek üzere bir takım ekipmanların sorumluluğunu aldılar. Bmw, Vogue’nin motor kısmını devralmış, Bosch ise yine motor alakalı enjeksiyon pompalarının yapım sorumluluğunu almış. Devler ligini büyülterek geçmişin ve geleceğin en iyi 4×4 SUV aracını yapmak için tüm firmalar kollarını sıvamıştı. Asil İngiliz atı artık daha güçlü ve lüks olmuştu.
Range Rover Vogue’nin sunduğu donanımlardan bahsedecek olursak; Connolly’in tasarladığı ısıtmalı-hafızalı-elektrikli deri koltuklar, cruise control, dijital klima, sunroof, cd/mp3 çalar, yol bilgisayarı, fonksiyonel direksiyon ve bunları sunduğu oldukça geniş bir iç hacme sahip.
Bahsettiğimiz 1997 model Range Rover Vogue’nin teknolojik ve güvenlik paketlerini yazacak olursak; ABS, ESP, TCS, hava yastıkları, alarm, motor kilitleme sistemi, Airmatic(aracın yükseklik ayarı), otomatik vites, iniş eğim kontrol sistemleri standart donanımları içerisinde.
Range Rover Vogue Motor Ünitesi:
Sadece büyük bir araca konulabilecek motorundan söz edecek olursak; en çok kullanılan ve en güçlü ünitesi olan 4.6 litre hacmindeki motoru, 224 beygir güç ve 380 nm tork değeri ile oldukça performanslı değerler çıkartıyor.
Üstün performansı ile Vogue 4.6 HSE, 9.9 saniyede 100 km hıza çıkabiliyor. V8’in haykırması eşliğinde maksimum 210 km hıza çıkabiliyorsunuz. 2.2 ton bir aracın bu değerleri için Bmw firması tebriği hak ediyor.
Kısaca bu araba gereğinden fazla özel. Ayrıca 4.6 litre motor hacmi de sizi korkutmasın yıllık 1800 TL bandrol ücreti var. 50 bin TL’ye kadar fiyatlarda arazilerin kralına sahip olabilirsiniz.
26 2002 Model Ssangyong Musso
Ssangyong Motors, Güney Korenin en büyük 4. otomobil üreten firmadır. Kökleri Hindistan ülkesine dayanan “Mahindra” firmasının yan kuruluşudur. %70 payı da Mahindra firmasına aittir.
Bu firmanın temel olarak ürettiği otobüs, kamyon ve 4×4 araçlar olmuştur. Dünyadaki SUV araç çılgınlığına katılmak isteyen Ssangyong, 1991 yılında ilk girişimini yapmış. Projeyi geliştirmek ve kolay adaptasyon için Mercedes firmasına giderek iş ortaklığı teklifinde bulunmuş. Yani piyasa zorluğuna dayanabileceği kasa yapısını kendi yapıp, motor ünitesini Mercedes’den almak istiyordu.
Ssangyong Musso Arka Görünümü:
Tasarladığı karoserin içine Mercedes’in kendi geliştirdiği ancak daha önceki araçlarında kullandığı üniteler nakledildi. İşte bu projenin adına da “Musso” verilmiş. Karoser yapısı büyük tutularak özellikle geniş aileler için uygun üretilmiş. 3.sıra koltuk koyarak oturma kapasitesini 7 kişiye çıkartılmış.
Ssangyong Musso İç Görünümü:
Donanımlarınıda oldukça zengin tutarak; deri koltuklar, klima, elektrikli-ısıtmalı aynalar, ABS, hava yastıkları, 4×4, iniş eğim kontrol, cd/ mp3 çalar, 6 hoparlör, otomatik vites standart olarak veriliyor.
Özellikle Mercedes’in elinin değmiş olması, iç aksamda da kaliteli ve dayanaklı malzemelerin kullanılmasına neden olmuş. Sonuçta iş ortaklığında her iki firmanın da ismi geçiyor. İsmi geçen firmalardan biri de dünyanın en iyi araçlarını üreten firmadır.
Ssangyong Musso Motor Ünitesi:
Ssangyong Musso’da 4 farklı motor kullanıldı. Başlangıçta kullanılan 2.9 dizel ünitesinden bahsedecek olursak; bu ünite 129 beygir güç 250 nm tork üretiyor. 100 km hızlanma değeri 16 saniye gibi uzun bir süre olsada, arazide dizel motorun avantajını iyi kullanacaktır.
Daha hızlı gitmek isterseniz Musso sizlere 3.2 litre hacminde ünite sunuyor. Bu motor 220 beygir güç ve 310 nm tork üretebiliyor. 0-100 km kalkışını da 10 saniyede tamamlayarak dizele göre daha iyi değerler sağlıyor. Ayrıca ünite V6 silindir ile destekleniyor.
Mercedes ile ortak yapılan Musso, özellikle motor ve şanzıman kısımlarının kalitesi oldukça iyi. Almanlar olabildiğince bu araç için imkanlarını sunmuşlar. Onun için 50 bin TL’ye kadar alabileceğiniz 4×4 SUV modellerinin içerisinde iyi bir seçenek olacaktır.
27 2012 Model Lada Niva
Lada, Rusya’nın “AvtoVaz” firması tarafından oluşturulan otomobil markasıdır. Lada’nın kökeni 1970’li yıllara dayanmaktadır. Çıkış yılından sonra ilk 10 sene içerisinde Rusya’nın en popüler otomobil markası oldu.
ada, 1984 yılında tarzının dışına çıkarak 4×4 SUV üretme kararı aldı. 1973 yılında ilk 4×4 modeli olan Niva’yı yollara çıkarmıştı. Küçük, oldukça pratik SUV olmuştu. Vaz firmasının birçok otomobilinin temel yapısını Fiat firması yapıyordu ve ilk olarak altyapısını kullanmadığı aracıda Niva olmuş.
Lada Niva Arka Görünümü:
Tasarımcılarının Niva için söylediği “Renault 5’in Land Rover şasisine konması” gibi gayet espirili bir şekilde olaya yaklaşmışlar. Ülkemizde de oldukça talep görmüş ve off road sporlarının “Amigosu” olmuştu. Tercih sebeplerinden biri de parça fiyatlarının ucuz olmasıdır. Avaz firmasının eskiden Fiat ile çalışmasının bence parça uyumu konusunda yararı olmuş.
Niva’nın ilginç bir hikayesi de çıkışından kısa süre sonra Avrupa gönderimleri yapılmış ve ağırlıklı olarak Batı Avrupa’nın %40 4×4 pazarını ele geçirmiş. Üretimin yetiştirilememesinden dolayıda Rus halkı belli bir süre Niva için kuyruklarda beklemek zorunda kalmışlar.
Lada Niva İç Görünümü:
Lada Niva’nın donanımlarından bahsetmek isterdik ancak teknolojik unsurların olmamasından ve mekanik yapının hakimiyeti, yazacak özellik sağlamıyor. 3 kapılı olan Niva, sadece iç dünyasında temel unsurları barındırıyor. Bu SUV’da odaklanılması gereken arazi yetenekleri. 4×4 sistemi klasik gibi gözükse de bazen daha yüksek sınıflı 4×4 araçlarda görmediğimiz yetenekler sunuyor.
Yürüyen aksamdan başlayacak olursak; bağımsız ön süspansiyonlar rulo yaylardan oluşturulmuş. 4×4 sistemi diferansiyel kilidi ile desteklenerek “çamurların panteri”ne dönüşebiliyor. Kısa ask arası, gücü tam anlamıyla aktararak en zor koşullardan çıkartabiliyor. Rusların baş tacı Niva pratik yapısı, ucuz bakım maliyetleri her evin kapısında bulunması gereken bir SUV modeli.
Lada Niva Motor Ünitesi:
Lada’nın motor üniteleri iki farklı seçenek de görebilirsiniz. İlk motor versiyonu 1.6 litre hacminde 65 beygir güç üretiyordu. 1994 yılında 1.7 litre ünite ile gücünü biraz daha arttırdı. 1.7 litre motoru tek noktadan enjeksiyonlu ve General Motors tarafından yapıldı.
2004 yılında bu ünite Bosch tarafından ele alınarak çok noktalı yakıt enjeksiyonu şekline dönüştürüldü. Geliştirilmeden sonra Lada Niva 15 beygir daha fazla güç üreterek 80 beygire çıkartıldı. Türkiye yol şartlarında düşünecek olursak 50 bin TL fiyatlara oldukça sağlam seçenek olacaktır.
28 2004 Model Volvo XC70
Volvo markasının yanına eşittir işareti koyduktan sonra sadece sağlam kelimesini yazarak tanımını yapmış oluruz. Güvenliğin öncüsü ve kazalarda insan hayatına önem veren “İsveç Tankı” da diyebiliriz.
Otomobil dünyasında özellikler, donanımlar, yetenekler değişebilir ancak Volvo’da değişmeyen tek şey güvenirliği diyerek tam tanımını yapmış oluruz. XC70, Volvo markasının çok yönlü aracıdır. Başındaki “V” harfi her ihtiyacı karşılayan farklı yönlerde tarzı olan demektir. İlk nesil 1996 yılında çıkış yapmıştır.
Volvo XC70 Arka Görünümü:
Mimarisinin temeli, 850 modellerinin modernleştirilmiş ve devam hali olmuştur. 1997 yılında Volvo 4×4 SUV kategorisinde stratejik atak yaparak, V serisini AWD kaplanına dönüştürdü. Adına “XC” koyarak ek olarak “Cross Country”yazısını getirerek İsveç dağlarında gezintileri daha zevkli hale getirdi.
3 sene sonra radikal değişimle, Peter Horbury tarafından tasarlanarak yeni nesil XC70 Cross Country çıkış yapmıştı. Bu araç S60 platformuna dahil edilerek, eskisine göre yüksekliği 4 cm ve uzunluğu 5 cm artırılmıştı. Subaru Forester tarzı olsa da daha büyük ve daha genişti.
Volvo XC70 İç Görünümü:
XC70’i hafif arazi ve çamurlu yollarda daha iyi performans vermesi adına birde “R” versiyonu dahil edildi. Standart olan sadece AWD sistemiydi. Motor kısmı spor arabalarla yarışacak şekilde dizayn edilmiş.
Dış aksamlarındaki 17 inç. jant, yüksek duruş, krom rengi ön difüzörler, tavan rayları ve arkada dikkatli olmanız için verilen “Cross Country R” sözcükleri bagaj kapağına kazınmış. Genel olarak dış karoseri, amacını oldukça belli eden bir model.
İç donanımlarıda fazlalaştırılmış ve arazide lüks sürüş için ekipmanlar eklenmiş. Özel dikişli deri, ısıtmalı, hafızalı, elektrikli ön koltuklar, çift yönlü otomatik klima, cruise control, yol bilgisayarı, yağmur ve far sensörü ve ayrıca bazı modellerine navigasyon özelliği entegre edilmiş. İç dünyası oldukça kaliteli ve sınıfının üstün özellikleri verilmiş.
Volvo XC70 Motor Ünitesi:
Volvo, motor seçeneklerinde tercihleri fazla tutarak, en düşük 2.0 litre dizel-benzin, en yüksek 3.0 litre benzinli ünitelere kadar uzanıyor. Dizel motorlarada; 2.0 litre hacimli baz versiyonu 163 beygir güç üretiyor. Dizel motorların en fazla güç sağlayan versiyonu, 2.4 litre hacminde, 220 beygir gücünde ve 440 nm tork sağlıyor.
2.4 litre ünitesi muazzam güçlü ve seri bir motor. 2.4 litre 100 km kalkışını 8.2 saniyede tamamlıyor. 2 tona yakın ağırlığına rağmen 210 km hızlara zorlanmadan çıkabiliyor. Serinin en güçlü benzinli ünitesi olan 3.0 litre hacminde motorunu 6 silindir destekliyor. 304 beygir güç üreten XC70, 6.9 saniyede 100 km hızlara çıkmaktadır.
440 nm tork’un sağladığı destekle sınırlandırılmış olarak 210 km süratlere gelebiliyor. Aktarım 6 ileri otomatik vites ile yapılıyor. XC70’in bu değerlerinin büyük bir kısmı Turbo unsuruna dayanıyor. Detaylı olarak anlattığımız İsveç tankı, aile otomobili görüntüsü olsa da off road’lar da zevk ve adrenalin dolu dakikalar geçirmenizi sağlayacaktır. Peki böyle bir SUV’a 50 bin TL ve aşağısı fiyatlara sahip olabilirsiniz desek!
29 2002 Model Mitsubishi Pajero
Pajero dediğimiz zaman aklına ilk olarak “Paris Dakar Rallisi”gelebilir. Pajero’nun geçmişi çok eskilere dayanıyor ve ilk versiyonu 1973 yılında “Tokyo Motor Show”da gösterildi.
Japon markaların bu sınıfta rakipsiz denecek modelleri vardır. Toyota Land Cruiser ve Nissan Patrol gibi yeryüzünün zorlu yolları için inşa edilmiş SUV modelleriydi. Mitsubishi de bir Japon olarak iki firmanın ortasına yerleşmek istiyordu.
Projenin tabanı sağlam temellere kurulmuş ve 1983 yılında ilk kez “Paris Dakar Rallisi”ne girişte bulunuldu.
Mitsubishi Pajero Arka Görünümü:
Yol dışında kazandığı başarılar, diğer yol versiyonlarında satışlarını oldukça etkilemiş. İlk etapta Pajero, Japonya’da farklı amaçlarda hizmet etmiş, bunun üzerine ürün gamını genişletme harekatı başlatılarak uzun dingil versiyonu yapımına başlanmış.
Şimdi, Pajero daha büyümüş, aile ve kullanım olanakları artırılmıştı. 3.sıra koltuklar ile 7 kişiye kadar oturma pozisyonu verebiliyor. 1991 yılında Hyundai, “Precision Products” şirketi adına Pajero’nun lisans haklarını alarak 2003 yılına kadar Avrupa’ya Galloper olarak ihracatını yaptı.
Daha sonra Pajero’nun ikinci nesli için hazırlıklar, Mitsubishi tarafında başlıyordu. Bu aracın en başta sağlamlığının nedeni de Paris Dakar Ralli’sine katılmak için güçlendirilmiş karoser yapısını, yol versiyonlarına yansıtmalarıdır.
Mitsubishi Pajero İç Görünümü:
Pajero 3 kapılı versiyonu olsa da 5 kapılı versiyonu ile üst kısma hitap ediyordu.Donanımları ile lüks segment de rakipleri ile koşturabiliyordu.Standart paketlerinde sundukları; ABS fren sistemi, deri koltuklar, klima, sunroof, otomatik vites, hava yastıkları ve pusula “Şampiyon”un standartlarında sunduğu özelliklerdir.
Mitsubishi Pajero Motor Ünitesi:
Pajero motor seçeneklerinde de cömert davranarak en düşük olarak 2.5 litre hacimden başlatmış. Dizel ünitelerde en yüksek ve en fazla gücü sunan 3.2 litre hacminde DI-D teknolojili motoru 165 beygir güç ve 373 nm tork üretiyor.
Benzinli ünite olarak en güçlü versiyonu 3.5 litre hacminde V6 ünite görev yapıyor. 202 beygir güç üreten motoru 318 nm tork sağlıyor. Aktarım 5 ileri otomatik vites ile gerçekleştiriliyor. Dünyada kendini oldukça ispatlamış bir SUV olan Pajero’ya 50 bin TL’ye kadar sahip olmak istemez misiniz?
30 2007 Model Chevrolet Captiva
Captiva’nın tarihinden biraz bahsedecek olursak; 2006 yılında Güney Koreli otomobil üreticisi Daewoo tarafından geliştirilip piyasaya çıkartılan bir SUV modeldir. GM‘nin Theta platformunu kullanıldığı bu araç, 2004 yılında gösterilen Chevrolet S3X konsept otomobiliden türeyen bir modeldir. Chevrolet’in Amerikan bir şirket olması ve GM’ye bağlı olması bazı araçlarla ortak üretilmiştir. Captiva için Opel Antara‘nın gelişim paketlerinden de yaralanmıştır. Herşey bittikten sonra 2006 yılında Captiva, bir çok dünya pazarı için yollara çıkış yapmıştır.
Captiva Arka Görünümü:
Captiva, yuvarlak hatlara sahip bir SUV modeldir. Ön görünümünde Chevrolet bünyesinde çıkan farklı bir çok modele benzemektedir. Amerikan Chevrolet, 4×4 SUV alanında ne kadar yaygın olsa da, Türkiye ve vergi yükü fazla ülkelere bu şekilde bir araç çıkartması gerekiyordu. Captiva‘ya geri dönecek olursak; Daewoo‘nun da Captiva’yı aynı kasa yapısında, farklı ülkelere kendi ismiyle gönderildiği bilgisinide atlamayalım! Captiva’nın klasik B direği olmayıp ve dingil açıklığı kısaltılmış, 5 veya 7 koltuklu olarak tasarlanmıştır. Captiva, yapılan güvenlik testlerinde(EuroNcap) bazı parçaların gereğinden zayıf yapılması nedeniyle 4 yıldız almaya hak kazanmıştır. Tabi bu sorunlar 2011 yılında güncellenmesinden sonra bitti.
Captiva İç Görünümü:
Yapılan güncelleme ile daha çekici bir hal kazanan Captiva’nın, kokpit yapısıda aynı şekilde geliştirildi. Güncel Chevrolet modellerinde olan tüm ekipman Captiva’ya geçirildi diyebiliriz. Bizim yakından tanıdığımız Cruze sedan modelinin iç yapısından örnek alınmış. Captiva’ya ekstra olarak ipod bağlantı, navigasyon ve elektronik güvenlik paketleri dahil edildi. Koltuk yapıları, gösterge paneli ve araç içi ışık paketleri mavi renk ile güzelleştirilmiş. Bence 2011 yılından itibaren Captiva ön görünümü ve iç yapısıyla muazzam bir SUV’a dönüştü.
Captiva Motor Ünitesi:
Captiva’nın motor seçenekleri 2.0 litre ile 3.2 litre arasında değişmektedir. Benim sizlere sunmak istediğim; Captiva motor tiplerinin ülkemizde tutulan ve vergi avantajı olanları vermektir. Birinci motor seçeneği olarak, 2.0 TD dizel 150 hp güç üretmektedir. 320 nm torka sahip bu motor 10.8 sn’ye de 100 km’ye çıkabilmektedir. Dizel ünitelerin AWD veya 4WD şeklinde seçenekleri bulunmaktadır. Benzinli kısma baktığımızda; 2.4i ve 3.2i V6 çıkıyor. 136 hp üreten 2.4 litre biraz mantıklı olabileceği gibi, 230 beygir üreten 3.2 versiyonu tercihe kalmıştır. Çünkü vergi avantajı ve bakım masrafları biraz zorlayabilir! Ülkemizde yaygın olan ve oldukça tutulan bu SUV modelini 50 bin TL’ye kadar alabilirsiniz ve yakıtı dışında oldukça memnun edebilecek bir aile aracına binmiş olacaksınız.
İlginizi Çekebilir :
İncelemediğimiz 4×4 SUV modelleri, birbirinden farklı özellikler sunuyor ve markaların en çok satan SUV araçları olmuştur. Listemizi hazırlamamızdaki neden, 4×4 ibaresini gördüğümüz zaman verilen gereksiz tepkileri ortadan kaldırmak dır. Gördüğümüz gibi ekonomik olarakta birçok SUV modelini inceledik. “Ekonomi önemli değil çok konforlu ve lüks olsun” diyenler içinde hazırladığımız birçok model oldu. Hemde, hayalini kurduğunuz 4X4 modellerin çıkışı ve gelişimi hakkında bilgi sahibi oldunuz. Off road sporuna merakınız varsada size uygun birçok model yazımızda mevcut. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda hangi SUV modelinin sizin olmasını isterdiniz?
Range Rover en iyisi bence.
25 numara range olsun çamurdan olsun be aga ???
27 Numara favorim!!!! 🙂